Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Πρεμιέρα για το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Share This

 


11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2024», στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, που ήταν γεμάτο από μαθητές. Το φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στοχεύει στην προώθηση της ενεργής συμμετοχής της νεολαίας στο αρχαίο δράμα και την εμπέδωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, προσφέροντας θεατρικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

fc

Η εναρκτήρια εκδήλωση επικεντρώθηκε σε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη και τη σημασία του έργου του για την Αρχαία Μεσσήνη. Στη θέση όπου καθόταν, τοποθετήθηκε το καπέλο του και μία ανθοδέσμη.

10f             9f

Το πρόγραμμα συνδύασε εικαστικές και θεατρικές τέχνες, προάγοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού. Η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, εμπλούτισε το αφιέρωμα με ορχηστρικές συνθέσεις σε αρχαιοελληνικούς ρυθμούς, πλαισιώνοντας την απαγγελία αρχαιοελληνικών ύμνων.

Την τελετή έναρξης ακολούθησε η παράσταση “Ιχνευτές” του Σοφοκλή, από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας. Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες και τους θεατές, τονίζοντας ότι η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση σε διεθνές επίπεδο. Ευχαρίστησε στη συνέχεια συνεργάτες, εθελοντές και χορηγούς για την υποστήριξη στο φεστιβάλ.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης  Αναστασόπουλος εκ μέρους του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και η αρχαιολόγος Μαίρη Τσουλάκου Μαίρη εκπροσωπώντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης Κώστας Ξηρογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Μπεσσής, Ελένη Τσέλιου, Δημήτρης Αθανασακόπουλος  και Νίκος Ξενογιάννης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Κώστας Γεωργακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Παυλόπουλος, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αρχαίας Μεσσήνης Κωνσταντίνος Πανούσης, Αρσινόης Πέτρος Σγούρος και Μεσσήνης Δώρα Βαρανάκη, ο τέως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού Γιώργος Δαβίλας, ο κοινοτικός σύμβουλος Μεσσήνης Γιώργος Δούβαλης και ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος.

Την παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένων του 13ου Δημοτικού Σχολείου, του 15ου Νηπιαγωγείου, καθώς και του 1ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, στην παράσταση παρευρέθηκαν μαθητές από το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, καθώς και γονείς, εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων και φορέων, εθελοντές κ.α.,  αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και τη σημασία της εκδήλωσης για την τοπική κοινωνία.

Μετά τη λήξη της παράστασης, όλοι οι συντελεστές έλαβαν αναμνηστικά δίπλωμα από τον δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ελένη Τσέλιου, και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παναγιώτη Μπεσσή.

Αύριο, Πέμπτη 11 Απριλίου, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει την παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, με τη συμμετοχή του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης. 

Συντελεστές Παράστασης «Ιχνευτές» του Σοφοκλή, από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας. 

Σκηνοθεσία: Γιαννουλάτου Πανωραία, Ζέρβα Μερόπη, Κορωναίου Παναγιώτα  (με την πολύτιμη συνδρομή της συναδέλφου Σοφίας Τσιρώνη).

Κουστούμια: Γιαννουλάτου Πανωραία, Ζέρβα Μερόπη, Κορωναίου Παναγιώτα. 

Μουσική επένδυση: Χαλβαντζής Βασίλειος .

Ηθοποιοί :

Ερμής Σταύρακας: Απόλλωνας

Χρυσοβαλάντης Δαρδαμάνης: Ερμής

Χρυσαυγή Φωτιάδου:  Κυλλήνη

Ανδρονίκη Παπαμιχαήλ Παππά: Σίληνος  

Σάτυροι:

Σταύρος Απέργης, Ζώνιου Βίκη, Λυδία Εξάρχου, Ελευθερία Ευαγγέλου, Γεωργία Καζαντζίδη, Λυδία Κυριαζή, Λυδία Λάλου, Μελίτα Πετσάλη, Αγάπη Σκεπετάρη, Αναστασία Σύκου, Θανάσης Χήτος.

Νύμφη του Δάσους:

Δανάη Καρασαβόγλου.  

Μουσικοί:

Φαίη Ποϊκλη και Γεωργία Καρανίκα: λαούτο.

Δήμητρα Καρανίκα: Βιολή.

Ειρήνη Σόφη: νταούλι.

Χαράλαμπος Καλαμπόγιας: τρομπέτα και τραγούδι.

Δανάη Καρασαβόγλου: φλαουτο.

Μαίρη Κορωναίου, Σπυρένα Οικονόμου, Ζωή Παγούρα: τραγούδι και άλλοι ήχοι.

Εικαστικοί:

Μαίρη Κορωναίου, Σπυρένα Οικονόμου, Ζωή Παγούρα

Μουσική Επένδυση:

Βασίλειος Χαλβάντζης

 Συγγραφή των στίχων του τραγουδιού  του τέλους:

Μερόπη Ζέρβα και Ανδρονίκη Παπαμιχαήλ- Παππά.

Σκεύη:

Ανδριάνα Θέμου

Γενικών Καθηκόντων:

Μάνθος Κώτσης.

Εικαστικό αφιέρωμα στη μνήμη του Αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη

Παρουσίαση: «Η χαρά του παιδιού- Δ. Φιλαρμονική Μεσσήνης»

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Αγγελοπούλου, Γιώργος Μουνδρουλέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages