ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 -Ψηφίζουμε χωρίς σταυρό, στα ίδια τμήματα της Μεσσηνίας ξανά - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 -Ψηφίζουμε χωρίς σταυρό, στα ίδια τμήματα της Μεσσηνίας ξανά

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 -Ψηφίζουμε χωρίς σταυρό, στα ίδια τμήματα της Μεσσηνίας ξανά

Share This


 Στα ίδια εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουμε στις εκλογές που έρχονται. Αλλά το σύστημα διεξαγωγής δεν θα είναι το ίδιο. 

Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν με βάση τη λίστα των υποψηφίων που θα καταρτίσουν τα κόμματα βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει μέχρι και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω.
Την ημέρα των εκλογών οι ψηφοφόροι δεν θα βάλουν σταυρό στα ονόματα υποψηφίων, καθώς στα νέα ψηφοδέλτια η σειρά των ονομάτων θα επιλεγεί από την κάθε ηγεσία κόμματος.
Πού ψηφίζουμε
Χωρίς αλλαγές σε σχέση με την πρώτη διαδικασία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πολίτες, στο ίδιο εκλογικό τμήμα και χωρίς καμία μεταβολή στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών για τους ετεροδημότες, ο δεύτερος γύρος της εκλογικής αναμέτρησης θα πραγματοποιηθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, χωρίς καμία απολύτως μεταβολή.
«Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, παρά μόνο στις αυτοδιοικητικές της 8ης Οκτωβρίου 2023» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages