Μητροπολίτης Μεσσηνίας: “Ακραίες ενέργειες αποκλεισμού, αφορισμού και αποβολής δεν έχουν θέση στην Εκκλησία” - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: “Ακραίες ενέργειες αποκλεισμού, αφορισμού και αποβολής δεν έχουν θέση στην Εκκλησία”

Μητροπολίτης Μεσσηνίας: “Ακραίες ενέργειες αποκλεισμού, αφορισμού και αποβολής δεν έχουν θέση στην Εκκλησία”

Share This

 


Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” της Κυριακής, αναφέρεται στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, αλλά και στην στάση της μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο Μητροπολίτης τίθεται έναντι σε όσους επιθυμούν την εκδίωξη από τους Ναούς, όσων ψήφισαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς τονίζει ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν χωρούν πόλεμοι και οι διχοστασίες, όποτε μάλιστα τις υιοθέτησε, εκείνη ζημιώθηκε.

“Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την απόφασή της σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και την έμμεση πλην σαφή θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων εξέφρασε ξεκάθαρα και έντιμα την αντίθεσή της όχι ως μια αντιπολιτευτική διάθεση προς αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά κυρίως γιατί θεωρούσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν μια αμφισβήτηση της βιβλικής και πατερικής διδασκαλίας της για τον άνθρωπο, τη φυσιολογία των σχέσεων, τη μορφή της οικογένειας και οπωσδήποτε για την προβολή ενός νέου μοντέλου κοινωνίας, το οποίο δομείται πάνω σ’ ένα νέο αξιακό σύστημα, αυτό του ατομικού φίλαυτου και αποκλειστικού δικαιωματισμού και ευδαιμονισμού.

Η στάση αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνη προς την παράδοσή της, και προς το πρότυπο της παραδοσιακής οικογένειας, αποτελεί μια διδακτική αναφορά προς το ποίμνιό της, το οποίο οφείλει να διδάσκει και να καθοδηγεί, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της μέσα στην κοινωνία, η ορθή δηλαδή, κατανόηση του ρόλου και της θέσης του κάθε ανθρώπου στο πλαίσιο των διανθρωπίνων σχέσεών του και η συμβολή του κάθε ανθρώπου στη σωστή δόμηση και ανάπτυξη αυτής της κοινωνίας.

Με την απόφασή της αυτή, ούτε υποκίνησε στάσεις, ούτε προκάλεσε έριδες, ούτε δημιούργησε διχαστικές τάσεις’ αντίθετα με τρόπο ήρεμο και συνεκτικό είπε αυτό το οποίο έπρεπε να πει. Αυτό επανέλαβε και στο ανακοινωθέν της. Δεν προέτρεψε σε συλλαλητήρια, δεν αποφάσισε για δημοψηφίσματα, δεν αφόρισε κανέναν και ούτε θα το κάνει ποτέ. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δε χωρούν οι πόλεμοι και η διχοστασίες, όποτε μάλιστα τις υιοθέτησε, εκείνη ζημιώθηκε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία κανέναν δεν αποκλείει εάν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν αποκλειστεί από μόνος του. Η Ορθόδοξη Εκκλησία με πνεύμα κατανόησης και αποδοχής δέχεται τον καθένα, ακόμη και τον αμαρτωλό και την πόρνη, χωρίς να αποδέχεται όμως και την αμαρτία. Πάντα περιμένει την εν μετανοία επάνοδο των πεπτωκότων γι’ αυτό και τονίζει ότι τον ερχόμενων ου μη εκβάλλω έξω!

Οι οποιεσδήποτε, λοιπό, ακραίες ενέργειες αποκλεισμού, αφορισμού και αποβολής δεν έχουν θέση μέσα στην Εκκλησία. Απαιτείται να πρυτανεύουν πάντα η αγάπη, η κατανόηση και η καταλλαγή. Η ψυχραιμία και το μέτρο και όχι οι ακρότητες. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλλέτω. Αυτός είναι ο λόγος του Χριστού σ’ εκείνους που λιθοβολούσαν μια πόρνη γυναίκα. Στώμεν, λοιπόν, καλώς. Στώμεν μετά συνέσεως. Στώμεν εν ησυχία και ο Θεός της ειρήνης και της καταλλαγής στώμεν μεθ’ ημών.

Η Εκκλησία δε διχάζει, αλλά ενώνει, ειρηνεύει και θυσιάζεται χωρίς να ζητάει να θυσιαστούν άλλοι γι’ αυτήν.”

Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (17/3/2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages