Σε διαβούλευση η τροποποιημένη μελέτη για Αιολικό Πάρκο στο Μαυροβούνι Μεσσηνίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Σε διαβούλευση η τροποποιημένη μελέτη για Αιολικό Πάρκο στο Μαυροβούνι Μεσσηνίας

Σε διαβούλευση η τροποποιημένη μελέτη για Αιολικό Πάρκο στο Μαυροβούνι Μεσσηνίας

Share This


 
Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η τροποποιημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τροποποίηση του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) της εταιρείας Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι Μονοπρόσωπη Α.Ε., εγκατεστημένης ισχύος 24,0MW και αποδιδόμενης ισχύος 22,5MW, στη θέση “Μαυροβούνι” του Δήμου Πύλου – Νέστορος».

Το συγκεκριμένο έργο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κατοίκων και φορέων της περιοχής, ζητώντας την ακύρωσή του.

Διαβούλευση
Η τροποποιημένη μελέτη διαβιβάσθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου και μετά τη διαβούλευση το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει.

Επίσης, τη γνώμη τους στη διαβούλευση καλούνται να εκφράσουν οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής, οι Δημοτικές Επιτροπές Διαβούλευσης και τα Συμβούλια Τοπικής ή Δημοτικής Κοινότητας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία «Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι Μονοπρόσωπη ΑΕ» και η διαβούλευση θα διαρκέσει έως 25 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να έχουν κατατεθεί και οι απόψεις του κοινού.

Αρμόδια περιβαλλοντική αρχή για το έργο είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου, Τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Έντονες αντιδράσεις
Αντίθετο με την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνι έχει ταχθεί ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος, ζητώντας ταυτόχρονα να επιδιωχθεί η δημιουργία πάρκου στην περιοχή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι, με το Δήμο Πύλου-Νέστορος να ηγείται των νομικών ενεργειών, αξιοποιώντας την νομική του υπηρεσία και αναθέτοντας τη νομική κάλυψη σε έμπειρους και εξειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα αιολικής ενέργειας.

Μάλιστα, έχει τονιστεί ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση δε συνάδει με το χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής, καθώς πρόκειται για περιοχή με ήπια τουριστική ανάπτυξη χαρακτηρισμένη ως κοινοτικής σημασίας, ενώ με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ακυρώνεται το natura 2000 (GR2550003) στο οποίο είναι ενταγμένο το Μαυροβούνι. Επίσης, αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της περιοχής και υποβαθμίζεται η αισθητική του τοπίου, όπως επίσης επηρεάζεται αρνητικά το μικροκλίμα της περιοχής, δυσκολεύοντας έτσι και την αγροτική καλλιέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages