Νέα παράταση για την ολοκλήρωση του δρόμου Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Νέα παράταση για την ολοκλήρωση του δρόμου Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο

Νέα παράταση για την ολοκλήρωση του δρόμου Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο

Share This

 


Λόγω της καθυστέρησης των ανασκαφικών ερευνών από την Αρχαιολογία

Μέχρι τον Οκτώβριο ενέκρινε η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών παράταση για την ολοκλήρωση του μεγάλου οδικού έργου βελτίωσης της 38ης επαρχιακής οδού Σουληνάρι-Κρεμμύδια-Κορυφάσιο έως την 9η εθνική οδό, όρια Ν. Ηλείας-Καλό Νερό-Κυπαρισσία-Πύλος-Μεθώνη, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει καθυστέρηση με τις αρχαιολογικές εργασίες που πρέπει να εκτελεσθούν στην περιοχή.

Το έργο έχει αναλάβει και εκτελεί η εταιρεία «Α.Π. Μαραγκάκης έργα Πρασίνου Α.Ε.» και είχε αρχικό προϋπολογισμό 4.500.000 ευρώ. Ο ανάδοχος εκτελεί το έργο με έκπτωση 36,31% και συνολική δαπάνη 2.338.582,62 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Με το εν λόγω έργο βελτιώνεται και ο κόμβος Λαδά, που σήμερα αποτελεί επικίνδυνο σημείο του οδικού δικτύου λόγω συχνών τροχαίων ατυχημάτων.

Αίτημα παράτασης

Η αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης ήταν στις 23 Φεβρουαρίου του 2023.  Λίγο, όμως, πριν από την εκπνοή της ο ανάδοχος ζήτησε εξάμηνη παράταση, καθώς οι αρχαιολογικές έρευνες δεν είχαν παρουσιάσει καμία πρόοδο, τα υφιστάμενα δίκτυα κοινής ωφελείας που διατρέχουν το έργο σε όλο του το μήκος δεν είχαν μετακινηθεί, ενώ υπήρξε καθυστέρηση και με τα εναέρια δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, εγκρίθηκε παράταση ολοκλήρωσης του έργου μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Τον Ιούλιο, όμως, με επιστολή της η εταιρεία επανήλθε, ζητώντας νέα παράταση δύο μηνών με αναθεώρηση λόγω μη υπαιτιότητας της αναδόχου.

Στο αίτημα παράτασης συμφώνησε με έγγραφό της και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, για τη «συνέχιση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «των ανασκαφικών εργασιών του έργου με την παράλληλη παράταση των προσλήψεων του υφιστάμενου προσωπικού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα και η διοικητική διαδικασία ως προς τη αποδόμηση ή μη των αρχαίων καταλοίπων».

Καθυστερεί η ανασκαφική έρευνα

Η εταιρεία αιτήθηκε την παράταση, καθώς οι αρχαιολογικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση ή πρόβλεψη για το χρόνο συνέχισης και ολοκλήρωσης των εργασιών στο τμήμα Χ.Θ.0+600 έως Χ.Θ.0+800, όπως αναφέρει σε έγγραφό της.

Σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Υπηρεσία, οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση, αν και υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία και τον ανάδοχο. Επίσης, αναφέρει: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, αν και απαίτησε την παρουσία αρχαιολόγου για την υλοποίηση των χωματουργικών εργασιών, λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής, ολοκλήρωσε τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στις 19/1/2023, δημιουργώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου».

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει όλες οι εργασίες, όπου τεχνικά ήταν εφικτό, σε όλο το έργο, εκτός του τμήματος που έχει δεσμευτεί από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Εξακολουθεί, δε, έως και σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί η μετατόπιση των υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφελείας (ΟΤΕ, VODAFONE/HOL), που διατρέχουν την οδοποιία σε όλο το μήκος εντός του δεσμευμένου χώρου, από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Επίσης, δεν έχει ολοκληρωθεί έως και σήμερα η μετατόπιση των ιστών της ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονται εντός του δεσμευμένου χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages