Στα κάγκελα για την υποστελέχωση-υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στα κάγκελα  για την υποστελέχωση-υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Στα κάγκελα για την υποστελέχωση-υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Share This


 
Συλλογική διαμαρτυρία για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο πλαίσιο 48ης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών, όπου συμμετείχαν εργατικά σωματεία της πόλης, τα οποία, με τα συνθήματά τους, έδωσαν παλμό που έλειπε από προηγούμενες κινητοποιήσεις. Ωστόσο, η συμμετοχή των ίδιων των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ήταν μικρή…

Η πρόεδρος του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, Χρυσάνθου Μάλλιου, σε δηλώσεις της τόνισε ότι τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίας υγείας στους πολίτες, ωστόσο υπογράμμισε ότι για να συνεχίσει να συμβαίνει αυτό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, κυρίως όσον αφορά την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

 

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, παθολόγου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Σταύρου Σφήκα, όπως και του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Δημήτρη Τσιλίκα καθώς και του γραμματέα του Σωματείου Νοσοκομειακών Γιατρών, Μανώλη Μάκαρη.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γιατρών τόνισαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος από την επιτροπή των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ενώσεων στη Μεσσηνία, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, Σταυρούλα Στραβάκου και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Παναγιώτης Καράμπελας.

Η πρόεδρος του Σωματείου των Νοσοκομειακών Γιατρών, Χρυσάνθη Μάλλιου, υπογράμμισε ότι το αίτημα όλων είναι να υπάρχει ισχυρή δημόσια υγεία και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτή. Σημείωσε ότι “παρόλη την κρίση που το τελευταίο διάστημα διανύει η δημόσια υγεία στη Ελλάδα, λόγω της υποχρηματοδότησης και επί της ουσίας της συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθείται από τις τελευταίες κυβερνήσεις, μπορούμε να πούμε ότι στο Νομό Μεσσηνίας βρισκόμαστε στη θέση να παρέχουμε στους πολίτες υψηλής ποιότητας παροχές υγείας”.

 

Αυτό φαίνεται, συνέχισε η κ. Μάλλιου, από το γεγονός ότι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη το 2023 στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν γίνει 4.000 χειρουργεία, ενώ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας περίπου 700. Επίσης, στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το οποίο τόνισε ότι δεν λειτουργεί καθημερινά παρά την επιδίωξη των γιατρών, το 2023 έχουν γίνει 500 στεφανιογραφίες και 150 αγγειοπλαστικές. Πρόσθεσε η κ. Μάλλιου ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί πληθώρα εξωτερικών ιατρείων με πάρα πολλές ειδικότητες, όπως επίσης είπε ότι λειτουργούν και ειδικά ιατρεία που δεν υπάρχουν στους γειτονικούς νομούς, όπως το Ιατρείο Πόνου, το Πνευμονολογικό Ιατρείο, στο οποίο θα πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα και νέες ειδικές εξετάσεις και το Ιατρείο Διακοπής του Καπνίσματος που θα ξεκινήσει προσεχώς.

Η κ. Μάλλιου υπογράμμισε ότι “σαν γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουμε ότι όλο αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει διότι υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα για το νομό. Για να υπάρχει αυτό έπρεπε χτες να έχουν ληφθεί μέτρα, αν όχι χθες, σήμερα θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνονται αυτά τα μέτρα της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας” επισημαίνοντας ακόμη ότι αυτή τη στιγμή “με εφεδρείες δουλεύουμε και υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας τις περισσότερες φορές”.


Χρυσάνθη Μάλλιου, Μανώλης Μάκαρης

Ο Μανώλης Μάκαρης σημείωσε ότι το αιτήματα της 48ωρης απεργίας είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας, ο διπλασιασμός του προσωπικού και η ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και τον τίτλο ειδικότητας, η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, η αύξηση των μισθών και της αποζημίωσης εφημεριών, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών και οι αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

Όσον αφορά ειδικά τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ο κ. Μάκαρης είπε ότι κύριο αίτημα είναι “να σταματήσουν άμεσα οι μετακινήσεις συναδέλφων μας προς άλλα Νοσοκομεία. Δεν αποτελούν τη λύση του προβλήματος υποστελέχωσης”. Ζήτησε, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις, θα θεσπιστούν τα ειδικά κίνητρα που έχουν προταθεί από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Επίσης ο κ. Μάκαρης είπε ότι πρέπει να αλλάξει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και πως “με την αλλαγή του οργανογράμματος διεκδικούμε να καλυφθεί άμεσα θέση διευθυντή και επιμελητή α’ στο Παθολογοανατομικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καλαμάτας έτσι ώστε να λειτουργεί κανονικά το Τμήμα. Να προκηρυχθούν δύο θέσεις πνευμονολόγων έτσι ώστε να γίνει πνευμονολογική κλινική και να προκηρυχθούν θέσεις διευθυντή και επιμελητή α’ στο νευρολογικό τμήμα”.

Ο Σταύρος Σκλήκας τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις των γιατρών, τονίζοντας ότι στη δημόσια υγεία “δυστυχώς πολλά πράγματα έχουν να γίνουν και δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα”. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είπε ότι το πρώτο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των Παθολογικών Κλινικών, όπου ο αριθμός των παθολόγων είναι ο μισός από αυτόν που προβλέπει το οργανόγραμμα. Και ενώ υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις, συνέχισε, γιατροί καλούνται να καλύψουν κενά και σε νοσοκομεία άλλων νομών. Επιπλέον είπε ότι “δυστυχώς ο προγραμματισμός είναι πάρα πολύ πίσω, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική όσον αφορά τις προσλήψεις και ειδικά τα κίνητρα για τους γιατρούς”. “Σταδιακά βλέπουμε μια έκπτωση των λειτουργιών του Νοσοκομείου, παρότι προσπαθούμε όσο μπορούμε” είπε τέλος ο κ. Σκλήκας, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό θα αλλάξει με κίνητρα ώστε να έρθουν οι γιατροί που λείπουν.

Στ.Μ.  kalamatajournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages