To καρναβάλι του Μαρτινιάνο της Κάτω Ιταλίας έρχεται Αλαγονία, Νέδουσα και Καλαμάτα! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

To καρναβάλι του Μαρτινιάνο της Κάτω Ιταλίας έρχεται Αλαγονία, Νέδουσα και Καλαμάτα!

To καρναβάλι του Μαρτινιάνο της Κάτω Ιταλίας έρχεται Αλαγονία, Νέδουσα και Καλαμάτα!

Share This

 


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας καλωσορίζει στην Μεσσηνία μία ομάδα του διάσημου Καρναβαλιού του Μαρτινιάνο, από τα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας. Πρόκειται για μια συγκινητική πολιτισμική ανταλλαγή και σύνδεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και αντιπροσωπείας καρναβαλιστών και μουσικών από το Καρναβάλι του Μαρτινιάνο.

Την πρωτοβουλία της επικοινωνίας και ο συνδετικός κρίκος υπήρξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίων και η Μαρία Παππά ως συντονίστρια, όπου και τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού, είχαν φιλοξενηθεί στο Καρναβάλι του Μαρτινιάνο από την αντίστοιχη Δημοτική Αρχή. Τους είχαν υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος του Martignano Luciano Aprile, ο Πρόεδρος του “ProLoco” Franco Rosato, ο Διευθυντής της Πολιτιστικής και Τουριστικής Υπηρεσίας “Parco Palmieri“ Pantaleo Rielli, ο Διευθυντής του Ομίλου “Amicite luPaulinu” Luigi Calò και η Γραμματέας της Ομάδας Αιμοδοτών “Fratres” Luigia Antonica, οι οποίοι θα παρευρεθούν και φέτος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας.

Από τότε, οι δύο πλευρές είχαν διαπιστώσει εντυπωσιασμένοι την ομοιότητα και την κοινή πολιτισμική ρίζα των καρναβαλικών εθίμων της περιοχής μας με αυτή των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας. Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας μέσω της διαλέκτου “γκρίκο” μετέφερε και κοινά σύμβολα των παραδοσιακών εθίμων που διατηρήθηκαν από την διονυσιακή αρχαιοελληνική και βυζαντινή παράδοση μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να συνεχιστεί η επικοινωνία και η ανταλλαγή εθίμων και παραδόσεων.

Οι δράσεις της ομάδας στην Μεσσηνία:

• Το Σάββατο στις 16 Μαρτίου στις 13:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας θα ακούσουμε και θα χορέψουμε, όλοι οι παρευρισκόμενοι, σκοπούς της Ταραντέλας από το εύθυμο καρναβαλικό καραβάνι και τη μουσική των MattiaManco και GianfrancoNarracci. Θα ακολουθήσει η επικοινωνία με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Θανάση Βασιλόπουλο και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ιδεών και προτάσεων πολιτισμικής σύνδεσης.

• Την Κυριακή 17 Μαρτίου το μεσημέρι η αντιπροσωπεία των καρναβαλιστών του Μαρτινιάνο θα συμμετάσχει στη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση και την Τελετή Λήξης με την ομάδα του Παουλίνου (Paulinu) και της γριάς Κουαρέμα (Quaremma), της δικιάς μας κυρά Σαρακοστής. Η ομάδα θα συνοδεύεται από τις «pupazze», τεράστιες κούκλες φτιαγμένες από χαρτί, που απεικονίζουν τις τυπικές μάσκες του Καρναβαλιού του Μαρτινιάνο. Τα φορέματα και οι μάσκες είναι φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές από το εργαστήριο Σαρτορία Ποπολάρε ντελ Καρνεβάλε (Sartoria Popolare del Carnevale).

• Την Κυριακή 17 Μαρτίου το βράδυ η ομάδα θα μεταβεί στην Αλαγονία όπου και θα παρουσιαστεί το παραδοσιακό δρώμενο της κηδείας και το κλάψιμο του νεκρού Paulinu Cazzasassi, ένα δρώμενο που συμβολίζει τον θάνατο των γιορτών και του καρναβαλιού και το ξεκίνημα της Σαρακοστής με την νηστεία. Θα ακολουθήσει γεύμα με τοπικά εδέσματα, χορό και μουσική.

• Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου το πρωί η ομάδα θα μεταβεί στην Νέδουσα όπου θα παρακολουθήσει το Δρώμενο της Ευετηρίας. Θα προσπαθήσουν να μυηθούν στην ιεροτελεστία του πατροπαράδοτου εθίμου που κατάφερε να επιβιώσει ατόφιο ως τις μέρες μας, με όλη του τη δομή και τα μέρη του (Μάζωξη, Μουντζούρωμα, Αγερμός, Τράγοι, Αροτρίωση, Γάμος, Φόνος γαμπρού, Κηδεία-Θρήνος, Ανάσταση, Χορός). Θα επισκεφθούν στη συνέχεια το ιστορικό μοναστήρι στο Μαρδάκι, όπου θα γευτούν σαρακοστιανές γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages