Ελαιόλαδο: Υψηλή πτήση, αλλά παγωμένη η αγορά στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ελαιόλαδο: Υψηλή πτήση, αλλά παγωμένη η αγορά στη Μεσσηνία

Ελαιόλαδο: Υψηλή πτήση, αλλά παγωμένη η αγορά στη Μεσσηνία

Share This

 


Με ικανοποίηση διαβάζουμε το νέο κείμενο του ειδικού στο ελαιόλαδο, επιστημονικού συνεργάτη του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, γεωπόνου Νίκου Μιχελάκη, ο οποίος ουσιαστικά επιβεβαιώνει, βάζοντας βεβαίως και πρόσθετα στοιχεία, το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” και του neakritil.gr ως προς την κατάσταση στον τομέα του ελαιολάδου. Μάλιστα, ο τίτλος τα λέει όλα: “Υψηλή πτήση σε παγωμένη αγορά”. 

Ένα από τα καινούργια στοιχεία του Νίκου Μιχελάκη είναι ότι στην παρούσα φάση ποσοστό 70% των ελαιοτριβείων δεν αγοράζουν!
«Τα πενιχρά αποτελέσματα της φετινής παραγωγής και οι απρόβλεπτες ακόμα εξελίξεις της ερχόμενης δε φαίνεται να επιτρέπουν αποφάσεις για αξιόλογες αγοραπωλησίες τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και από την πλευρά των αγοραστών. Έτσι, ενώ οι τιμές συνεχίζουν την υψηλή πτήση τους, η αγορά είναι κυριολεκτικά παγωμένη, αφού ένα ποσοστό πάνω από 70% των ελαιοτριβείων, που δίδουν τιμές στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ, συνεχίζουν να μην αγοράζουν ή να μην απαντούν, πράγμα που δείχνει ότι δεν έχουν αντίστοιχες προσφορές από μεγάλους αγοραστές κυρίως εξωτερικού», σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη.

Το κρατούν στο σπίτι τους

Μάλιστα, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να προβλέψει σε τι ποσοστό, ο Νίκος Μιχελάκης επιβεβαιώνει και αυτά που γράψαμε ως προς τα αποθέματα.
«Οι παραγωγοί από την πλευρά τους, όσοι έχουν μικρές ποσότητες τις κρατούν, όπως λένε, για το σπίτι τους και των παιδιών τους. Παράλληλα και οι παραγωγοί με μεγάλες ποσότητες διστάζουν να πουλήσουν μια και δεν έχουν ανάγκες, αλλά και “για να μη χάσουν”, όπως λένε, αν οι τιμές αυξηθούν! Τελικά, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από μια στάση σιωπηλής αναμονής κυρίως των κλιματικών εξελίξεων της άνοιξης (βροχές, καύσωνες) και της νέας ανθοφορίας, η οποία τώρα και ένα μήνα ξεκίνησε και συνεχίζεται, όχι όμως παντού».

Οι τιμές είναι στα ύψη

Αλλά αλήθεια, όποιοι παραγωγοί κρατούν απούλητο το λάδι τους, προσδοκώντας μεγαλύτερες τιμές, πού περιμένουν πως θα φτάσουν; Διότι είναι ήδη στα ύψη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τις τιμές που δίνουν όσοι απαντούν στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ, στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα αυτή την εβδομάδα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες όπως στις 12 του μήνα. Στην Κρήτη, δηλαδή, κυμάνθηκαν μεταξύ 8,80 και 9,50 ευρώ το κιλό, ενώ στην Πελοπόννησο κυμάνθηκαν μεταξύ 8 και 9,30 ευρώ το κιλό. 
Πάντως, η ανησυχία για τις καιρικές συνθήκες γίνεται, όσο περνούν οι μέρες και δε βλέπουμε αξιόλογες βροχές, ολοένα και πιο έντονη. Ο Μάρτης έχει ακόμα λίγες μέρες. Ο Απρίλης θα μας σώσει; Και μην ευελπιστούμε για βροχές τον Μάη. Να τις απευχόμαστε, για να μη χάσουμε και πάλι την όποια ανθοφορία της ελιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages