Συντονιστική Επιτροπή Χωριών Ταϋγέτου: ΟΧΙ Σταθμό Μεταφόρτωσης στον Ταΰγετο – Σταματήστε ένα ακόμα έγκλημα στη Μαραθόλακα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Συντονιστική Επιτροπή Χωριών Ταϋγέτου: ΟΧΙ Σταθμό Μεταφόρτωσης στον Ταΰγετο – Σταματήστε ένα ακόμα έγκλημα στη Μαραθόλακα

Συντονιστική Επιτροπή Χωριών Ταϋγέτου: ΟΧΙ Σταθμό Μεταφόρτωσης στον Ταΰγετο – Σταματήστε ένα ακόμα έγκλημα στη Μαραθόλακα

Share This


 Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο λειτουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Μαραθόλακα εξέφρασαν εκπρόσωποι συλλόγων του Ταϋγέτου και της Καλαμάτας σε συνάντηση που πραγματοποίησαν σήμερα με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Με κύριο επιχείρημα πως η παράταση λειτουργίας της Μαραθόλακας ακυρώνει στην πράξη κάθε ενέργεια για την αποκατάσταση της περιοχής οι εκπρόσωποι των συλλόγων δηλώνουν πως θα αντιταχθούν στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής δυναμικά και με κάθε νόμιμο μέσο.

Δυστυχώς ο δήμαρχος της πόλης δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή και λειτουργία του τελικού Σταθμού Μεταφόρτωσης, ενώ παραδέχθηκε πως η αποκατάσταση της Μαραθόλακας βρίσκεται ακόμα στο στάδιο των προμελετών. Για μία ακόμα φορά η Δημοτική Αρχή δείχνει ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν έχει σχέδιο και κινείται σπασμωδικά με συνέπεια να ζημιώνονται δημότες και περιοχές του δήμου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πληρώσουμε ένα επιπλέον κόστος για προσωρινό Σταθμό Μεταφόρτωσης, αφού η δημοτική αρχή δεν κατάφερε να έχει έγκαιρα τον τελικό σταθμό.

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων Αλαγονίας, Αρτεμισία, Λαδά, Καρβελίου, Κουτσαβίτικης Φορεσιάς, Φίλων του Ταϋγέτου καθώς και της Περιβαλλοντικης – Πολιτιστικης Ενωσης Μεσσηνιας. Την πρωτοβουλία κατά του ΣΜΑ στη Μαραθόλακα στηρίζουν και οι υπόλοιποι πολιτιστικοί σύλλογοι του Ταϋγέτου και άλλες συλλογικότητες της Καλαμάτας.

Η Συντονιστική Επιτρτοπή Χωριών Ταϋγέτου δηλώνει τα εξής:

Ένα ακόμα έγκλημα δρομολογεί στην πολύπαθη περιοχή της Μαραθόλακας Ταϋγέτου η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, σχεδιάζοντας την εκεί εγκατάσταση και  λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Δυστυχώς η έναρξη της Κεντρικής Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια μας , αντί να σημαίνει το τέλος ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, φαίνεται ότι θα ανοίξει ένα νέο κύκλο κακοποίησης της περιοχής.

Συγκεκριμένα η Δημοτική Αρχή, αντί να προχωρά τις μελέτες για την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου στη Μαραθόλακα, σχεδιάζει να παρατείνει τη χρήση της περιοχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων τοποθετώντας τον Σταθμό Μεταφόρτωσης του δήμου. Η απόφαση αυτή που ομολογήθηκε από το Δήμαρχο δεν έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε καμία άλλη αρμόδια επιτροπή, ενώ εντελώς συμπτωματικά έγινε γνωστή στους φορείς και στους κάτοικους της περιοχής. Αποτελεί άλλη μία ετσιθελική παρέμβαση της δημοτικής  αρχής, σαν αυτή του Μάστερ Πλαν του λιμανιού για την οποία ορθώς και αντιδρά μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Η κατάσταση στη Μαραθόλακα αυτή τη στιγμή εκτός από έγκλημα κατά του περιβάλλοντος συνιστά και ντροπή για μία πόλη που θέλει να καμαρώνει για το πράσινό της και να διεκδικεί διακρίσεις ως κλιματικά ουδέτερη πόλη.  Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται διάσπαρτα εντός δασικής περιοχής, αφού η διαχείριση τους είναι στην ουσία ανύπαρκτη. Τα δέματα των απορριμμάτων διαλύονται λίγους μήνες μετά   από την μπαλοποίησή τους και ο δήθεν χώρος αποθήκευσης είναι απλά μία ακόμα χωματερή.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος και η δημοτική αρχή κατάφερε πρόσφατα μετά από 20 χρόνια να αποκτήσει πιστοποίηση για την πυρασφάλεια της περιοχής και των εγκαταστάσεων.

Η αποκατάσταση της πρώτης χωματερής παρουσιάζει πλέον σοβαρά προβλήματα, αφού το χώμα επικάλυψης έχει υποχωρήσει σε πολλά σημεία, αποκαλύπτοντας τη μεμβράνη επικάλυψης, αλλά και τα θαμμένα σκουπίδια.

Οι αποστραγγιστικές παρεμβάσεις είναι επίσης ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα τα στραγγίδια να σχηματίζουν μαύρα ρυάκια, τα οποία του καταλήγουν στο Νέδοντα.  Το γεγονός ότι ο Νέδοντας εκβάλει στο Μεσσηνιακό Κόλπο διασχίζοντας την πόλη της Καλαμάτας καθιστά αυτονόητο το πόσο σημαντική είναι η προστασία του.

Η Μαραθόλακα αποτελεί μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή για την πόλη της Καλαμάτας απειλώντας το βουνό της και τη θάλασσά της.

Οι διαδικασίες για την αποκατάστασης της περιοχής από τη ζημιά που έχει προκληθεί λόγω της εικοσαετούς λειτουργίας της χωματερής είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν αμέσως.

Η επόμενη μέρα της Μαραθόλακας οφείλει να είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, ακολουθώντας παραδείγματα άλλων ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων, που μετέτρεψαν πρώην σκουπιδότοπους σε χώρους πρασίνου και περιβαλλοντολογικής δράσης.

Η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων παραπέμπει στις καλένδες την όποια προσπάθεια αποκατάστασης της περιοχής και  συντηρεί το οικολογικό αυτό έγκλημα.

Στο επιχείρημα για δήθεν προσωρινή λύση μέχρι τη δημιουργία του τελικού ΣΜΑ, η απάντηση είναι πως και η Μαραθόλακα ως προσωρινή λύση υφίσταται εδώ και 20 χρόνια!!!

Η δημιουργία ενός ΣΜΑ εντός ορεινού όγκου σε υψόμετρο 550 μέτρων και στην αντίθετη κατεύθυνση από τον τελικό προορισμό των φορτίων πέρα από το οικολογικό θέτει και ζήτημα λογικής.  Το να ανεβοκατεβάζουμε τα σκουπίδια στον Ταΰγετο, ούτε οικονομικό είναι και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στην κλιματική ουδετερότητα της πόλης.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Χωριών του Ταϋγέτου εκφράζουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία ΣΜΑ στη Μαραθόλακα και καλούμε τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να δρομολογήσουν την αποκατάσταση της περιοχής, αμέσως μετά τη λειτουργία της Κεντρικής Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages