Συγκέντρωση συνταξιούχων στην Καλαμάτα για τις αυξήσεις σε φάρμακα και την υγεία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Συγκέντρωση συνταξιούχων στην Καλαμάτα για τις αυξήσεις σε φάρμακα και την υγεία

Συγκέντρωση συνταξιούχων στην Καλαμάτα για τις αυξήσεις σε φάρμακα και την υγεία

Share This

 


Συγκέντρωση για την υγεία έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε σήμερα από συνταξιούχους. Τη συγκέντρωση οργάνωσαν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Μεσσηνίας, το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Ν Μεσσηνίας, το Παράρτημα Καλαμάτας του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ Τραπεζών, ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Μεσσηνίας και το παράρτημα Πελοποννήσου του Σωματείου συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνας (Σ.Ε.Α), των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ΙΚΑ ΕΦΚΑ Γιώργος Σκιαδιώτης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Νίκος Κουτουμάνος. Στο τέλος, αντιπρόσωποι από τις συνταξιουχικές οργανώσεις, παρουσία του εκπροσώπου της ΣΕΑ και του Περιφερειακού Συμβούλου Πελοποννήσου με την Λαϊκή Συσπείρωση Νίκου Κουτουμάνου, κατέθεσαν στον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο ψήφισμα με τα αιτήματα τους και απαίτησαν έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα που κατέθεσαν ανέφεραν.

«Σε συνέχεια των απανωτών κινητοποιήσεων μας στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς και στο κέντρο υγείας Καλαμάτας, είμαστε σήμερα ξανά στον δρόμο του αγώνα για την υγεία, εδώ. Έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Καλούμε τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας να μεταφέρει το αίτημα μας προς τον Περιφερειάρχη για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα, να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.

Διεκδικούμε άμεσες λύσεις για τα προβλήματα της υγείας-πρόνοιας που η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και απειλείται η ζωή μας από ένα σύστημα υγείας που σταθερά παραχωρείται και παραδίδεται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων και γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, την στιγμή που πέρα των άλλων η ακρίβεια τσακίζει κόκκαλα.

Η υγεία του λαού για το Κράτος μετριέται ως κόστος, που πρέπει να «εξορθολογιστεί», κι αυτό μεταφράζεται σε δομές Υγείας που σαπίζουν, σε εξετάσεις και φάρμακα που δεν καλύπτονται, φορτώνοντας ακόμα μεγαλύτερα βάρη στις πλάτες  μας.

Το ένα τμήμα μετά  το άλλο τμήμα, σε όλες τις δομές υγείας καταρρέει, σε μια ακόμα απόδειξη ότι ο κόμπος των τραγικών ελλείψεων και της υποβάθμισης έφτασε πια στο «χτένι».

Τα γραφεία υποδοχής ασθενών στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας «σηκώνουν τα χέρια», ανακοινώνοντας σε όσους ξεροσταλιάζουν για να εξεταστούν ή να λάβουν φροντίδα για τραύματα κ.λπ. ότι «δυστυχώς… φρακάραμε». Οι αναμονές στα επείγοντα είναι πολύωρες.

Το λιγοστό υγειονομικό προσωπικό, εξαντλημένο από τα χρόνια της πανδημίας, με ελάχιστα μέσα στα χέρια του και υποδομές – ρημαδιό, δίνει τη μάχη σε «πολεμικές» συνθήκες και κάθε βδομάδα είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Τα κέντρα υγείας είναι υποστελεχωμένα και με ελλείψεις σε υποδομές. Τα τελευταία χρόνια το μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο κέντρο υγείας Καλαμάτας, έχει μειωθεί στο 1/3 (από 60 περίπου όταν λειτουργούσε ως ΙΚΑ σε 20 σήμερα σαν Κ.Υ.) Ανάλογη μείωση υπάρχει και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικά το οδοντιατρικό κινδυνεύει να κλείσει. Ενώ στο πρώην ΙΚΑ υπηρετούσαν 8 οδοντίατροι, σήμερα λειτουργεί με 2 οδοντίατρους. Ο ένας εξυπηρετεί οδοντοπροσθετικά περιστατικά και είναι στο όριο της συνταξιοδότησης. Από τις 2 οδοντοτεχνίτριες που υπηρετούν σήμερα, η μία είναι με προσωρινή μετακίνηση από Αθήνα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως εμπόρευμα – πανάκριβο για τον λαό – με το κράτος να αναλαμβάνει ρόλο «τροχονόμου» μέσα κι έξω από τα δημόσια νοσοκομεία για το μοίρασμα της πίτας στους ομίλους.

Διεκδικούμε:

 • Δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος με εξασφάλιση από το κράτος δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
 • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, στα νοσοκομεία, και στα Κέντρα Υγείας του νομού.
 • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία. Όχι στα απογευματινά επι πληρωμή χειρουργεία.
 • Απολύτως δωρεάν, με 100% κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, φάρμακα, θεραπείες, σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, τεχνολογικά βοηθήματα για όλους με κανένα όριο, πλαφόν ή αποκλεισμό σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, Έλληνες ή μετανάστες.
 • Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες. Ανανέωση του στόλου του ΕΚΑΒ, με ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ασθενοφόρων μέσων επίγειων – πλωτών – εναέριων. Στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης του στόλου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
 • Καμιά ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας,  κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Αγροτικά ιατρεία στελεχωμένα και σε όλα τα χωριά του Νομού.
 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για όλους (χωρίς πλαφόν, εξαιρέσεις και περικοπές), με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.
 • Δημιουργία δημόσιων δομών και οίκων ευγηρίας για την τρίτη ηλικία.

Η απάντηση σε αυτή την πολιτική, που θυσιάζει την υγεία και τη ζωή του λαού για τα κέρδη των λίγων, δεν μπορεί παρά να είναι η ένταση της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΟΥ

Χαιρετισμός του Νίκου Κουτουμάνου, Περιφερειακού Συμβούλου Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τα σωματεία Πολιτικών Συνταξιούχων Μεσσηνίας, ΟΑΕΕ, του  ΙΚΑ/ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ και ΔΕΚΟ/Τραπεζών διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με θέμα την ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και στηρίζοντας την 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία μεθαύριο Πέμπτη 22/2. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εκφράζοντας της συμπαράσταση της παράταξης δήλωσε:

«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων  της Μεσσηνίας. Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας πρέπει να ενισχυθούν τώρα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, δε ζητάνε χάρη γιατί έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν. Οι προτεραιότητες όμως της κυβέρνησης είναι άλλες: Σπατάλη δισεκατομμυρίων σε στρατιωτικές δαπάνες που αφορούν το ΝΑΤΟ– και όχι την άμυνα της χώρας. Αλήθεια η  στρατιωτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για να φυλάνε τα κέρδη των εφοπλιστών, με πόσους γιατρούς και νοσηλευτές κοστολογείται;

Αντί η κυβέρνηση να κάνει μαζικές προσλήψεις, να μονιμοποιήσει το επικουρικό προσωπικό, να βελτιώσει τις αποκρουστικές συνθήκες εργασίας λόγω της εντατικοποίησης, επιλέγει λύσεις που μας γυρνάνε στο Μεσαίωνα!

Μέχρι και 2.000 ευρώ θα είναι αναγκασμένοι να ξανά πληρώσουν όσοι εξωθούνται να απευθυνθούν στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Δια στόματος υπουργού ανακοινώθηκε ότι οι τιμές που θα καλείται να πληρώσει ο λαός θα καθορίζονται από τη «βαρύτητα του περιστατικού», και οι οποίες – όπως επισημάνθηκε – «προέκυψαν από την αποζημίωση που δίνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στα ιδιωτικά νοσοκομεία»! Οι πελάτες λοιπόν θα πληρώνουν π.χ. 1.200 ευρώ για χολή, 1.600 ευρώ για γόνατο, 2.000 ευρώ για ακόμα βαρύτερες επεμβάσεις.

Και αυτή η εξέλιξη – αποτυπώνει με τον πιο κυνικό τρόπο τι σημαίνει για τους ασθενείς και όλο το λαό η εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν, βάζοντας η κάθε μια το λιθαράκι της στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και στην λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια . Άλλοι «ντροπαλά» γιατί τους υποχρέωσε η «τρόικα», άλλοι απροκάλυπτα γιατί «πιστεύουν» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όλοι μαζί ενάντια στο λαό!

Μόνο ο λαός που αγιάζεται μπορεί να δώσει ελπίδα!

 • Γι’ αυτό στηρίζουμε την απεργία των υγειονομικών στις 22 Φλεβάρη.
 • Γι’ αυτό θα βάλουμε και Θέμα στο ΠεΣυ Πελοποννήσου  και ο  καθένας να κριθεί από το τι λέει και κυρίως τι κάνει! Εκπροσωπούν το λαό της Πελοποννήσου ή τους εργολάβους και την Κυβέρνηση!

Χθες, στη συνεδρίαση του ΠεΣυ, δεν τόλμησαν να στηρίξουν ούτε τα αιτήματα των αγροτών! Των αγροτών που μαζικά σήμερα μεταβαίνουν στην Αθήνα για να διεκδικήσουν τη συνέχεια της ζωής στην ύπαιθρο. Προτίμησαν να τα έχουν καλά με το κόμμα τους και την κυβέρνησή τους, παρά με τους αγωνιζόμενους βιοπαλαιστές αγρότες, που ζητάνε τα αυτονόητα!

Είναι πλέον φανερό, ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να κάνει και πολλά, ούτε την υγεία του δεν μπορεί να εξασφαλίσει αν δεν έχει κομπόδεμα! Ο μόνος δρόμος για να έχουμε κατακτήσεις ή έστω κάποια βελτίωση είναι ο συλλογικός αγώνας. Μόνο απ’ αυτό καταλαβαίνουν! Γι’ αυτό ως Λαϊκή Συσπείρωση θα βάλουμε θέμα στο ΠεΣυ, ώστε και με τη μαζική συμμετοχή λαού και φορέων, να μην μπορούν να «κρυφτούν» πίσω από δικαιολογίες, να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε να ανατραπούν οι σχεδιασμοί της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages