Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: “Όχι στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα – Όχι τζάμπα δουλειά την «Λευκή νύχτα»! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: “Όχι στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα – Όχι τζάμπα δουλειά την «Λευκή νύχτα»!

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: “Όχι στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα – Όχι τζάμπα δουλειά την «Λευκή νύχτα»!

Share This

 


Την επιθεώρηση εργασίας να προχωρήσει σε ελέγχους, με σκοπό να διαπιστώσει αν τηρούνται τα ωράρια και οι συμβάσεις εργασίας, ζητάει το Σωματείο Εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα, για την Λευκή Νύχτα.

Σε  σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

“Άλλη μια χρονιά που ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με άλλους φορείς, διοργανώνουν τη λεγόμενη «Λευκή Νύχτα», την  καθιερωμένη εμπορική φιέστα των τελευταίων ετών με ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι τα ξημερώματα.

Η «Λευκή Νύχτα» για τους εργαζόμενους στο εμπόριο έρχεται να προστεθεί στην εκπτωτική περίοδο του καλοκαιριού, τις Φθινοπωρινές εκπτώσεις και το άνοιγμα των σχολείων, τη δουλειά τις Κυριακές. Ακολουθούν η λεγόμενη “Black Friday” και τα εορταστικά ωράρια των Χριστουγέννων. Χωρίς ανάσα ατελείωτες ώρες δουλειάς που στην καλύτερη θα πληρωθούν με βάση τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού που εξανεμίζονται κάτω από το βάρος της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης ή θα δοθούν ως ρεπό κάποτε, όπως προβλέπει ο Ν. Χατζηδάκη. Ταυτόχρονα πάνω στην πλάτη των εμποροϋπαλλήλων οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες στην Αριστομένους εκείνη την ημέρα θα κάνουν πάρτι με τζίρους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί οι συνάδελφοι που θα δουλέψουν τζάμπα εκείνη την μέρα και δεν θα πληρωθούν ούτε αυτές τις πενιχρές υπερωρίες που προβλέπονται.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροί από την άλλη θα πάρουν ότι ψίχουλα περισσέψουν από τους μονοπωλιακούς ομίλους για να τους χρυσωθεί το χάπι από τα συσσωρευμένα προβλήματα τους. Το πρόβλημα των εμπόρων και των εργαζομένων όμως, δεν είναι ότι είναι λίγες οι ώρες που είναι ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά η ακρίβεια, οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού, το πετσοκομμένο εισόδημα, η φορολογία και τα δημοτικά τέλη.

Οι φιέστες τέτοιου τύπου αποτελούν άλλο ένα λιθαράκι για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των μεγαλεμπόρων που ζητούν την πλήρη απελευθέρωση κάθε ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Επιθυμία που όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούν διαδοχικά με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο έκτρωμα που έχει φέρει για διαβούλευση η κυβέρνηση και εισάγει την πολλαπλή απασχόληση με δουλειά ακόμα και 13 ώρες την ημέρα, τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contract) και κατά παραγγελία (on demand contract), την 6ήμερη εργασία, αλλά ακόμα μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα την περιφρούρηση της απεργίας. Παράλληλα η δημοτική αρχή δίνει και δείγματα γραφής, αφού πλέον θα είναι στην κρίση του Δημάρχου όταν το «καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό», να παίρνει απόφαση για λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 6 το πρωί, 7 ημέρες την εβδομάδα, ξεχαρβαλώνοντας τελείως κάθε οργάνωση στη ζωή των εργαζομένων.

Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η συλλογική δράση και διεκδίκηση μέσα από  τις γραμμές του συνδικάτου. Να πάρουμε εμείς την υπόθεση στα χέρια μας, διεκδικώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο του εμπορίου με αυξήσεις και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, κατάργηση φόρων και χαρατσιών. Δυναμώνουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο για κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Για να έχουμε ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση, για διασκέδαση, για να βλέπουμε τις οικογένειες και τους φίλους μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 

  • Η επιθεώρηση εργασίας να προχωρήσει σε ελέγχους, με σκοπό να διαπιστώσει αν τηρούνται τα ωράρια και οι συμβάσεις εργασίας.
  • Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους.
  • Όχι τζάμπα δουλεία την «Λευκή νύχτα»! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages