Δημοτικές εκλογές 2023: Πότε ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ – Τι ισχύει για τον δεύτερο γύρο - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Δημοτικές εκλογές 2023: Πότε ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ – Τι ισχύει για τον δεύτερο γύρο

Δημοτικές εκλογές 2023: Πότε ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ – Τι ισχύει για τον δεύτερο γύρο

Share This

 


Στις κάλπες θα κληθούν να προσέλθουν εκ νέου το φθινόπωρο οι πολίτες καθώς λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2023.

Όπως ορίζει το άρθρο 5 και συγκεκριμένα η παράγραφος για τις δημοτικές εκλογές, αυτές διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου, όπως και οι περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο 25, εάν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 43, η εκλογή γίνεται την ίδια μέρα με την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Έτσι, σύμφωνα με τα παραπάνω οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω θα έχουν τριμελές συμβούλιο, κάτι που σήμερα ισχύει για τις κοινότητες με περισσότερους από 300 κατοίκους.

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που κατά τον α γύρο συγκέντρωσε την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων στη δημοτική κοινότητα.

Οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού, με βάση τους σταυρούς που έλαβαν θεωρούνται αναπληρωματικοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages