Το Μάιο αναβιώνει στα δικαστήρια της Καλαμάτας το ναυαγίο της Πύλου με 9 κατηγορούμενους - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Το Μάιο αναβιώνει στα δικαστήρια της Καλαμάτας το ναυαγίο της Πύλου με 9 κατηγορούμενους

Το Μάιο αναβιώνει στα δικαστήρια της Καλαμάτας το ναυαγίο της Πύλου με 9 κατηγορούμενους

Share This

 


Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Στις 21 Μαΐου έχει προσδιοριστεί η δίκη των εννιά συλληφθέντων από το ναυάγιο της Πύλου, οι οποίοι κατηγορούνται όχι μόνο ως διακινητές μεταναστών αλλά και ως υπαίτιοι του ναυαγίου. Στη δίκη αναμένεται να αναβιώσει η υπόθεση που οδήγησε στον βυθό της θάλασσας πολλές εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές (υπολογίζεται ότι έχουν πνιγεί περισσότεροι από 600 άνθρωποι), η οποία από την πρώτη στιγμή προκάλεσε το έντονο διεθνές ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τη στάση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και το ποια βοήθεια προσέφερε προκειμένου να σωθούν οι εκατοντάδες επιβάτες του σκάφους που βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο. Η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας με ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες, τα Σωματεία, τους φορείς της πόλης να μην επιτρέψουν να συγκαλυφθεί αυτή η υπόθεση με την καταδίκη ως υπευθύνων ανθρώπων που επιλέχτηκαν “στο σωρό” από τις αρχές μεταξύ των διασωθέντων, οι οποίοι πρέπει να δικαστούν με εγγυήσεις και σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων και στο τεκμήριο της αθωότητας…

Η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας σε παρέμβασή της με τίτλο “Το κρατικό έγκλημα του ναυαγίου της Πύλου και η ποινικοποίηση της προσφυγιάς” υπογραμμίζει τα εξής: “Ενώ την επικαιρότητα συνταράσσουν καινούργιες λεπτομέρειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και ενώ το σκάνδαλο των υποκλοπών τείνει να βυθιστεί στην λήθη και η ακρίβεια συνθλίβει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, εξελίξεις έρχονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και για το εγκληματικό ναυάγιο της Πύλου.

Η πόλη μας, η Καλαμάτα, έχει το θλιβερό προνόμιο, λόγω γεωγραφικής γειτνίασης, να γίνει το θέατρο αυτών των εξελίξεων: Στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσει στην Καλαμάτα η δίκη των εννιά συλληφθέντων για το ναυάγιο της Πύλου. Πρόκειται για εννιά από τους επιζώντες του ναυαγίου, που, κατά τη συνήθη-και άνωθεν διατεταγμένη-πρακτική του Λιμενικού Σώματος, επιλέχθηκαν τυχαία στον σωρό και κατηγορούνται ως διακινητές μεταναστών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν αρκούσε η κατηγορία της “διακίνησης” κι έτσι κατηγορούνται και ως υπαίτιοι του τραγικού ναυαγίου. Ο λόγος είναι διττός: από τη μια δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να σεμνύνεται ότι “όσον αφορά το ναυάγιο της Πύλου, εμείς συλλάβαμε τους διακινητές και τους υπαίτιους” και από την άλλη, αν γίνει δεκτή η ενοχή των εννιά για το ναυάγιο, τότε κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δεν θα υπάρχει χώρος για πραγματική διερεύνηση για τις εγκληματικές πράξεις του Λιμενικού (πχ ρυμούλκηση) που έχει από την πρώτη στιγμή καταγγελθεί από τους επιζώντες ως υπεύθυνο για τη βύθιση και το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.

Παρά τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι κατηγορίες ενάντια στους εννέα επιζώντες είναι κατασκευασμένες, η Δικαιοσύνη επιμένει σ’ αυτές, ποινικοποιώντας την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή των προσφύγων, που κινδυνεύουν με πολλές φορές ισόβια αν καταδικαστούν.

Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και αδιάφοροι μπροστά σ’ ένα τέτοιο κατηγορητήριο χαλκευμένο με πολιτικές σκοπιμότητες και δεν πρέπει να συμμετέχουμε στην συνωμοσία της σιωπής και της λήθης.

Καλούμε όλους τους συμπολίτες και όλες τις συμπολίτισσές μας, τα εργατικά σωματεία αλλά και όλους τους φορείς της πόλης μας να μην σιωπήσουν, να ενώσουν τις φωνές τους και να συντονίσουν τις δράσεις τους ώστε να μην επιτρέψουμε την συγκάλυψη των ευθυνών και των υπευθύνων ακόμα ενός κρατικού εγκλήματος.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 9.00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages