Δέδες, Πετράκος, Λυμπεροπούλου και Κάτσαρης για την Μ.Π.Ε. του master plan του λιμένα Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Δέδες, Πετράκος, Λυμπεροπούλου και Κάτσαρης για την  Μ.Π.Ε. του master plan του  λιμένα Καλαμάτας

Δέδες, Πετράκος, Λυμπεροπούλου και Κάτσαρης για την Μ.Π.Ε. του master plan του λιμένα Καλαμάτας

Share This


 Σε κοινή τους δήλωση οι περιφερειακές παρατάξεις των  Γ. Δεδε , Θ.  Πετρακου , Δ. Λυμπεροπουλου και Π.  Κατσαρη για την αρνητική γνωμοδότηση του Πε.Συ. Πελοποννήσου  για την  Μ.Π.Ε. του master plan που αφορά τον  λιμένα Καλαμάτας αναφέρουν:

Θεωρούμε πολύ σημαντική την απόφαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με την οποία το  Περιφερειακό Συμβούλιο απέρριψε με ψήφους 21-19 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το masterplan του λιμανιού της Καλαμάτας και την τσιμεντοποίηση του προλιμένα.βΟι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ( Τατούλη, Δέδε, Γόντικα, Πετράκου, Λυμπεροπούλου και Κάτσαρη) και η ανεξάρτητη Περιφερειακή Σύμβουλος Μαργαρίτα Σπυριδάκου καταψηφίσαμε  τη ΜΠΕ του masterplan για το λιμάνι της Καλαμάτας.

Η παράταξη του κ.Νίκα μαζί με τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής ψήφισαν υπέρ  της ΜΠΕ .

Η σημαντική αυτή απόφαση είναι πρώτα απ’ όλα νίκη του κινήματος των Ενεργών Πολιτών, των φορέων της Καλαμάτας που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση  και της διαδικτυακής  ομάδας “Σώστε την παραλία του προλιμένα της Καλαμάτας”. Ο αγώνας συνεχίζεται ώστε να απορριφθεί και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η κοινή μας πρόταση που έγινε απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου είναι η εξής:

 «Γνωμοδοτούμε αρνητικά και να καταψηφίζουμε  τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Προγραμματικό Σχέδιο (masterplan) Λιμένα Καλαμάτας»,διότι το masterplan για τον προλιμένα, έρχεται σε πλήρη  αντίθεση με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης της Καλαμάτας, το οποίο στην περιοχή αυτή προβλέπει να είναι  χώρος πρασίνου και  έχουν καταργηθεί τα οικοδομικά τετράγωνα,συνεπώς απαγορεύεται οποιαδήποτε η δόμηση.

Ενώ το masterplan σε αντίθεση με το γενικό πολεοδομικό σχέδιοκαι τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος  προβλέπει:

  1. Ανέγερση τεράστιων κτηρίων συνολικής επιφανείας 1.500 τ.μ. κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και τον αιγιαλό έπειτα από επίχωσή του με συνέπειες καταστροφικές για το μοναδικό ιστορικής σημασίας φυσικού κάλλους τοπόσημο της πόλης της Καλαμάτας .

2.Την τσιμεντόστρωση και επιχωμάτωση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου της ανατολικής λιμενολεκάνης όπως περιγράφεται και προσδιορίζεται στη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει το από ανατολάς αδιαμόρφωτο παραλιακό μέτωπο, την προβλήτα του Πανελληνίου και τον υπήνεμο μόλο.

3.Κάλυψη επιφάνειας περίπου 20 στρεμμάτων με κυβόλιθους ή πλάκες έως το εστιατόριο Ταμπάκη με κατασκευή σιντριβανιού (32) δίπλα στη θάλασσα.

4.Αντικατάσταση της αμμουδιάς από ένα τσιμεντένιο κρηπίδωμα   από τον μόλο του Πανελληνίου έως τον μόλο του ΝΟΚ.

5.αφαίρεση των αρμυρικιών στην παραλία μπροστά από το Πανελλήνιο

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και με δεδομένη την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών που τάσσονται κατά του συγκεκριμένου σχεδιασμού καταψηφίζουμε την ΜΠΕ, καλούμε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους να την καταψηφίσουν και κυρίως  ζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες  ώστε να μην εγκριθεί  από την Αποκεντρωμένη και το Υπουργείο και να αποτραπεί η οποιαδήποτε πράξη που θα αλλοιώσει ή θα υποβαθμίσει το φυσικό τοπίο και θα προσβάλλει τη συλλογική μνήμη  της κοινωνίας της Καλαμάτας. Προτείνουμε  επίσης  μετά την απόρριψη του συγκεκριμένου masterplan και της συγκεκριμένης ΜΠΕ  να γίνει νέα μελέτη εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση υφιστάμενων αναγκών με την αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών και επέκτασή τους σε περιοχές που είναι δυνατόν να τις υποδεχθούν χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages