Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για εκβιασμούς στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για εκβιασμούς στην Καλαμάτα

Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για εκβιασμούς στην Καλαμάτα

Share This
Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για εκβιασμούς στην Καλαμάτα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε εκβιασμούς καταστηματαρχών με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας», στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας ανακοινώσουμε άλλες δύο σημαντικές επιτυχίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η πρώτη αφορά την εξάρθρωση από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία εκβίαζε συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας». Ειδικότερα, ύστερα από συστηματική και μεθοδική αστυνομική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, χθες (23.03.2014) πραγματοποιήθηκαν παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Καλαμάτα, Αθήνα, Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά οκτώ (8) μέλη της οργάνωσης, όλοι τους ημεδαποί, ηλικίας από 23 έως 48 ετών. Ως «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης έχει ταυτοποιηθεί ένας ημεδαπός 52 ετών, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης δις ισόβια για ανθρωποκτονία, στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας, ενώ κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι επιπλέον έξι (6) άτομα.
Σε βάρος των εμπλεκομένων έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της νομοθεσίας για τα όπλα, τις εκρηκτικές ύλες, τα ναρκωτικά καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης, ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό υλικό, το αρχηγικό μέλος της ομάδας, ο 52χρονος έγκλειστος των Φυλακών, συγκρότησε και συντόνιζε την οργάνωση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη δρούσαν υπό την καθοδήγησή του, διαθέτοντας ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi). Σκοπός τους ήταν η αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω εκβιάσεων ιδιοκτητών καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, με τη μέθοδο της παροχής «προστασίας».
Για να επιτύχουν τους στόχους τους, δηλαδή να εδραιώσουν και να διατηρήσουν την κυριαρχία και τη φήμη ότι «ελέγχουν» τη συγκεκριμένη περιοχή, προχωρούσαν σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία για πρόσωπα και καταστήματα, ενώ προμηθεύονταν διάφορα μέσα (όπλα, πυρομαχικά, ναρκωτικά κ.λπ.) για την υποβοήθηση των εγκληματικών τους πράξεων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον τρόπο δραστηριοποίησής τους, επέλεγαν αρχικά το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους «ενδιέφερε», ενώ στη συνέχεια προχωρούσαν σε επικοινωνία και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων. Επιπλέον, μέλη της ομάδας εμφανίζονταν στο κατάστημα που είχαν επιλέξει, ασκώντας παράλληλα ψυχολογική βία και απειλές σωματικής βίας. Επίσης, προέβαιναν σε σχεδιασμό αλλά και προειδοποιήσεις για πρόκληση πυρκαγιών στα καταστήματα ή τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, με στόχο πάντα την εκβιαστική είσπραξη των χρημάτων. Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης έχει διαπιστωθεί ότι εισέπρατταν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 150 έως 250 ευρώ την εβδομάδα, από τουλάχιστον οκτώ (8) καταστήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, χθες (23.03.2014) τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ένα από τα μέλη της, 31χρονος ημεδαπός, ο οποίος δρούσε ως βασικός «εισπράκτορας» της οργάνωσης. Ο συγκεκριμένος συνελήφθη αφού είχε παραλάβει νωρίτερα εκβιαστικά χρηματικό ποσό, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, μετά από σχετική καταγγελία ιδιοκτήτη καταστήματος για «παροχή προστασίας». Ακολούθησαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ίδια περιοχή, αλλά και στην Αθήνα, τη Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής (Καλλιθέα, Νέα Φιλαδέλφεια), στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages