405 δράσεις πρόληψης γεμάτες ανθρωπιά από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

405 δράσεις πρόληψης γεμάτες ανθρωπιά από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

405 δράσεις πρόληψης γεμάτες ανθρωπιά από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας

Share This


 Το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, κάνοντας απολογισμό στο επιστημονικό του έργο για το χρονικό διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2022 έως και το Μάιο του 2023 πραγματοποίησε 405 παρεμβάσεις πρόληψης, όπου συμμετείχαν 5.489 γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά και έφηβοι.

Στους μαθητές της Α/θμιας Εκπ/σης υλοποιήθηκαν 96 εργαστήρια επικοινωνίας στα οποία συμμετείχαν 1.490 μαθητές.

Στους μαθητές της Β/θμιας Εκπ/σης πραγματοποιήθηκαν 98 παρεμβάσεις με τη συμμετοχή 2.570 εφήβων.

Το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποιεί παρεμβάσεις και στο χώρο του με μαθητές, τόσο από σχολικές μονάδες του Νομού Μεσσηνίας, όσο και από άλλους Νομούς στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών, όπως έγινε με μαθητές του Γυμνασίου Κρεστενών του Νομού Ηλείας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων με τους μαθητές η φιλοσοφία της πρόληψης δεν βασίζεται μόνο στο να μιλάμε για τις συνέπειες των ουσιών και της εξάρτησης, αλλά στο να μπορούμε να αναζητούμε θετικές διεξόδους στη ζωή. Στις συναντήσεις τα παιδιά και οι έφηβοι επεξεργάζονται το πόσο σημαντικό είναι να κρατούν μια αποφασιστική στάση στη ζωή τους, να αντιστέκονται δυναμικά σε οποιαδήποτε πίεση συνομηλίκων και να κάνουν επιλογές που τους βοηθούν να βρουν και όχι να χάσουν τον δρόμο τους στη ζωή. Όπως και να μη φοβούνται να μιλήσουν για αυτά που αισθάνονται, γιατί υπάρχουν ενήλικες που μπορούν να τους ακούσουν.

Για να είναι όμως αποτελεσματικό το έργο της πρόληψης, το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. βρίσκεται κοντά στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, ενδυναμώνοντας τους στο δύσκολο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν καθώς με τα λόγια τους, τη στάση τους, το βλέμμα τους διαμορφώνουν τα ψυχικά αποθέματα του παιδιού.

Έτσι υλοποιήθηκαν 4 Βιωματικές Ομάδες Γονέων και 40 σεμινάρια όπου συμμετείχαν συνολικά 858 γονείς. Οι συναντήσεις με τους γονείς στοχεύουν στην εκπαίδευσή τους σε πρακτικές για να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών τους. Και αυτό γίνεται μέσα από μια συναισθηματική επικοινωνία, όπου ο γονιός ακούει, χωρίς κριτική, που βάζει κανόνες και εμπνέει αξίες και πλάθει την ψυχή του παιδιού του έτσι ώστε ως ενήλικος να έχει εκείνες τις συναισθηματικές δεξιότητες για να ανταπεξέρχεται στις δυσκολίες της ζωής.

Το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. να αναφέρουμε παρέχει και τη δυνατότητα της ατομικής συμβουλευτικής συνάντησης σε γονείς, ώστε να συζητήσουν προβληματισμούς και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένεια.. Ανταποκριθήκαμε σε 134 αιτήματα γονέων.

Επίσης, υλοποιήθηκαν 5 σεμινάρια σε 74 εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τις βιωματικές συναντήσεις έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τεχνικές που τους βοηθούν να διαχειρίζονται τις εντάσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν μέσα στην ομάδα-τάξη. Παράλληλα ενισχύονται οι δεξιότητες τους, όπως η  ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση, ώστε να αφουγκράζονται ακόμα περισσότερο τις συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών τους.

Επιπλέον από τον Νοέμβριο του 2022 έχει ξεκινήσει η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο πλαίσιο παροχής συμβουλευτικής στήριξης σε φοιτητές. Οι ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας σχετίζονται με τη μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή, τη λήψη περισσότερων ευθυνών απέναντι στον εαυτό τους, την επαγγελματική τους σταδιοδρομία καθώς και ζητήματα φιλικών και συντροφικών σχέσεων. Στο Κέντρο μας απευθύνθηκαν έως τώρα 24 φοιτητές.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι παραπάνω παρεμβάσεις έγιναν μετά από αιτήματα που εκφράστηκαν από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς. Το Κέντρο Πρόληψης έχει δημιουργήσει σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του σταθερές και συνεχιζόμενες συνεργασίες, οι οποίες χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη της Κοινότητας στο έργο της πρόληψης.

Οι δράσεις αυτές έλαβαν χώρα σε όλους τους Δήμους του Νομού Μεσσηνίας.

Να αναφέρουμε ότι αυτή τη χρονιά υπήρξε συνεργασία:

-με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας για την υλοποίηση ενός χριστουγεννιάτικου εργαστηρίου και ενός σεμιναρίου γονέων

-με τη δομή ψυχικής υγείας «Θάλπος» συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού που οργάνωσε,

-με το ΔΙΕΚ Νοσοκομείου για την υλοποίηση δύο (2) βιωματικών σεμιναρίων

-με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας και την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας συμμετέχοντας στο 1ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε τη συνεργασία μας με το τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, όπου από κοινού υλοποιούμε ενημερωτικές δράσεις σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Παράλληλα, το Κέντρο Πρόληψης μετά από παραπομπή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, παρέχει συμβουλευτική σε γονείς που τα παιδιά τους κάνουν πειραματική χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Τέλος σημαντική είναι και η συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α Κύτταρο-Οξυγόνο και τη θεραπευτική μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο οποίο παραπέμπονται άτομα που είναι στο στάδιο του εθισμού και της εξάρτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages