Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας: Ανησυχία για τα κενά στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας: Ανησυχία για τα κενά στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας

Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας: Ανησυχία για τα κενά στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας

Share This


 
Όχι απλά τον κώδωνα του κινδύνου αλλά «κραυγή αγωνίας» κάνει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας για τα κενά στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή στο Νοσοκομείο, υπογραμμίζει το Σωματείο, ώστε απειλείται σοβαρά η λειτουργία κρίσιμων τμημάτων του, όπως των δύο παθολογικών κλινικών, τομέων του ακτινολογικού τμήματος, το τεχνητό νεφρό, τομείς του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. «Χρειάζονται ενέργειες…..χθες. Οτιδήποτε άλλο αλλού στοχεύει», υπογραμμίζει το Σωματείο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ το τεχνητό νεφρό στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας συνεχίζουν να αποδυναμώνονται, στην περιοχή της Καλαμάτας λειτουργούν τρία ιδιωτικά κέντρα…

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Όπως σε πλείστες περιπτώσεις έχουμε επισημάνει κατά το παρελθόν η υποστελέχωση του νοσοκομείου μας έχει, πλέον, ξεπεράσει τα όρια, ειδικά για συγκεκριμένες ειδικότητες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι Παθολογικές κλινικές βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους. Με τρεις ειδικούς παθολόγους εκάστη (επί 6 προβλεπομένων), 40 κλίνες και μέρα παρά μέρα γενική εφημερία οι συνάδελφοι έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Η παραμικρή προοπτική άδειας (κανονικής ή αναρρωτικής) προκαλεί ‘τρόμο’ καθώς το πρόγραμμα εφημεριών είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Και, κάτι τέτοιο είναι, εκ των πραγμάτων εκ των πυλών καθώς μία εκ των συναδέλφων μπαίνει στον μήνα τοκετού της και, όπως είναι φυσικό θα απουσιάσει για αρκετό διάστημα. Μοναδική λύση η βοήθεια από τους ειδικούς Παθολόγους της Κυπαρισσίας (που, βέβαια, και αυτή υποστελεχωμένη είναι) με την προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, στον ανώτερο και ελκυστικότερο βαθμό, να είναι μονόδρομος.
  • Οι δύο εκ των 5 ακτινολόγων του νοσοκομείου συνταξιοδοτούνται σε διάστημα λίγων εβδομάδων ή μηνών κάτι που λόγω συσσωρευμένου υπολοίπου αδειών σημαίνει πως, πρακτικά, ήδη βρίσκονται εκτός δραστηριοτήτων του τμήματος. Τούτο μεταφράζεται σε δυσχέρεια εκπλήρωσης του εφημεριακού έργου αλλά και σε διακοπή λειτουργίας κάποιων τμημάτων του ακτινολογικού όπως είναι ο μαστογράφος, που εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό ασθενών. Πάνω σε όλα αυτά προστίθενται και κάποια σποραδικά εντέλλεσθε προς τους συναδέλφους να εφημερεύσουν σε γειτονικά νοσοκομεία!
  • Οι νεφρολόγοι με 2 βάρδιες αιμοκάθαρσης καθημερινά, καθημερινή εφημέρευση και επικούρηση στην κάλυψη της μονάδας της Κυπαρισσίας είναι μόνο 3. Στην τελευταία, προ ολίγων μηνών προκήρυξη προβλέφθηκε μια θέση νεφρολόγου αλλά η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Οι ασθενείς όμως τι θα γίνουν; Κάτι περισσότερο θα ξέρουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών νεφρολογικών κέντρων οι μονάδες των οποίων έχουν, αισίως, φτάσει τις τρεις στην πόλη μας!
  • Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει υποστελεχωμένο (5 υπηρετούντες συνάδελφοι έναντι 9 προβλεπομένων) την στιγμή που η τελευταία προκήρυξη για ένα ιατρό γενικής ιατρικής για το τμήμα απέβη άγονη. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει τους ήδη υπηρετούντες συναδέλφους ενώ επιβαρύνει και το εφημεριακό έργο των ειδικών συναδέλφων των τμημάτων (ειδικά των Παθολόγων, Χειρουργών και Ορθοπεδικών) οι οποίοι θα πρέπει, πέραν των υποχρεώσεων στις κλινικές τους, να βοηθούν τους ιατρούς των ΤΕΠ στην εφημερία.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως η λειτουργία τόσων κρίσιμων τμημάτων του νοσοκομείου απειλείται σοβαρά διακυβεύοντας, με τη σειρά της, τη λειτουργία ολοκλήρου του ιδρύματος. Οι συνάδελφοι των συγκεκριμένων τμημάτων αλλά και όλοι μας, με αίσθημα ευθύνης για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με ασφάλεια, για τους πολίτες της Μεσσηνίας τείνουμε κραυγή αγωνίας προς πάντα υπεύθυνο. Η συνέχεια οποιασδήποτε αδράνειας στη κάλυψη των κενών θα θέσει σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου λόγω εξάντλησης των συναδέλφων και εξώθησή τους σε ιατρικά λάθη. Χρειάζονται ενέργειες…..χθες. Οτιδήποτε άλλο αλλού στοχεύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages