Απλοποίηση διαδικασιών για εργάτες γης και ενίσχυση προσωπικού ζητούν οι κτηνοτρόφοι - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Απλοποίηση διαδικασιών για εργάτες γης και ενίσχυση προσωπικού  ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Απλοποίηση διαδικασιών για εργάτες γης και ενίσχυση προσωπικού ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Share This

 


Την απλοποίηση των διαδικασιών για την απασχόληση εργατών γης ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη τσοπάνηδων. Όπως έχει ξαναγράψει η «ΥΧ», η φυγή των Αλβανών, που γνωρίζουν τη δουλειά και έχουν την ίδια φιλοσοφία παραμονής στην ύπαιθρο με τους Έλληνες κτηνοτρόφους, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα, ενώ σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, πολλοί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να μειώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Γιάννη Γκουρομπίνο, «η υποχρέωση που προβλέπει η νομοθεσία, ο αλλοδαπός να ασφαλίζεται οπωσδήποτε τον πρώτο χρόνο στο ΙΚΑ με την καταβολή 350 ευρώ τον μήνα για πενθήμερο και αφού εξασφαλίσει άδεια παραμονής να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ, είναι ασύμφορη και δημιουργεί οικονομικό στραγγαλισμό στον κτηνοτρόφο. Ακόμη κι έτσι, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι, πρόθυμοι να απασχοληθούν ως τσομπάνηδες. Προτιμούν άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός και η βιομηχανία».

Προσωπικό

Ακόμη ένα θέμα που καίει τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους χοιροτρόφους και τους βοοτρόφους στην παρούσα φάση είναι η έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα τόσο ο έλεγχος για την αντιμετώπιση ασθενειών, π.χ. σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, πανώλη των χοίρων, ή για τον καταρροϊκό πυρετό για τον οποίο αυτές τις μέρες είναι σε επιφυλακή, όσο και η αξιολόγηση και προώθηση δικαιολογητικών για συμμετοχή στα προγράμματα, να κωλυσιεργεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages