"Πάτωσαν" στο Δείκτη Αποτελεσματικότητα Δήμων 2023 οι δήμοι της Μεσσηνίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

"Πάτωσαν" στο Δείκτη Αποτελεσματικότητα Δήμων 2023 οι δήμοι της Μεσσηνίας

"Πάτωσαν" στο Δείκτη Αποτελεσματικότητα Δήμων 2023 οι δήμοι της Μεσσηνίας

Share This


 Οι δήμοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να μη συγκεντρώνουν κρίσιμα δεδομένα για τις επιδόσεις τους που θα τους επέτρεπαν να χαράσσουν, να παρακολουθούν και να υλοποιούν αποτελεσματικά τις πολιτικές τους σύμφωνα με τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων του 2023 που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Σημαντική μπορεί να είναι στην κατεύθυνση αυτή η δημιουργία διαδικτυακού κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών όπως προβλέπει ο νέος νόμος 5056/2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα της μελέτη

Οι δήμοι που συγκαταλέγονται στο 10% με την καλύτερη συνολική επίδοση ανά κατηγορία είναι οι εξής:

  • Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων: Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου, Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, Δήμος Ηρακλείου Αττικής, και Δήμος Χαϊδαρίου.
  • Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι: Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, Δήμος Θέρμης, Δήμος Μαραθώνος, Δήμος Αλμωπίας, Δήμος Τρικκαίων, Δήμος Ελασσόνας, Δήμος Φλώρινας, Δήμος Βόλου, και Δήμος Χανίων.
  • Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι: Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμος Καμένων Βούρλων, Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, Δήμος Πάργας, Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Φαιστού, Δήμος Πυλής, Δήμος Μουζακίου, και Δήμος Μονεμβασίας.
  • Μικροί Ηπειρωτικοί Και Μικροί Ορεινοί Δήμοι: Δήμος Ανωγείων, Δήμος Βελβεντού, και Δήμος Αγίου Βασιλείου.
  • Μεγάλοι Και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Μυκόνου, και Δήμος Σαλαμίνας.
  • Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι: Δήμος Ύδρας, Δήμος Σκύρου, και Δήμος Οινουσσών

Η μεγαλύτερη αδυναμία των δήμων εντοπίζεται στη μέτρηση και τήρηση δεδομένων δεικτών βιωσιμότητας (πεδίο στο οποίο η διαθεσιμότητα των στοιχείων είναι η μικρότερη), ενώ η καλύτερη επίδοσή τους αφορά την οικονομική διαχείριση (πεδίο στο οποίο η διαθεσιμότητα των στοιχείων είναι η μεγαλύτερη).

Η οικονομική ανεξαρτησία των δήμων από την κεντρική διοίκηση φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη επίδοση στη συνολική βαθμολογία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων. Αυτή η σχέση αφορά κυρίως το πεδίο των Υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν τα πεδία της Πολιτικής Προστασίας και της Οργάνωσης και Διακυβέρνησης.

Οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων συγκεντρώνουν την υψηλότερη μέση βαθμολογία, με επίδοση με 36,5 στα 100, και ακολουθούν οι Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι με βαθμολογία 32,8, οι Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι με βαθμολογία 25,9, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι με βαθμολογία 24,3, οι Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι με βαθμολογία 20,6, ενώ τη μικρότερη βαθμολογία σημειώνουν οι Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι με 18,3.

Οι δήμοι αδυνατούν να συγκεντρώσουν και να επεξεργαστούν στοιχεία που μετρούν την απόδοσή τους με σκοπό τη χάραξη, την παρακολούθηση και την υλοποίηση αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι ενδεικτικό πως στο ερωτηματολόγιο της μελέτης απάντησε μόλις το 10% των δήμων, ποσοστό το οποίο καταδεικνύει τόσο τη μικρή επιχειρησιακή ικανότητα των δήμων όσο και την έλλειψη κουλτούρας αξιολόγησης και διαφάνειας.

Οι προβλέψεις του νέου νόμου 5056/2023 για δημιουργία στο Υπουργείο Εσωτερικών διαδικτυακού κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην παρακολούθηση επιδόσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα διευκολύνουν την εκπόνηση και βελτίωση του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων.

Ο Δείκτης Ποιότητας Νομοθέτησης αξιολογεί όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας βάσει των επιδόσεών τους στα πεδία που αποτελούν τις βασικές τους αρμοδιότητες.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας έκανε το ακόλουθο σχόλιο: «Η πρώτη αρχή της διοίκησης είναι πως δεν μπορείς να βελτιώσεις κάτι αν δεν το μετρήσεις. Σήμερα, οι δήμοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να μην μετράνε κρίσιμες επιδόσεις τους, γεγονός που έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους. Ο νέος κόμβος παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σ’ αυτό, αρκεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σωστά. Η μεθοδολογία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων που δημοσιεύει τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών προσφέρει έναν χρήσιμο οδικό χάρτη στην κατεύθυνση αυτή».

Η βαθμολογία των Δήμων της Μεσσηνίας
Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατάταξη των δήμων της Μεσσηνίας βάσει της συνολικής τους βαθμολογίας στον Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων, καθώς επίσης και η βαθμολογία τους στα επιμέρους πεδία, έχει ως εξής:

Κατηγορία Β: Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι:

Δήμος Καλαμάτας: Συνολική βαθμολογία 32,97 Κατάταξη 41 από 93

– Οργάνωση και Διακυβέρνηση 20,61

– Οικονομική Διαχείριση 40,23

– Υπηρεσίες 56,25

– Βιωσιμότητα 22,77

– Πολιτική Προστασία 25,00

Δήμος Τριφυλίας: Συνολική βαθμολογία 31,84 Κατάταξη 48 από 93

– Οργάνωση και Διακυβέρνηση 47,27

– Οικονομική Διαχείριση 47,37

– Υπηρεσίες 21,88

– Βιωσιμότητα 9,38

– Πολιτική Προστασία 33,33

Κατηγορία Γ: Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι

Δήμος Μεσσήνης: Συνολική βαθμολογία 27,93 Κατάταξη 29 από 94

– Οργάνωση και Διακυβέρνηση 27,27

– Οικονομική Διαχείριση 39,61

– Υπηρεσίες 33,33

– Βιωσιμότητα 22,77

– Πολιτική Προστασία 16,67

Δήμος Οιχαλίας: Συνολική βαθμολογία 23,75 Κατάταξη 49 από 94

– Οργάνωση και Διακυβέρνηση 59,50

– Οικονομική Διαχείριση 41,07

– Υπηρεσίες 18,18

– Βιωσιμότητα 0,00

– Πολιτική Προστασία 0,00

Δήμος Πύλου Νέστορος: Συνολική βαθμολογία 24,52 Κατάταξη 43 από 94

– Οργάνωση και Διακυβέρνηση 20,00

– Οικονομική Διαχείριση 39,38

– Υπηρεσίες 24,24

– Βιωσιμότητα 22,32

– Πολιτική Προστασία 16,67

Κατηγορία Δ: Μικροί Ηπειρωτικοί και Μικροί Ορεινοί Δήμοι

Δήμος Δυτικής Μάνης: Συνολική βαθμολογία 22,55 Κατάταξη 9 από 36

– Οργάνωση και Διακυβέρνηση 39,13

– Οικονομική Διαχείριση 39,25

– Υπηρεσίες 9,38

– Βιωσιμότητα 0,00

– Πολιτική Προστασία 25,00.

 

Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα της έρευνας, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο

Δείκτης-Αποτελεσματικότητας-Δήμων-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages