Κακοκαιρία Daniel: Ακραία φαινόμενα και πολύ μεγάλα ύψη βροχής – Οι έξι «κόκκινες» περιοχές – Ξεκίνησαν τα 112 - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Κακοκαιρία Daniel: Ακραία φαινόμενα και πολύ μεγάλα ύψη βροχής – Οι έξι «κόκκινες» περιοχές – Ξεκίνησαν τα 112

Κακοκαιρία Daniel: Ακραία φαινόμενα και πολύ μεγάλα ύψη βροχής – Οι έξι «κόκκινες» περιοχές – Ξεκίνησαν τα 112

Share This


 Οι έντονες βροχοπτώσεις θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας με την ονομασία Daniel που θα πλήξει τη χώρα έως και την Τετάρτη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων.

O υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για ακραία φαινόμενα και ζήτησε από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί καθώς αναμένονται πλημμυρικά φαινόμενα.

Ήδη έχουν σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112 σε μια σειρά περιοχές για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τις βραδινές ώρες ενώ ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Τα μηνύματα εστάλησαν σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα.

Σύμφωνα με το meteo τα κεντρικά και τα νότια της χώρας θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής

Όπως αναφέρει το meteo η ψυχρή λίμνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με την έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ηπειρωτική χώρα, από σήμερα Δευτέρα 04/09 και για τις επόμενες ημέρες θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σύμφωνα με τον χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
  • Σποράδες
  • Πιερία
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm. 

Χάρτης. Το εκτιμώμενο συνολικό ύψος βροχής (μπλε, μωβ αποχρώσεις) για το τριήμερο Δευτέρας 04/09 έως και Τετάρτης 06/09, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Στο χάρτη επισημαίνονται οι περιοχές με τα αναμενόμενα ύψη βροχής > 500 mm.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

Η ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ)

Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Η συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη 07/09, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Η ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, μετά από έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς για την κακοκαιρία προχώρησε σε δήλωση που εφιστά την προσοχή για πλημμυρικά φαινόμενα.

«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία Daniel θα ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσει τουλάχιστον 24 ώρες. Θα πλήξει με μεγάλα ύψη βροχής, την Θεσσαλία, την Πιερία, τις Σποράδες, την Βόρεια Εύβοια και τη Φθιώτιδα.

Θα έχουμε βροχές και καταιγίδες που θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια και ως εκ τούτου μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μας πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες.

Ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουμε ενημερώσει όλους τους Δήμους και όλες τις Περιφέρειες ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων.

Τέλος, αναφορικά με τον Έβρο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα ενεργό μέτωπο, είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση και η μάχη προφανώς συνεχίζεται».

Ήδη το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Κέρκυρα δημιούργησε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με περιοχές του νησιού να μένουν χωρίς ρεύμα ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν και στις πτήσεις.

Ειδικότερα λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Από θαύμα σώθηκαν ο ιδιοκτήτης και πελάτες ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση.

Οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στη Λαμία

Προβλήματα από την κακοκαιρία παρατηρήθηκαν νωρίτερα και στη Λαμία, όπου μετά τη νεροποντή φούσκωσαν τα νερά χειμάρρου με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένας οδηγός.

Ο 43χρονος οδηγός είχε προσπαθήσει να διασχίσει τον χείμαρρο που τις προηγούμενες ημέρες ήταν προσπελάσιμος, αλλά εξαιτίας της νεροποντής που είχε προηγηθεί παρασύρθηκε από τα νερά για τουλάχιστον 200 μέτρα.

Ο ίδιος σκαρφάλωσε στην οροφή του αυτοκινήτου του και οι πυροσβέστες κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν.

πηγη: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages