Κοστοβόρα πλέον η ανακατασκευή της πρώην Νομαρχίας στην Καλαμάτα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Κοστοβόρα πλέον η ανακατασκευή της πρώην Νομαρχίας στην Καλαμάτα

Κοστοβόρα πλέον η ανακατασκευή της πρώην Νομαρχίας στην Καλαμάτα

Share This

 


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΑ 9.800.000 ΕΥΡΩ

Η μελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας στην Καλαμάτα δεν εντόπισε ότι στο κτίριο είναι αναγκαίο να εκτελεστούν “εργασίες επισκευής και αποκατάστασης της στατικής επάρκειας του κτιρίου με μανδύα, των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα του υπογείου”, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης. Αυτό, σε συνδυασμό με τις επιπλέον ποσότητες του αμίαντου που πρέπει να απομακρυνθούν με τη νόμιμη διαδικασία, σε σχέση με αυτές που προέβλεπε η μελέτη, ανεβάζει το κόστος του έργου κατά σχεδόν 1.500.000 ευρώ σχεδόν!. Σημειώνεται ότι η μελέτη είναι δώρο εταιρίας προς την Περιφέρεια…

Δεν είναι όμως μόνο το κόστος του έργου που επιβαρύνεται υπέρογκα, είναι και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέλιξή του, όπως και το κόστος που επιβαρύνεται το Δημόσιο και η Περιφέρεια, από τις Υπηρεσίες που παρατείνουν την εγκατάστασή τους σε ιδιωτικούς και άλλους χώρους μέχρι να επιστρέψουν στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας ή Διοικητήριο, όπως η πρώην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που συνεχίζει να πληρώνει ενοίκια μέχρι να πάει στο κτίριο στο λιμάνι, στο οποίο έχει εγκατασταθεί “προσωρινά” η Διεύθυνση Μεταφορών.

Η συμπληρωματική σύμβαση εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Πελοποννήσου. Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας η Ντίνα Νικολάκου, σε δηλώσεις της στην Kalamata Journal για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την πορεία του έργου, τονίζοντας μάλιστα ότι “πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην γίνει αυτό το έργο ένα γεφύρι της Άρτας, να μην έχουμε μέσα στο κέντρο της Καλαμάτας ένα κτίριο φάντασμα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα έχει εκτελεστεί μόλις το 10% του φυσικού αντικειμένου, αν όχι λιγότερο”. Σημειώνεται ότι η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε τον Αύγουστο του 2022 με προθεσμία ολοκλήρωσης μέχρι τις 14 Μαρτίου 2025, χρονοδιάγραμμα που είναι δύσκολο να τηρηθεί.

Επισημαίνεται ότι η αρχική σύμβαση του έργου ήταν 8.457.948,42 ευρώ, ωστόσο αποφασίστηκε αύξηση δαπάνης αναθεώρησης της αρχικής σύμβασης κατά 558.825,20 ευρώ και η σύναψη της συμπληρωματικής σύμβασης με 862.471,50 ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική δαπάνη του έργου να έχει μέχρι τώρα προσδιοριστεί στα 9.879.245,13 ευρώ.

Τέλος σημειώνεται ότι το κτίριο της πρώην Νομαρχίας δεν είναι μοναδική περίπτωση στην Καλαμάτα, καθώς υπάρχει το “κτίριο φάντασμα” της πρώην Νοσηλευτικής Σχολής, στο νέο Δημαρχείο, το οποίο ξεκίνησε να ανακατασκευάζεται για τη στέγαση της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης αλλά είναι επί χρόνια εγκαταλειμμένο!

Στ.Μ.  kalamatajournal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages