Συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών Μεσσηνίας και Πελοπόννήσου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών Μεσσηνίας και Πελοπόννήσου

Συμπαράσταση στον αγώνα των φοιτητών Μεσσηνίας και Πελοπόννήσου

Share This


 Γράφει ο Μανώλης Μάκαρης

Η παράταξη “Πρώτα η Πελοπόννησος” στέκεται στο πλευρό των φοιτητών στον αγώνα τους για αναβαθμισμένα δημόσια πανεπιστήμια ακριβώς όπως ορίζονται από το Σύνταγμα της χώρας και με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε την υποβάθμιση που γίνεται για να ανοίξει ο δρόμος σε ιδιωτικά «πανεπιστήμια-εταιρίες». Πρώτη φορά βλέπουμε οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων να συμφωνούν μεταξύ τους σε τέτοια έκταση. Συμφωνούν ότι η κυβέρνηση «σκοτώνει» τα Πανεπιστήμια.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή τη πολιτική εξυπηρετήσεων επιχειρηματικών συμφερόντων που τη φέρνει απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους φοιτητές και στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η ανάπτυξη και η αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Το ότι είναι μειωμένος κατά 63,6% ο προϋπολογισμός από το 2009 έως 2024 στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σημαίνει υποβάθμιση και απαξίωση, σημαίνει ότι το κράτος παραβιάζει το Σύνταγμα και αυτό πρέπει να σταματήσει. Καλούμε την κυβέρνηση να ξεχάσει τις αντισυνταγματικές της προθέσεις  για «πανεπιστήμια ενός ορόφου», να σταματήσει τον οικονομικό στραγγαλισμό των υπαρχόντων Πανεπιστημίων και να τα βοηθήσει να σταθούν στα πόδια τους.

Δεν συμφωνούμε να φεύγουν οι νέοι του τόπου μας να σπουδάσουν στο εξωτερικό, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί με εταιρίες που θα πουλάνε πτυχία στην Αθήνα. Παλεύουμε για έναν αποκεντρωμένο ακαδημαϊκό χάρτη που θα κρατά τους νέους κοντά στον τόπο τους. Ας βοηθήσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο να το πετύχει. Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι εχθρικά για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στη περιφέρειά μας η κυβέρνηση έχει καταργήσει μια σειρά από τμήματα που είχαν ιδρυθεί το 2019 και η ξεκάθαρη πρόθεσή της είναι να κλείσει και άλλα συρρικνώνοντας το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η Πελοπόννησος έχει ανάγκη από ισχυρό Πανεπιστήμιο ώστε να σταματήσει ο τόπος μας να αιμορραγεί δημογραφικά, έχει ανάγκη από νέους επιστήμονες που θα βάλουν γερά θεμέλια για το μέλλον όλων μας. Κάθε ευρώ που δίνουμε για την παιδεία θα μας επιστραφεί πολλαπλάσια. Αυτό βέβαια δεν ενδιαφέρει αυτούς που εξυπηρετούν κύκλους συμφερόντων αντί για το γενικό συμφέρον του λαού.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους της Πελοποννήσου να αγκαλιάσουν τους αγώνες των φοιτητών. Παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Είμαστε μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages