Σημαντικές παρουσίες στο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σημαντικές παρουσίες στο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας στην Καλαμάτα

Σημαντικές παρουσίες στο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας στην Καλαμάτα

Share This

 


Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας με τίτλο “Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος”.

Η διοργάνωση του σημαντικού αυτού συνεδρίου έρχεται παραμονές των Ευρωεκλογών με ανοιχτά τα ζητήματα βιωσιμότητας της ελληνικής και της ευρωπαϊκής γεωργίας που θέτουν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου ανά την ΕΕ και συμπίπτει με την συμπλήρωση 10 χρόνων

δραστηριοποίησης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας.

Πέρα από την ενημέρωση των συνέδρων για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, στο συνέδριο θα θα συζητηθούν προσεγγίσεις και λύσεις για έναν πιο βιώσιμο και ανθεκτικό γεωργικό τομέα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής: τα υψηλά κόστη παραγωγής, την κλιματική αλλαγή, τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς, την επισιτιστική ασφάλεια, τον οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό, και την ανανέωση των γενεών στη γεωργία. Ειδική έμφαση θα δοθεί, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας που αφορούν στον ελαιοκομικό κλάδο.

Επίτιμος Ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ την κεντρική εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Κατά την έναρξης του συνεδρίου χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος καθώς και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κορυφαίοι θεσμικοί και επιχειρηματικοί εκπρόσωποι του πρωτογενούς και ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα και εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και την ΕΕ, θα καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους στο πλαίσιο 4 θεματικών εργαστηρίων.

Μεταξύ των επιβεβαιωμένων ομιλητών του Συνεδρίου συγκαταλέγονται ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA) Leonardo Pofferi, ο πρόεδρος της Italia Olivicola και αντιπρόεδρος της CIA – Agricoltori Italiani Gennaro Sicolo, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) Jaime Lillo Lopez, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA) Matteo Pagliarani, ο πρόεδρος της FARM EUROPE Yves Madre, ο Senior Economist της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιάννης Μπαφές, ο επικεφαλής της Μονάδας Αροτραίων Καλλιεργειών & Ελαιόλαδου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Koen Dillen κ.α.

Επιπλέον, κατά τη λήξη θα πραγματοποιηθεί διάλογος των συνέδρων με υποψήφιους ευρωβουλευτές οι οποίοι θα τοποθετηθούν επάνω στο κεντρικό θέμα του συνεδρίου.

Τέλος, την παραμονή του Συνεδρίου, την Πέμπτη 25 Απριλίου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας – μελέτης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με θέμα “Προκλήσεις και προϋποθέσεις για τη βιώσιμη μετάβαση βασικών παραγωγικών τομέων της ελληνικής γεωργίας”. Στο πλαίσιο της έρευνας – μελέτης, συγκεντρώθηκαν πολύτιμα στοιχεία σε σχέση με ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τα συλλογικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στους τομείς δημητριακών, οπωροκηπευτικών, ελαιοκομικών, αμπελοοινικών και γάλακτος/γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω τηλεφωνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research, αλλά και μέσω της συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων που πραγματοποίησαν τα στελέχη της GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και αφορούν στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τομέων αυτών (εκτάσεις, παραγωγή, αξία κ.λπ.), τον βαθμό οργάνωσής τους και τη σχετική παρεχόμενη στήριξη της ΚΑΠ.

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος CAP4Food, το οποίο υλοποιεί η GAIA EΠΙΧΕΙΡΕΙΝ κατά το διάστημα 2023-2024 και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας , του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και με την υποστήριξη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Μεσσηνίας.

Προκειμένου να δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και να δηλώσετε συμμετοχή, επισκεφθείτε την ψηφιακή πλατφόρμα του Συνεδρίου χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.eventora.com/el/Events/10th-panellinio-synedrio-gaia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages