Το Πανελλήνιο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών καταγγέλλει τον δήμαρχο Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το Πανελλήνιο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών καταγγέλλει τον δήμαρχο Καλαμάτας

Το Πανελλήνιο Σωματείο Δημοτικών Αστυνομικών καταγγέλλει τον δήμαρχο Καλαμάτας

Share This

 


ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ

Την καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών, ότι “ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί διοικητικούς υπαλλήλους ως Δημοτικούς Αστυνομικούς”, έφερε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, ο οποίος ζήτησε απαντήσεις σε όσα υποστηρίζονται στην καταγγελία…

Η πρώτη καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών έγινε στις 23 Οκτωβρίου του 2023 προς τον πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης, ενώ η δεύτερη καταγγελία έγινε στις 11 Μαρτίου 2024 προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρη Κιρμικίρογλου. 

Μετά τη δεύτερη καταγγελία προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε με έγγραφό της προς τον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, να “προβείτε στις κατά νόμο και λόγο αρμοδιότητας ενέργειες, ενημερώνοντας σχετικά την Υπηρεσία μας, το Τμήμα Διοικητικού-Οικονομικού Ν.Μεσσηνίας και το ανωτέρω Σωματείο”. 

Η καταγγελία του Πανελλήνιου Σωματείου προς το υπουργείο Εσωτερικών έχει ως εξής: “Κύριε Γενικέ, στην προσπάθεια μας να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα του θεσμού μας και του κλάδου μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε-καταγγείλουμε για παρατυπίες- παρανομίες που συντελούνται στον Δήμο Καλαμάτας αναφορικά με την Δημοτική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος χρησιμοποιεί διοικητικούς υπαλλήλους ως Δημοτικούς Αστυνομικούς φέροντος στολή (αντιποίηση αρχής), χρησιμοποιώντας ταυτότητες Δημοτικού Αστυνομικού (πλαστογραφία) και υπογράφοντος ως Δημοτικοί Αστυνομικοί. Σύμφωνα με τον ν.4172/2013 αρθρ. 81 δινόταν η δυνατότητα σε δήμους με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου να χρησιμοποιήσει Διοικητικούς Υπαλλήλους για συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Σε καμία περίπτωση όμως ένστολους και για αρμοδιότητες του Κ.Ο.Κ τις οποίες και αναφέρει ρητά στο άρθρ. 103 ότι τις συγκεκριμένες παραβάσεις τις ασκεί Δημοτική Αστυνομία - Ελληνική Αστυνομία (Τροχαία) - Λιμενικό Σώμα και Αστυνομικά Τμήματα με επικαιροποίηση το 2023 του συγκεκριμένου άρθρου του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επιπλέον κατά παράβαση του ν. 5003/2022 έχει οριστεί ως προϊστάμενος του Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας διοικητικός υπάλληλος.

Παρακαλούμε πολύ για τις δικές σας ενέργειες και θα επιθυμούσαμε ως σωματείο την δική σας απάντηση ως Υπουργείο στις συγκεκριμένες παρατυπίες - παρανομίες”.

Απαντώντας στον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Φαββατά ο αρμόδιος για τη Δημοτική Αστυνομία αντιδήμαρχος, Παντελής Δρούγας, τόνισε ότι “οι δημοτικοί αστυνομικοί εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους, όπως προβλέπει ο νόμος. Οι αρμοδιότητες είναι συγκεκριμένες με νόμο και λειτουργούν κανονικά και νόμιμα, μέχρι και τον Ιούνιο, μετά θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση”. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, επίσης τόνισε ότι τηρείται η νομιμότητα και επισήμανε πως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο Πανελλήνιο Σωματείο έχει απαντήσει ή θα απαντήσει άμεσα η Νομική Υπηρεσία του Δήμου. 

Στ.Μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages