Ομόφωνη κόντρα στη Περιφέρεια για τις ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι του Δήμου Πύλου – Νέστορος - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ομόφωνη κόντρα στη Περιφέρεια για τις ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Ομόφωνη κόντρα στη Περιφέρεια για τις ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι του Δήμου Πύλου – Νέστορος

Share This

 


ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ;

Και η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου εξέφρασε την αντίθεσή της για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι του πρώην Δήμου Κορώνης, στην περιοχή Βασιλιτσίου-Χρυσοκελλαριάς, αρκέστηκε όμως στα λόγια, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον. Η περιφερειακή αρχή, όπως διαφάνηκε στη χθεσινοβραδινή απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν προτίθεται να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης εναντίωσης στις ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι και πιθανόν θα αρκεστεί σε μια απόφαση-αίτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να δοθεί και στην Περιφέρεια η δυνατότητα να γνωμοδοτήσει. Επίσης ο περιφερειάρχης, Δημήτρης Πτωχός, ανέφερε πως “όποια γνωμοδότηση και να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο και η αντίστοιχη Επιτροπή, δεν μπορεί να εμποδίσει κάποια αδειοδότηση. Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής απέναντι στους πολίτες, ό,τι και να πούμε ό,τι και να κάνουμε άλλος αποφασίζει αν θα γίνει εγκατάσταση ή όχι. Αυτό που μπορούμε να δώσουμε είναι ένα ακόμη όπλο, μια ακόμη χειροβομβίδα στα χέρια σας (σ.σ. στα χέρια των κατοίκων που αντιδρούν στον πρώην Δήμο Κορώνης)”…

Το θέμα έβαλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Πελοπόννησος”, Μανώλης Μάκαρης, που ζήτησε να έρθει το θέμα σε κανονική συνεδρίαση του Σώματος και να ληφθεί ομόφωνη απόφαση κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι, κάτι που ζήτησαν και όλες οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, η κάθε μία με τη δική της επιχειρηματολογία, με κοινή θέση όμως ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους, είναι χαρακτηρισμένη ως Natura και δεν μπορεί να γίνει χώρος εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Τάσος Αδαμόπουλος, έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις και συγκεκριμένα είπε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας ομόφωνα το 2003 γνωμοδότησε θετικά για τη συγκεκριμένη επένδυση, ωστόσο το 2005 το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε την αδειοδότηση των περιβαλλοντικών όρων, εν συνεχεία όμως, το 2013, το ΣΤΕ με απόφασή του ανέστειλε την αναστολή… Ο αντιπεριφερειάρχης συνέχισε επισημαίνοντας ότι το 2023 ανανεώθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, στη συνέχεια από την εταιρία ζητήθηκε η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και τότε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε τη γνώμη σχετικά με την τροποποίηση από κάποιες Υπηρεσίες, όχι όμως από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι πρέπει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να εντάξει και την Περιφέρεια στους φορείς που θα γνωμοδοτήσουν για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και αφού γίνει αυτό να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή σχετικά. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την ένταξη του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να πάρει απόφαση ενάντια στη συγκεκριμένη επένδυση ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι ίσως να μην έχει καμία σημασία κάτι τέτοιο από τη στιγμή που δεν έχει κληθεί η Περιφέρεια να γνωμοδοτήσει.

Αναφερόμενος στην ουσία του θέματος ο κ. Αδαμόπουλος είπε ότι “προφανώς και είμαστε υπέρ της εγκατάστασης των ΑΠΕ, προφανώς όμως γνώμονας για την εκάστοτε γνωμοδότηση είναι και η προστασία του περιβάλλοντος. Προφανώς το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα φοβερό σημείο, βρίσκεται στο δίκτυο Natura και προφανώς θα πρέπει να προστατευτεί”.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν η τοποθέτηση και του περιφερειάρχη κ. Πτωχού που είπε ότι “υπάρχουν περιοχές που έχουν απίστευτα σημαντικό και σπουδαίο φυσικό κάλλος, όπως και η συγκεκριμένη και πρέπει και εμείς να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να εμποδίσουμε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις”.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής των κατοίκων του πρώην Δήμου Κορώνης ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι, Μητροστέλιος Τομαροπανάγος, που υπογράμμισε το πόσο καταστροφικές θα είναι για την ευρύτερη περιοχή οι ανεμογεννήτριες, ζήτησε να γίνει εκεί περιβαλλοντικό πάρκο και επίσης ζήτησε να πάει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ληφθεί απόφαση κατά των ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε πάντως ότι γενικά οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με συγκεκριμένους όρους όμως και με τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι ομόφωνα έχει εκφράσει την αντίθεσή του για τις ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος.

Στ.Μ.  kalamatajournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages