Αναστασόπουλος: Εκσυγχρονίζεται ο ΓΟΕΒ στη Μεσσηνία-Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αναστασόπουλος: Εκσυγχρονίζεται ο ΓΟΕΒ στη Μεσσηνία-Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Αναστασόπουλος: Εκσυγχρονίζεται ο ΓΟΕΒ στη Μεσσηνία-Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Share This

 


Μπαίνουν υδρόμετρα και γίνεται μελέτη νέων τεχνολογιών λειτουργίας του αντλιοστασίου και των αρδευτικών δικτύων μέσω τηλεδιαχείρισης (τηλεμετρία)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος για θέματα εγγειοβελτιωτικών έργων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το κλειστό δίκτυο ΓΟΕΒ Παμίσου

Εγκρίθηκαν με απόφαση της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο: “ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΟΕΒ ΠΑΜΙΣΟΥ» .

Η έγκριση αφορά έκταση 16.112 στρεμμάτων του κλειστού αρδευτικού δικτύου της άνω ζώνης του ΓΟΕΒ Παμίσου και σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, την αντικατάσταση των κύριων τροφοδοτικών αγωγών, διαμέτρων Φ900 και Φ600, για μήκος 850 m και 720 m αντίστοιχα, την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού και κτιριακού εξοπλισμού του αντλιοστασίου Αγ. Φλώρου, την τοποθέτηση υδρομέτρων κλπ.

Η περιβαλλοντική έγκριση ισχύει για 15 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης ή τροποποίησης και αποτελεί την έναρξη των προσπαθειών αναβάθμισης της λειτουργίας του κλειστού δικτύου μέσω των αντίστοιχων μελετών και την άντληση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά και λοιπά προγράμματα.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και οι απαραίτητες υδραυλικές μελέτες, οι οποίες έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2,2 εκ. ευρώ, ενώ την παρούσα περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη αντικατάστασης όλων των υδροληψιών και τοποθέτησης υδρομέτρων με χρήση μαγνητικής κάρτας, καθώς και η μελέτη αντικατάστασης τμημάτων δευτερογενούς δικτύου, λόγω φθοράς.

Δρομολογείται επίσης η εκπόνηση της μελέτη εφαρμογής νέων τεχνολογιών λειτουργίας του αντλιοστασίου και των αρδευτικών δικτύων, μέσω τηλεδιαχείρισης (τηλεμετρία). Αναμένεται η τελική μελέτη, να οδηγήσει σε έργο προϋπολογισμού 7 – 8 εκ. ευρώ περίπου.

Μελέτες Γεωτρήσεων ΓΟΕΒ και λοιπών αρδευτικών δικτύων

Αναμένεται να προχωρήσει και η μελέτη αναβάθμισης των υφιστάμενων γεωτρήσεων ΓΟΕΒ Παμίσου (45 γεωτρήσεις περίπου), μέσω εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων, του μηχανολογικού εξοπλισμού και του πρωτεύοντος δικτύου τους.
Επίσης υπάρχει σχεδιασμός για την αναβάθμιση και των αρδευτικών δικτύων Καρτερολίου, Πανιπερίου, Αγίας Σωτήρας, Ανεμόμυλου κλπ.
Οι στόχοι των παρεμβάσεων αυτών σχετίζονται με την εξοικονόμηση αρδευτικού ύδατος, την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ για την υλοποίησή τους θα αξιοποιηθούν προσκλήσεις χρηματοδότησης για έργα εγγείων βελτιώσεων.

Παρεμβάσεις – καθαρισμοί – συντηρήσεις δικτύων -έργα ΓΟΕΒ

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται συντηρήσεις και καθαρισμοί του οδικού, αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου του ΓΟΕΒ, άνω και κάτω ζώνης, με τα μηχανήματα και το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας. Επίσης την προσεχή αρδευτική περίοδο αναμένεται ενίσχυση της αρδευτικής ικανότητας με επιπλέον έργο, προϋπολογισμού 320 χιλ ευρώ, με το οποίο θα βελτιωθούν υφιστάμενες γεωτρήσεις ως προς τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό τους και την αναβάθμιση των δικτύων τους.

Φιλιατρινό φράγμα: Σε ΦΕΚ η απόφαση απαλλοτρίωσης

Δημοσιεύθηκε με ευθύνη του Υπ. Υποδομών στο ΦΕΚ η απόφαση απαλλοτρίωσης για την υλοποίηση του έργου των δικτύων άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος και δρομολογείται έτσι η υλοποίηση του έργου. Παράλληλα αποφασίστηκε η ενίσχυση του προϋπολογισμού του έργου των δικτύων με 2 εκ. ευρώ, από 45,9 εκ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στο έργο και η δαπάνη ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών αυτόματης τηλεμετρίας για τη λειτουργικότητα των δικτύων.
Για το Φιλιατρινό φράγμα πρόσφατα ζητήθηκε από το Υπ. Υποδομών να προσδιοριστούν από τις τεχνικές υπηρεσίες μας, οι ελλείψεις σε όργανα, συσκευές και μηχανισμούς απαραίτητους για την διασφάλιση της λειτουργίας του, αναμένεται δε άμεσα να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό, για να ενημερωθεί το Υπουργείο για τις ανάγκες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages