Σε φθίνουσα πορεία μπαίνει η καλλιέργεια του φραγκόσυκου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σε φθίνουσα πορεία μπαίνει η καλλιέργεια του φραγκόσυκου

Σε φθίνουσα πορεία μπαίνει η καλλιέργεια του φραγκόσυκου

Share This


 
Σε φθίνουσα πορεία μπαίνει η καλλιέργεια του φραγκόσυκου στη Λακωνία, αφού οι αρχικές προβλέψεις που υπήρχαν δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ σοβαρό ρόλο εξακολουθεί να παίζει η διαχείριση του προϊόντος στην αγορά. Ο Γιώργος Σμυρνιός, παραγωγός για πολλά χρόνια, είναι πλέον ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Η καλλιέργεια παραμένει σταθερή με τάσεις μείωσης και ακολουθεί τον δρόμο που πήραν όλες οι άλλες καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα η αλόη, που ξεκίνησαν με πολλά όνειρα, αλλά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην πορεία», σημειώνει.

Όπως εξηγεί, «αν και υπήρξε ένα καλό ξεκίνημα και μπήκαν νέοι καλλιεργητές, κάποιοι κινήθηκαν ανορθόδοξα και έτσι το πράγμα ξεφούσκωσε. Η μείωση της ζήτησης έφερε και μείωση της παραγωγής, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και στη συγκομιδή, αφού οι φραγκοσυκιές πλέον έχουν μεγαλώσει πολύ και χρειάζονται κλάδεμα».

Όσον αφορά την τιμή, αυτή έχει διαμορφωθεί στο 1-1,5 ευρώ, αφού είναι και βιολογικά, ενώ το σύνολο της παραγωγής κατευθύνεται στην αγορά της Αθήνας. Αναφερόμενος στα προβλήματα που έφεραν τα αδιέξοδα, ο κ. Σμυρνιός επισημαίνει ότι «λείπουν οι μεγάλες ποσότητες που θα έδιναν δύναμη σε μία επιχείρηση και είναι δεδομένο ότι θα έπρεπε να εκμεταλλευτούμε κάθετα το προϊόν, όπως τα άνθη, την πούλμπα, το φύλλο και ό,τι άλλο μπορούμε. Η ουσία είναι ότι δεν υπήρξε καλή οργάνωση και δεν βρήκαμε, επίσης, συνεργασία με τα επιστημονικά ιδρύματα».

ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages