Κοκτέιλ θερμών αέριων μαζών και αφρικανικής σκόνης ανεβάζει τη θερμοκρασία στη Μεσσηνία -Πού θα δείξει ακόμη και 30°C - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Κοκτέιλ θερμών αέριων μαζών και αφρικανικής σκόνης ανεβάζει τη θερμοκρασία στη Μεσσηνία -Πού θα δείξει ακόμη και 30°C

Κοκτέιλ θερμών αέριων μαζών και αφρικανικής σκόνης ανεβάζει τη θερμοκρασία στη Μεσσηνία -Πού θα δείξει ακόμη και 30°C

Share This

 


Αρκετά θολή είναι η ατμόσφαιρα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει έρθει από τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open, από τη Βόρεια Αφρική μεταφέρονται θερμές αέριες μάζες, κάτι που, σε συνδυασμό με το βαρομετρικό χαμηλό και την αφρικανική σκόνη που ήδη υπάρχει στην ατμόσφαιρα, έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται κατά τόπους λασποβροχές στη χώρα. Σήμερα και αύριο αναμένεται να κορυφωθεί το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας.

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ξεκίνησε η μέρα με αυξημένες συννεφιές και πρόσκαιρες τοπικές λασποβροχές. Όμως, σιγά-σιγά το κύμα των βροχοπτώσεων μετατοπίζεται προς το Αιγαίο και θα αρχίσει να καθαρίζει ο καιρός όσον αφορά τα σύννεφα, αλλά θα μείνει η αφρικανική σκόνη. Οι νοτιάδες κυριαρχούν σε Ιόνιο και Αιγαίο, όπου θα προσεγγίσουν και τα 8 μποφόρ κυρίως τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα θυμίσει καλοκαίρι, καθώς στα δυτικά και κεντρικά θα φτάσει τους 27 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη μπορεί να δούμε ακόμη και 30άρια. Όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η μέση θερμοκρασιακή τιμή της εποχής είναι 17-18 βαθμοί Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική, η μέρα ξεκίνησε με συννεφιές, ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν και πρόσκαιρες τοπικές λασποβροχές. Αργότερα μέσα στη μέρα ο καιρός θα ανοίξει και θα έχουμε ηλιοφάνεια, αλλά θα είναι έντονη η παρουσία της αφρικανικής σκόνης. Προς το βράδυ όμως θα αναπτυχθούν και πάλι συννεφιές και ίσως σημειωθούν αύριο νωρίς το πρωί κάποιες πρόσκαιρες τοπικές λασποβροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι κοντά στα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει κοντά στους 23-24 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν το πρωί κάποιες τοπικές λασποβροχές, οι οποίες αναμένεται να υποχωρήσουν. Όμως, οι συννεφιές θα επιμείνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η αφρικανική σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με τοπικά ισχυρές εντάσεις και ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι.

Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης από τις αρχές της εβδομάδας με υψηλές θερμοκρασίες
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η αφρικανική σκόνη θα φτάσει μέχρι και τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης και στη συνέχεια θα εκτονωθεί μέχρι το Σάββατο. Όμως, Κυριακή με Δευτέρα έρχεται ένα νέο κύμα αφρικανικής σκόνης, το οποίο θα καλύψει τα Βαλκάνια και θα φτάσει μέχρι τη Ρωσία.

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης εντείνεται και λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης. Δηλαδή, όταν έχουμε αραιές βροχοπτώσεις υποχωρεί η βλάστηση, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερες εκτάσεις που μπορούν με τη βοήθεια του βαρομετρικού χαμηλού να τροφοδοτηθούν με την αφρικανική σκόνη και να φτάσουν στη Μεσόγειο, αλλά και να καλύψουν μεγάλα τμήματα της γηραιάς ηπείρου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε συχνά τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, βρισκόμαστε 4-6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση τιμή για την εποχή, όμως τοπικά ο υδράργυρος ανεβαίνει ακόμη παραπάνω, εξαιτίας της τοπογραφίας της χώρας αλλά και των ανέμων που λειτουργούν ως καταβάτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Ο υδράργυρος θα δείξει 27 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά, 28-30 στην Κρήτη και 27-28 βαθμούς στη Βοιωτία, κι αυτές οι θερμοκρασίες αναμένεται να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

πηγη iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages