Μείον 56% η φετινή ελληνική παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μείον 56% η φετινή ελληνική παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι

Μείον 56% η φετινή ελληνική παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι

Share This
Ελάχιστη η αύξηση στην τιμή, οι ανάγκες καλύφθηκαν από εισαγωγές Επιβεβαιώνεται η μεγάλη μείωση της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Φεβρουαρίου του 2014. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, φέτος η ελληνική παραγωγή θα είναι μικρότερη από 157.000 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 200.000 τόνους σε σχέση με την περσινή (ποσοστό -56%). Ωστόσο, προβληματίζει η τιμή παραγωγού, που εμφανίζει αύξηση μόλις 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, κάτι που σημαίνει ότι τις ανάγκες της αγοράς καλύπτουν οι εισαγωγές ελαιολάδου. Όσον αφορά στην Ισπανία, σύμφωνα με τον IOC, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου φαίνεται να είναι αυξημένη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και να ανέλθει σε 1.595.400 τόνους (αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1.536.000 τόνους). Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φετινή παραγωγή κυμαίνεται στους 450.000 τόνους, ενώ στην Πορτογαλία παρουσιάζει αύξηση και κυμαίνεται στους 85.000 τόνους. Η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία κυμαίνεται στους 130.000 τόνους (50.000 τόνοι λιγότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις). Το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 25% στην Αυστραλία, 20% στην Κίνα, 10% σε Βραζιλία και ΗΠΑ, 9% σε Ρωσία, 8% σε Καναδά και 1% σε Ιαπωνία.
Οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Σύμφωνα με τον IOC, στην Ισπανία παρουσιάζεται μια τάση για μείωση της τιμής παραγωγού. Ωστόσο, μετά την πτώση στα 1,97 ευρώ/κιλό που έγινε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, διαμορφώθηκαν στα 2,01 ευρώ/κιλό την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αυτό το επίπεδο των τιμών είναι μειωμένο, κατά 33%, σε σχέση με τις περσινές τιμές παραγωγού.Στην Ιταλία, μετά την πτώση μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη του 2013, οι τιμές παραγωγού άρχισαν να αυξάνονται, φτάνοντας στα 3,12 ευρώ/κιλό στο τέλος του Φεβρουαρίου. Οι τιμές αυτές είναι μειωμένες, σε ποσοστό 2%, σε σχέση με πέρσι. Στην Ελλάδα, από τα μέσα Δεκεμβρίου 2013 έως τα τέλη του Ιανουαρίου 2014, οι τιμές παραγωγού διατηρήθηκαν σταθερές στα 2,46 ευρώ/κιλό. Στη συνέχεια είχαμε αύξηση το Φεβρουάριο στα 2,49 ευρώ/ κιλό. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη (σε ποσοστό μόλις 1%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Θάρρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages