Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτήρισαν την άσκηση που διεξήχθη την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 4 μ.μ., στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι υπεύθυνοι παρατηρητές του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ  και της 6ης  Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η άσκηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρησιακής ετοιμότητας της Διοίκησης και του εμπλεκομένου προσωπικού του ΕΣΥ στη διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια «ΠΕΡΣΕΑΣ» και «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» και περιελάβανε τη συμμετοχή προσωπικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ – Παράστημα Καλαμάτας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Νομού Μεσσηνίας Πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, ο Διοικητής και η Υποδιοικήτριας της  Υπηρεσίας Καλαμάτας, οι εκπρόσωποι του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ ο κ. Κωνσταντίνος Ουρανής και ο γιατρός του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ κ. Καπράλος, εκ μέρους της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  ο Υπεύθυνος των Επιχειρησιακών Σχεδίων, κ. Κωνσταντίνος Καρζής και ο κ. Σπυρίδων Γκοργκολής, ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΕΚΑΒ κ. Ορέστης Κουλόπουλος, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης και του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, του Ερυθρού Σταυρού και εκπρόσωποι λοιπών φορέων.

Το σενάριο της άσκησης

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 4 χιλιόμετρα μακριά της πόλης, στο βόρειο τμήμα του ρήγματος της Καλαμάτας, επέφερε μεγάλες καταστροφές. Άμεσα ενημερώθηκε η Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου η οποία προέβη σε οπτικό έλεγχο των εγκαταστάσεων διαπιστώνοντας ότι οι ζημιές περιορίζονται στις τοιχοποιίες του Δ΄ Τμήματος, στην ανατολική πλευρά του κεντρικού κτιρίου και στο κεντρικό κλιμακοστάσιο Κ5, ενώ σταμάτησαν να λειτουργούν οι ανελκυστήρες.

Αναφέρθηκε ότι οι ζημιές έγιναν στην Παιδιατρική, στην Μαιευτική Κλινική και στα Επείγοντα στο ισόγειο του κτιρίου, με κατάρρευση τμημάτων ψευδοροφής και κουρτινών, κατάρρευση ψευδοροφών, κ.λπ.), καθώς και στις πτέρυγες του Β΄ ορόφου όπου στεγάζονται η Καρδιολογική, η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ κλινικές. Δισδιαγώνιες ρηγματώσεις εμφανίσθηκαν στη εξωτερική πλευρά των τοιχίων των Χειρουργείων στον Α΄ όροφο αλλά και στο Μαιευτήριο στο ισόγειο. Για προληπτικούς λόγους και για αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων από τους μετασεισμούς αποφασίστηκε η μεταφορά των ασθενών.

Νοσηλευόμενος ασθενής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού έπρεπε να απομακρυνθεί με την επέμβαση της Πυροσβεστικής προς τον προαύλιο χώρο από την έξοδο κινδύνου της Μονάδας (μπαλκόνι του Γ΄ ορόφου) καθώς, από πτώση επίπλων, υπήρχε εμπόδιο στην κανονική έξοδο. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάστηκε και στο γραφείο ιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στον Α΄ όροφο με αποτέλεσμα να απαιτείται ο απεγκλωβισμός του από το παράθυρο.

Στη συνέχεια, πιθανώς από βραχυκύκλωμα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον χώρο του λεβητοστασίου μέσα στο οποίο εγκλωβίστηκε αναίσθητος από τις αναθυμιάσεις ο υπάλληλος (θερμαστής) που είχε βάρδια και ήταν απαραίτητος ο απεγκλωβισμός του από την Πυροσβεστική.

Αντίδραση και αντιμετώπιση

Μετά το χτύπημα του εγκέλαδου, ενεργοποιήθηκαν ταχύτατα ο εφημερεύων ειδικευμένος Χειρουργός, ο γενικός εφημερεύων Νοσηλευτής, ο Τεχνικός βάρδιας και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας για την καταγραφή μιας αρχικής εκτίμησης, πραγματοποιώντας επιθεώρηση.

Ο εφημερεύων Χειρουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά την Διοίκηση του Νοσοκομείου για την κατάσταση.

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Ελένη Αλειφέρη, μέσω μηνύματος SMS «Έκτακτη ανάγκη – συνάντηση στο Συντονιστικό Κέντρο στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου», συγκάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Εκκένωσης του Νοσοκομείου. Την Επιτροπή αυτή αποτελούν η Διοικήτρια, ο Αναπληρωτής Διοικητής, οι επικεφαλής των 5 τομέων Δράσης, ο εφημερεύων του Φαρμακείου και η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Χώρος συγκέντρωσης – ΚΕΠΙΧ ορίστηκε το βοηθητικό ισόγειο κτήριο στον προαύλιο χώρο της Α΄ στάθμης του Νοσοκομείου. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου έγινε ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία για το εύρος και την βαρύτητα των ζημιών που προκλήθηκαν από την σεισμική δόνηση.

Παράλληλα αναφέρθηκαν συνολικά 16 περιστατικά ασθενών που έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης. Η Διοικήτρια με την σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εκκένωσης, ενημέρωσε τηλεφωνικά την 6η ΥΠΕ και τον Διοικητή του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Κ.ΕΠ.Υ.) για την κατάσταση και για την απόφαση να προβεί σε μερική εκκένωση του Νοσοκομείου λόγω εκτεταμένων βλαβών στον οργανισμό πλήρωσης του κτιρίου και της ακολουθίας των μετασεισμών.

Παράλληλα κλήθηκε και ο Στρατός για να στήσει σκηνές στον εξωτερικό χώρο του Νοσοκομείου (νοτιοανατολικό πάρκινγκ) και η Ελληνική Αστυνομία για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων της Πυροσβεστικής και των πεζών στον περιβάλλοντα χώρο και στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου και το ΕΚΑΒ για συνδρομή σε πιθανές διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία.

Τέλος, ορίσθηκε άτομο από την ομάδα Πυρασφάλειας για να υποδείξει τα σημεία της πυρκαγιάς όπου θα επιχειρήσει η Πυροσβεστική.

Ακολούθησε η άφιξη του προσωπικού στον καθορισμένο χώρο του πάρκινγκ, η ενημέρωσή του από την Διοικήτρια, δόθηκαν διακριτική και εντολές σε κάθε ομάδα και έγινε ανάληψη καθηκόντων.

Αμέσως μετά κατέφθασαν μοτοσυκλετιστής τροχονόμος και περιπολικό  στην πύλη και στον χώρο του Νοσοκομείου και διευθετήθηκε η είσοδος – έξοδος των οχημάτων, ενώ αφίχθηκε και ασθενοφόρο.

Ιατρεία στις σκηνές

Στις  σκηνές στεγάστηκαν οι εξής υπηρεσίες και τμήματα:

  1. Σκηνή διαλογής – Triage
  2. Κίτρινη σκηνή (μέτριας βαρύτητας) – Σηπτικό Χειρουργείο.
  3. Κόκκινη σκηνή – Χειρουργείο.
  4. Σκηνή Νοσηλείας.
  5. Χώρος παραμονής περιπατητικών ασθενών.
  6. Οριοθετημένος χώρος παραμονής των ΜΜΕ εντός του πεδίου και εκτός σκηνής με δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη της άσκησης.

Οι σκηνές εξοπλίστηκαν κατάλληλα από την ομάδα μεταφοράς Υλικών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ενώ η Τεχνική Υπηρεσία τροφοδότησε τις σκηνές με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ενώ μετέφερε τροχήλατες φιάλες οξυγόνου.

Ακολούθησε η μεταφορά των ασθενών στις σκηνές από την Ομάδα Μεταφοράς Ασθενών.

Η Διοικήτρια κάλεσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να παρέμβει για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και τον απεγκλωβισμό ατόμων από το κτήριο.

    

Επιτυχημένη άσκηση

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, στον χώρο όπου αυτή εξελίχθηκε, η Διοικήτρια του Ιδρύματος, κ. Ελένη Αλειφέρη, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή προσπάθεια, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με το σενάριο και για προληπτικούς λόγους ήταν απαραίτητη η μερική εκκένωση τμημάτων του κτιρίου. Αναφέρθηκε σε βασικά στοιχεία της άσκησης, τονίζοντας ότι με βάση το σενάριο 20 ασθενείς μεταφέρθηκαν εκτός κτηρίου, 3 εργαζόμενοι απεγκλωβίστηκαν από καλαθοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής, έγιναν 6 διακομιδές από τις οποίες τα 2 ήταν νεογνά. Υπογράμμισε ότι το Νοσοκομείο είναι από τους φορείς εκείνους που οφείλουν να  βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίζουν επιτυχώς  δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή της άσκησης. Παράλληλα ευχαρίστησε το προσωπικό και όλους όσοι συμμετείχαν, τονίζοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός και εκπαίδευση ώστε το Νοσοκομείο, να βρίσκεται πάντα -είτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη είτε κανονική ροή -έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στάθης Αναστασόπουλος, συνεχάρη το Νοσοκομείο και όσους συμμετείχαν για την άρτια υλοποίηση της άσκησης. Υπογράμμισε δε πως όταν γίνονται τέτοιες ασκήσεις, και υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού τότε αντιμετωπίζονται ευκολότερα τα πραγματικά περιστατικά.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Θανάσης Κατσαφάδος, δήλωσε ότι στόχος τέτοιων ασκήσεων είναι να μπορούν οι υπηρεσίες να συνεργάζονται και να συνεννοούνται για το τι πρέπει και μπορεί να κάνει η καθεμιά, προκειμένου να εξελιχθούν όλα ομαλά σε ένα ανάλογο συμβάν.

  

Η αποτίμηση 6η ΥΠΕ – ΕΚΑΒ

Αμέσως μετά την άσκηση πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του  εμπλεκόμενου προσωπικού στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου όπου έγινε αποτίμηση της άσκησης και συζήτηση.

Μιλώντας στο προσωπικό ο Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ.Ελένη Αλειφέρη, υπογράμμισε ότι οι ασκήσεις γίνονται για να βελτιώνεται η απόδοση του προσωπικού στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και να εντοπίζονται ενδεχόμενες αδυναμίες ώστε να διορθώνονται. Ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ και της 6ης ΥΠΕ για την παρουσία τους, το προσωπικό που συμμετείχε στην άσκηση και ιδιαιτέρως  το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την διαχείριση των περιστατικών της άσκησης, τη συντονίστρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Σοφία Κορακοβούνη καθώς και τους 73 εργαζόμενους που έλαβαν μέρος και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του προσωπικού του Νοσοκομείου που έχει εμπειρία αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων. Ασφαλώς, συνέχισε, και είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τις υπηρεσίες (ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία κ.λπ.) σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, υπενθυμίζοντας ότι η Καλαμάτα έχει ζήσει κατά το παρελθόν σεισμικές καταστάσεις ενώ το Νοσοκομείο πρόσφατα κλήθηκε να διαχειριστεί, ανταποκρινόμενο επιτυχώς, την μεγάλη εισροή ασθενών από το γνωστό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου.

 

    

Η Διοικήτρια τόνισε ότι όλοι οι τομείς που συμμετείχαν πρέπει να καταγράψουν τις άλλο χρειάζονται και τι άλλο πρέπει να κάνουν ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο. Υπενθύμισε ότι σε προηγούμενη άσκηση το ΕΚΑΒ είχε επισημάνει ότι χρειάζεται να υπάρχει ενδοσυνεννόηση των στελεχών του Νοσοκομείου και αυτό υλοποιήθηκε με την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Σημείωσε ότι ο Τομέας Πυρασφάλειας του Νοσοκομείου κάνει πολύ συχνά ασκήσεις τους προσωπικού ανά όροφο και ανά βάρδια, ώστε να γνωρίζουν οι πάντες την δεδομένη στιγμή πώς θα κινηθούν για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Νίκο Σαρδέλη.

Απευθυνόμενη στα στελέχη του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ και την 6η ΥΠΕ, ζήτησε αν υπάρχουν υποδείξεις διόρθωσης ή άλλες προτάσεις για βελτίωση του επιπέδου ετοιμότητας και διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων να υποδειχθούν ώστε το Νοσοκομείο να τις υλοποιήσει.

Από την πλευρά του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ  ο κ. Ουρανής Κωνσταντίνος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους στην άσκηση εκφράζοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του.

Στη ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο κ.Καπράλος, Ιατρός του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, που ευχαρίστησε το προσωπικό για την άψογη οργάνωση και τη συνεργασία που είχε μαζί τους για την πραγματοποίηση της άσκησης.

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος των Επιχειρησιακών Σχεδίων της 6ης ΥΠΕ, κ. Κωνσταντίνος Καρζής, ευχαρίστησε όλο το προσωπικό που συμμετείχε και τόνισε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.

Στην ομάδα σχεδιασμού της άσκησης από την πλευρά του Νοσοκομείου  συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Σκρεπέτης, Γεωργία Λιακέα, Θεοδούλη Αδαμοπούλου, Σοφία Κορακοβούνη και Νικόλαος Σαρδέλης.