Νικολάκου: «Σοβαρά προβλήματα στην καρπόδεση των ελαιοκαλλιεργειών-Άμεση λήψη μέτρων για την καταβολή αποζημιώσεων» - KALAMATANEWS.GR- ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE

Νικολάκου: «Σοβαρά προβλήματα στην καρπόδεση των ελαιοκαλλιεργειών-Άμεση λήψη μέτρων για την καταβολή αποζημιώσεων»

Νικολάκου: «Σοβαρά προβλήματα στην καρπόδεση των ελαιοκαλλιεργειών-Άμεση λήψη μέτρων για την καταβολή αποζημιώσεων»

Share This

 


Επερώτηση κατέθεσε η περιφερειακή σύμβουλος Κωνσταντίνα Νικολάκου για τα σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην καρπόδεση των ελαιοκαλλιεργειών.

Αναλυτικά η Επερώτηση:

 Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στους ελαιοκαλλιεργητές.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Πελοποννήσου στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, θα υποστούν οικονομική βλάβη.

Η αμφίδρομη σχέση της καλλιέργειας της ελιάς και της Κλιματικής Αλλαγής έχει απασχολήσει Διεθνή συνέδρια, καθώς και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.

  • Επειδή η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί βασική παράμετρο ενίσχυσης της τοπικής μας οικονομίας και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί και μονοκαλλιέργεια.
  • Επειδή οφείλουμε να εξαντλούμε τη δυνατότητα που μας δίνουν οι υφιστάμενες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διεκδικούμε τις νόμιμες αποζημιώσεις για τους παραγωγούς.
  • Επειδή σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παραγωγών ήδη καταγράφεται πρόβλημα καρπόδεσης και είναι μεγάλη η αγωνία τους για την πιθανή μείωση του εισοδήματός τους.
  • Επειδή η συγκεκριμένη ζημία λόγω καρπόδεσης δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ,

ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα προβλήματα καρπόδεσης στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου;
  •  Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ που να πιστοποιούν το πρόβλημα;
  • Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφερειακή Αρχή προκειμένου να γίνει επίσημη καταγραφή της πιθανής ζημίας λόγω καρπόδεσης που προκλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών ως επίπτωση της Κλιματικής Αλλαγής;
  • Έχει ελεγχθεί η δυνατότητα κατάθεσης φακέλου, επιστημονικά τεκμηριωμένου, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε  να εγκριθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages