Καλαμάτα: Το προνόμιο του κάστρου, η ψηφιακή ενοποίηση και η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών. - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Καλαμάτα: Το προνόμιο του κάστρου, η ψηφιακή ενοποίηση και  η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών.

Καλαμάτα: Το προνόμιο του κάστρου, η ψηφιακή ενοποίηση και η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών.

Share This


 Γράφει ο Γιάννης Λάσκαρης

Αρκετές δεκαετίες πριν και λίγο πριν τον μεγάλο σεισμό της Καλαμάτας, που άλλαξε την Μεγάλη Εικόνα της πόλης, η βόλτα στο κάστρο που δεσπόζει στην πόλη ήταν απαίτηση για τα παιδιά και αφορμή για τους μεγάλους για μια κοντινή απόδραση. Η πόλη σταδιακά μετά το 1986 άρχιζε να αλλάζει όψη και να διαμορφώνεται γύρω από το ιστορικό κέντρο και σε μεγάλη ακτίνα ο πόθος για την διατήρηση των πολιτιστικών μνημείων. Ετσι γύρω από αυτή την περιοχή και πολύ κοντά στο κάστρο της πόλης σώθηκε ο πολιτιστικός πλούτος της πόλης που σε συνδυασμό με το πάρκο και το παραλιακό μέτωπο (τη μεγάλη προίκα του)σταδιακά έγιναν  πόλος έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες. Ο αυτοκινητόδρομος που βοήθησε στην έλευση περισσότερων επισκεπτών, δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να αντικρίζει το κάστρο της Καλαμάτας κάτι που βοηθά στην πρώτη έστω και από απόσταση προσέγγιση με την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Είναι το πρώτο αξιοθέατο που αντικρίζει και αυτό που τον «αποχαιρετά» στο τέλος της επίσκεψης του στην Καλαμάτα. Η πρώτη και η τελευταία εντύπωση πολλές φορές «εγκλωβίζουν» και τη μνήμη του ταξιδιώτη. Έτσι κατά την προσωπική μου άποψη αποτελεί προνόμιο για την πόλη να έχει στα σπλάχνα της ένα κάστρο. Αποτελεί μεγαλύτερο προνόμιο από αυτό να ξεκινά μια τεράστια τουριστική και πολιτιστική διαδρομή. Η κάθοδος η η άνοδος προς το κάστρο της Καλαμάτας προσφέρει την ευκαιρία της «ακτινογραφίας» της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης καθώς θα διαβεί το Ιστορικό Κέντρο της, το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων, την πλατεία Υπαπαντής, την πλατεία Φραγκόλιμνας , τη μονή Καλογραιών, το Δημοτικό Ωδείο, το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο και θα θαυμάσει νεοκλασικά κτίρια. Σύντομα ελπίζουμε πως θα μπορεί ο επισκέπτης να εντρυφήσει και στην ιστορία των αρχαίων χρόνων καθώς βγαίνουν στο φως τα αρχαία της ς.

Μέσα από τη πολύ σύντομη αυτή αναφορά στο τι μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης γύρω από το κάστρο προκύπτει και η δική μου εκτίμηση πως αυτό το προνόμιό της πόλης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με την Ψηφιακή Ενοποίηση Αρχαιολογικων Χωρων και Πολιτιστικων-Τουριστικων Διαδρομών, δηλαδή να παρουσιάζεται ψηφιακά μια διαδρομή που θα ακολουθεί ο επισκέπτης, προς το κάστρο της Καλαμάτας ,μέσα από φορητές συσκευές όπου θα παρουσιάζεται κάθε μνημείο κάθε σημείο που είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης , μέσα από κείμενα, βίντεο και εικονικές περιηγήσεις.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως το προνόμιο της πόλης να έχει μια τόσο ελκυστική τουριστική διαδρομή δεν ανήκει μόνο στους επισκέπτες αλλά και στους πολίτες της. Αξίζει πραγματικά μια οικογένεια να σχεδιάσει τη δική της πολιτιστική διαδρομή προς το κάστρο και να ατενίσει την πόλη που ζεί όπως η πριγκίπισσά ΙΙζαμπω στα χρόνια της βασιλείας της. Είναι τυχερή λοιπόν η πόλη που έχει κάστρο και επίσης τυχεροί όσοι ζουν μόνιμα  σε αυτή την πόλη και μπορούν να το επισκεφθούν μετά από αρκετά χρόνια που παρέμεινε κλειστό. Πολλές δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν γύρω από το κάστρο και καθώς υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά καταστήματα εστίασης στην περιοχή, η γαστρονομία και η ψυχαγωγία συμμετέχουν στην ολιστική προσέγγιση που πρέπει ολοκληρωθεί με την ψηφιακή ενοποίηση.

Όλα αυτά αποτελούν μια επισήμανση από έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στην Καλαμάτα, έζησε τις δυσκολίες της για την αναγέννηση της και κάθε φορά που επιστρέφει θαυμάζει τη Μεγάλη Εικόνα που δημιουργήθηκε, γιατι από το 1986 και μετά κάποιοι ονειρεύτηκαν στοχάστηκαν και επεξεργάστηκαν αλλά και συνεργάστηκαν  για αυτήν. Δεν έπαψα να θαυμάζω και την επιχειρηματική ανέλιξη της πόλης και επειδή οι προϋποθέσεις είναι όλες εξασφαλισμένες, με αυτή την παρέμβαση θέλω να εκφράσω πως το μόνο που λείπει είναι μια ολοκληρωμένη ψηφιακή προσέγγιση που θα δελεάσει όμως και τους ντόπιους για να απολαύσουν όσα η πόλη προσφέρει μέσα από την πολιτιστική της ταυτότητα που έχει διασωθεί.

                                                                                                                Γιάννης Λάσκαρης Μέλος της ομάδας «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages