ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- Θέλουμε επισκέπτες και λάτρεις της Μάνης τελικά... - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- Θέλουμε επισκέπτες και λάτρεις της Μάνης τελικά...

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ- Θέλουμε επισκέπτες και λάτρεις της Μάνης τελικά...

Share This


 Γράφει ο Γιώργος Χιουρέας

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή μας εξελίσσεται σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας και αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο, που έγινε αυτόματα, αλλά μέσα από προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της εμπιστοσύνης και της αγάπης για τον τόπο μας ανθρώπων που επέλεξαν να επενδύσουν στον τόπο μας. Αυτές τις δυνατότητες και τις προοπτικές του τόπου μας έχουμε χρέος να τις πάμε ένα βήμα παρακάτω, δίνοντας στη Μάνη τη θέση που της αξίζει στον τουριστικό παγκόσμιο χάρτη.

Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας- δρόμους, μεταφορές, υγεία, πρόνοια- στο Δήμο μας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο τουρισμός φέρνει πλούτο στη Μάνη. Εξαρτάται όμως τι είδους τουρισμού θέλουμε. Και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για το ξεπερασμένο μοντέλο του μαζικού, βιομηχανοποιημένου τουρισμού.

Μιλάμε για ήπια τουριστική ανάπτυξη, μιλάμε για καταλύματα υψηλών προδιαγραφών που καλύπτουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας. Μιλάμε για σύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα, να συνδέσουμε δηλαδή τους τοπικούς μας παραγωγούς με τα προϊόντα τους με τα καταλύματα και επομένως με τους επισκέπτες μας. Μια αλυσίδα επαγγελμάτων και κλάδων συνδέονται, ωφελούνται και αναπτύσονται από τον αγρο-τουρισμό. Θέλουμε οι επισκέπτες μας να γνωρίσουν τα τοπικά μας προϊόντα και να τα προτιμήσουν, να γνωρίσουν τα χωριά μας, να μείνουν σε αυτά.

Η κοντόφθαλμη λογική “δεν θέλουμε άλλους, δεν έχουμε που να τους βάλουμε” δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της Μάνης.

Θέλουμε επισκέπτες και λάτρεις της Μάνης. Μπορούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης, σεβόμενοι το περιβάλλον, να προβάλλουμε τη φύση μας και τις ομορφιές του τόπου μας, να προωθήσουμε outdoor δραστηριότητες, καθιστώντας τον Δήμο μας θελκτικό στους επισκέπτες μας.
Αυτό προϋποθέτει να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας, δηλαδή ασφαλείς δρόμους, να δώσουμε λύση επιτέλους στο πρόβλημα υδροδότησης, και να αναβαθμίσουμε τα ορεινά χωριά μας και τις υποδομές σε αυτά.

Η Μάνη έχει ανάγκη τους επισκέπτες της που δεν θα έρθουν μόνο για διακοπές, αλλά κάποιοι από αυτούς αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής στη φύση και στην ηρεμία επιλέγουν την περιοχή μας ως μόνιμη κατοικία τους ή αγοράζουν ακίνητο εδώ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κάποιοι ψηφιακοί νομάδες, που εργάζονται από τη Μάνη για επιχειρήσεις στις χώρες τους. Θέλουμε επομένως ανθρώπους που θα επιλέξουν να μείνουν στο τόπο μας,  θα έρθουν να επενδύσουν σε αυτόν.

Ωστόσο, η Μάνη συρρικνώνεται. Η τελευταία απογραφή του 2021 δίνει 5.875 μόνιμους κατοίκους στον Δήμο μας. Δυστυχώς, είμαστε ο μικρότερος πληθυσμιακά Δήμος της Μεσσηνίας. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς σε αυτό. Μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή την πορεία. Με βασικές κινήσεις σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Με σχέδιο και πρόγραμμα.

Οφείλουμε να μεριμνήσουμε ώστε να ανασχεθεί η ερημοποίηση των χωριών μας, να επιστρέψουν οι νέοι μας σε αυτά. Και πως θα γίνει αυτό; Όχι με λογικές “δεν θέλουμε άλλους τουρίστες μας φτάνουν αυτοί που έχουμε,” αλλά μέσα από τον τουρισμό και τα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που είναι αλληλένδετα με αυτόν. Αυτή είναι η ναυαρχίδα μας. Ένα ευρύ φάσμα τομέων και επαγγελμάτων καλύπτεται από αυτόν. Οικοδομική δραστηριότητα, υπηρεσίες διαμονής και φιλοξενίας, εστίαση, αγροτική παραγωγή, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές δραστηριότητες. Μια ολόκληρη αλυσίδα ανθρώπων και παραγωγής στηρίζεται από τον τουρισμό που δίνει τα ωφέλη του στον τόπο μας.

Με την τουριστική ανάπτυξη δημιουργούνται θέσεις εργασίας σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Νέοι έρχονται εδώ να δουλέψουν και μένουν τελικά μόνιμα, γιατί τους κερδίζει η Μάνη.

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ζωής μας μέσα από στοχευμένες δράσεις και υποδομές, μέσα από την ενίσχυση του Δήμου μας σε όλα τα επίπεδα, μέσα από πολιτιστικά γεγονότα και αθλητικές δράσεις. Απαιτείται επομένως να ενισχύσουμε την Τουριστική Πολιτική του Δήμου μας που σήμερα είναι αναιμική έως ανύπαρκτη.

Παράλληλα όμως, πρέπει να ενισχύσουμε την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου μας. Να δημιουργήσουμε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για τα παιδιά μας. Σημειωτέον, ότι ποτέ μέχρι σήμερα η περιοχή του Λεύκτρου, με 3.960 μόνιμους κατοίκους σήμερα, δεν έχει ούτε έναν Δημοτικό Παιδικό Σταθμό, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μικρά παιδιά του Δήμου μας να εγκλωβίζονται στα σπίτια τους χωρίς καμία εκπαιδευτική μέριμνα και πολιτική.

Υπολείπεται ο Δήμος μας  όμως και από σύγχρονες υποδομές άθλησης και αναψυχής, για τα παιδιά μας και τους νέους μας αλλά και από υποδομές για τους ηλικιωμένους μας. Υπολείπεται και στις δομές δημόσιας υγείας, που  υπολειτουργούν, και βασίζονται στις φιλότιμες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και στις εθελοντικές ομάδες των ανθρώπων μας που συνδράμουν όπου χρειαστεί να βοηθήσουν.

Ο τόπος μας ήρθε η ώρα να κάνει Restart, ένα καινούριο ξεκίνημα, μακριά από τις παθογένειες και νοοτροπίες του παρελθόντος που κράτησαν πίσω τη Μάνη σε πολλούς τομείς. Με νέους ανθρώπους που έχουν διάθεση και όρεξη να προσφέρουν, με φρέσκιες ιδέες, αλλά και με έμπειρους αυτοδιοικητικούς που ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας, γιατί πιστεύουν στο όραμά μας. Η προσπάθεια είναι κοινή. Αυτά έχουν θέση στη Μάνη που ονειρευόμαστε, και στη Μάνη που μας αξίζει.

Προχωράμε μπροστά με όραμα, με σχέδιο, με σεβασμό στη φύση και τους ανθρώπους της, με ζητούμενο την βιώσιμη ανάπτυξη και την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Θέλουμε έναν Δήμο ενεργό, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των Δημοτών και ανταποκρίνεται έγκαιρα. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Δεν έχουν θέση λογικές και νοοτροπίες προηγούμενων δεκαετιών. Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ και πρέπει ο Δήμος μας να συμβαδίσει με αυτή, να εκσυγχρονιστεί, διατηρώντας παράλληλα την αυθεντικότητά του.

Σε αυτό το όραμα τούς θέλουμε όλους δίπλα μας, κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Πάντα με διάλογο, με συνεργασία, πάντα ακούγοντας τους δημότες μας. Μάς αξίζουν τα καλύτερα. Στόχος, να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, και να πάμε τη Μάνη εκεί που της αξίζει. Με αυτό το στόχο πορευόμαστε. Έφτασε ο καιρός! Με τη βοήθεια όλων σας, η  Επόμενη Μέρα για τη Μάνη έρχεται….

Ο Γιώργος Χιουρέας είναι υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Μάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages