Σε αναβρασμό οι αγρότες της Μεσσηνίας- «Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Σε αναβρασμό οι αγρότες της Μεσσηνίας- «Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος»

Σε αναβρασμό οι αγρότες της Μεσσηνίας- «Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος»

Share This

 


Με έξοδα που συνεχώς αυξάνονται και επιδοτήσεις πενιχρές οι αγρότες ξεχύνονται ξανά στους δρόμους ζητώντας το δικαίωμα στην επιβίωση! «Οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος» δηλώνουν οι αγρότες που δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν αγώνα για πράγματα αυτονόητα.

«Την Κυριακή θα μαζέψουμε τρακτέρ  στον κόμβο Μεσσήνης στον σταθμό. Καλώ όλους τους συναδέλφους να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Οι Γερμανοί όπως αγρότες και σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα να ξεσηκωθούμε και να διεκδικήσουμε…» είναι το κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου Μεσσήνης, με τον Παναγιώτη Θλιμμένο να μιλά στην τηλεόραση BEST για το δυσοίωνο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και βεβαίως τον αντίκτυπο όλων αυτών στην τσέπη του καταναλωτή. Άλλωστε παραγωγή και κατανάλωση είναι κομμάτια της ίδιας αλυσίδας και τα προβλήματα της μιας άκρης επηρεάζουν την άλλη…

«Δεν υπάρχει άλλη λύση με τα προβλήματα. Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλη την Ελλάδα έτσι θα γίνει και στη Μεσσηνία» τόνισε ο κ. Θλιμμένος παρουσιάζοντας μια σειρά από προβλήματα αρχίζοντας από τα κτηνοτροφικά όπου, όπως σημείωσε οι κτηνοτρόφοι δέχονται μεγάλες πιέσεις καθώς «έχουν ξεκινήσει και μειώνουν την τιμή στο γάλα, στον κτηνοτρόφο, ενώ στο σούπερ μάρκετ η τιμή είναι στα ύψη. Για 1 κιλό φέτα θέλει 3 κιλά γάλα. Εγώ έκοψα τιμολόγιο πριν τρεις μέρες και η τιμή ήταν 1,48€ και φθάνει 16ευρώ το κιλό στο σούπερ μάρκετ! Έχουν πνιγεί πάνω από 150 χιλιάδες πρόβατα και μας λένε να μειώσουμε την τιμή και στο ράφι το τυρί έχει 16 ευρώ το κιλό!» . το μήνυμα του κου Θλιμμένου είναι ξεκάθαρο οι αγρότες δεν ευθύνονται για τις ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος για μια σειρά από προϊόντα κατανάλωσης «Να μη λένε ότι ευθύνονται οι αγρότες για το ακριβό λάδι, το ακριβό κρέας και το γάλα. Εμείς έχουμε αποδείξεις πόσο τα πουλάμε…», είπε.

Ακόμη πιο αισθητές οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο που μέσα σε λίγους μήνες η τιμή του έχει ανέβει κατά 50% και πλέον στο ράφι με τους καταναλωτές να στρέφονται σε άλλα λάδια, εγείροντας και το ερώτημα κατά πόσον στο μέλλον θα επιστρέψουν στην κατανάλωση ελαιόλαδου.

«Ναι είναι ακριβό το λάδι. Ας μειώσουν το κόστος παραγωγής!» είπε ο κ. Θλιμμένος εστιάζοντας πρωτίστως στο υψηλό κόστος των εργατικών χεριών που φέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αλλά και στα καύσιμα, στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα που χρεώνονται σχεδόν υπερδιπλάσια τιμή από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Το ελαιόλαδο πωλείται στα 8,80 με 9 ευρώ αυτή τη στιγμή» θέτοντας βεβαίως και το εξής ερώτημα: «Ένας καφέ ένα 3 ευρώ πως είναι ακριβό το λάδι; Και είναι και το πιο δύσκολο εισόδημα!»

Υπενθυμίζοντας βεβαίως και τον κίνδυνο που πλέον είναι ορατός για την εγκατάλειψη αρκετών καλλιεργειών επαναφέροντας και το θέμα της… πολύπαθης σταφίδας που, συγκεκριμένα στην περιοχή του Χανδρινού «την έχουν τρία χρόνια μέσα στις αποθήκες και πας στο σούπερ και έχει μια χούφτα σταφίδα 10 ευρώ!»

Στα μεγάλα προβλήματα και οι επιδοτήσεις που όπως είπε ο κ. Θλιμμένος τις «έχουν ρημάξει! Έχουν κόψει το 50-60 % σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες! Συνάδελφοι πήραν την επιδότηση και χρωστάνε, δεν τους έφθασαν τα λεφτά για να πληρώσουν. Την επιδότηση την παίρνουμε νόμιμη, ως βοήθημα» προκαλώντας μάλιστα τους αρμοδίους να προβούν σε ελέγχους ώστε να διαπιστώσουν που πηγαίνουν οι επιδοτήσεις: «15 χρόνια ενεργός κτηνοτρόφος ότι επιδοτήσεις μου έχουν δώσει ας έρθουν να δούνε τι τις έχω κάνει. Ούτε στα μπουζούκια τις έχω φάει, τις έχω επενδύσει στη δουλειά μου».

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης κάλεσε τους αγρότες σε οργάνωση του αγώνα και συμμετοχή στην επερχόμενη πανπελοποννησιακή κινητοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages