Ανεύθυνη και κουτοπόνηρη διαχείριση από την κυβέρνηση των Αγροτικών Επιδοτήσεων - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ανεύθυνη και κουτοπόνηρη διαχείριση από την κυβέρνηση  των Αγροτικών Επιδοτήσεων

Ανεύθυνη και κουτοπόνηρη διαχείριση από την κυβέρνηση των Αγροτικών Επιδοτήσεων

Share This

 


Γράφουν  Θανάσης Πετράκος και Σταύρος  Χρυσαδάκος

Με πρωτοφανή καθυστέρηση άνοιξε το σύστημα για την συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης από τους αγρότες και παραγωγούς όλης της χώρας.

Η έγκαιρη και σωστή υποβολή των δηλώσεων αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή των αμέσων ενισχύσεων ύψους ύψους 1,9 δις σε ετήσια βάση .

Από αρχές Μαΐου που άνοιγε τα προηγούμενα χρόνια , φτάσαμε στα μέσα Ιουνίου και το σύστημα είναι ανέτοιμο να λειτουργήσει . Η πρωτοφανής και αδικαιολόγητη καθυστέρηση αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Πίσω από το πρωτόγνωρη αυτή διαχείριση εύκολα αναγνωρίζονται – Τα τεράστια τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα των κυβερνητικών υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού , συντονισμού και διαχείρισης του σοβαρού έργου των άμεσων κοινοτικών ενισχύσεων .

Προβλήματα τα οποία δεν έλυσε για μια τετραετία η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

– Η σκληρή και ανελέητη σύγκρουση ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες επιχειρούν και διεκδικούν να εμπλακούν με το αζημίωτο στη τεχνική διαχείριση των άμεσων ενισχύσεων .

– Η επιθυμία και πρόθεση των κυβέρνησης να φτάσουν οι παραγωγοί στην κάλπη στις 25/Ιουνίου χωρίς να γνωρίζουν τις σοβαρές δυσκολίες που θα συναντήσουν στην υποβολή των δηλώσεων και βέβαια χωρίς να γνωρίζουν τις μεγάλες περικοπές στα ενισχύσεις που ελάμβαναν μέχρι σήμερα .

Η φετινή υποβολή θα είναι πορεία εντός «οικονομικού ναρκοπεδίου» .

Η γνωστή στους δικαιούχους «βασική ενίσχυση» προβλέπεται μειωμένη κατά 22 %.

Το λεγόμενο «πρασίνισμα» καταργείται . Αντικαθίσταται από τα λεγόμενα “οικολογικά σχήματα” . Δηλαδή δράσεις και υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο παραγωγός να υλοποιήσει προκειμένου να εισπράξει κάποιες ενισχύσεις ( πχ βιολογικές πρακτικές, σπορά ψυχανθών , κομποστοποίηση   κλαδεμάτων κλπ).

Το οικονομικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι σοβαρά μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια . Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπλεκομένων οι μειώσεις θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν το 30% των προηγούμενων εισπράξεων .

Τα κέντρα υποδοχής των δηλώσεων σε όλη την χώρα αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Κρίσιμες Υπουργικές αποφάσεις δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες.

Δεκάδες τα ερωτηματικά και οι απορίες σχετικά με την λειτουργία και τις ιδιαιτερότητες του συστήματος .

Ας σημειωθεί δε ότι στο σύνθετο αυτό σύστημα δηλώσεων και πληρωμών αποτυπώνονται όλες οι επιλογές της ΚΑΠ για την χρονική περίοδο 2023 – 2027.

Είναι προφανές ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλύσει ένα τέτοιο πρόβλημα που «έσκασε» στα χέρια της .

Η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τεράστια. Διότι είχε το χρόνο και τους μηχανισμούς ώστε να είχε γίνει διαβούλευση  -συζήτηση με τα κόμματα στην απερχόμενη Βουλή και  μετά από συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των αγροτών και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων  να συγκροτήσει  ένα αξιόπιστο  Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2023-2027 για να να συγκροτηθεί  ένα διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα κατανομής των άμεσων

ενισχύσεων ώστε να υπηρετούνται δύο στόχοι

– Η προστασία του αγροτικού εισοδήματος

– Η προώθηση εθνικών επιλογών, όπως πχ η προώθηση και προστασία καλλιεργειών ή και εκτροφών στα πλαίσια μιας Εθνικής Στρατηγικής για το πρωτογενή τομέα.

Δεν το έπραξε διότι δεν έχει   εθνική  στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα ,απλά πορεύεται αυτοσχεδιάζοντας και  υιοθετώντας άκριτα τις όποιες κατευθύνσεις των Βρυξελλών.

Μπροστά δε στις εκλογές  επέλεξε συνειδητά και κουτοπόνηρα να μην ενημερώσει την Βουλή και να “σπρώξει”  το καυτό αυτό θέμα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ώστε να μην εισπράξει το  πολιτικό κόστος   από τη  μείωση του εισοδήματος των παραγωγών .

Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τους παραγωγούς

α. Να μην βιαστούν να κλείσουν τις δηλώσεις τους . Να μελετήσουν καλά με τους συνεργάτες γεωτεχνικούς τις όποιες επιλογές του παρέχει το σύστημα ,ώστε να απομειώσουν όπου και όσο είναι δυνατόν τη ζημιά .

β. Στις 25 του Ιουνίου  να τιμωρήσουν ,  “να μαυρίσουν” με τη ψήφο τους το κόμμα της ΝΔ   που διαχειρίστηκε τελείως ανεύθυνα και κουτοπόνηρα το αγροτικό τους εισόδημα .

Που “έπαιξε” με την βιωσιμότητα την αγροτικών νοικοκυριών και την παραγωγική βάση της χώρας ευρύτερα .

γ. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να στηρίξουν με την ψήφο τους  το εκλογικό μέτωπο της Αριστεράς «ΜέΡΑ 25 – Συμμαχία για τη ΡΗΞΗ» ώστε με τη είσοδο του στη Βουλή  να “κόψει” την παντοδυναμία της Ν.Δ.  και μέσα από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου να μπορεί  να ελέγχει  την κυβέρνηση και  να διεκδικεί λύσεις  προς όφελος των αγροτών – παραγωγών της Χώρας μας όπως έκανε και τα προηγούμενα 4 χρόνια χρόνια η Κ.Ο. Του ΜέΡΑ25 .
Ο Θανάσης Πετράκος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και υποψήφιος βουλευτής του  Μέρα25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη Β1 Αθηνών

Ο Σταύρος  Χρυσαδάκος  είναι Γεωπόνος και  υποψήφιος  βουλευτής  του  Μέρα25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη Λακωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages