Στο συντονισμό των δράσεών τους προχωρούν οι αγρότες και στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

 Στο συντονισμό των δράσεών τους προχωρούν οι αγρότες και στη Μεσσηνία

Στο συντονισμό των δράσεών τους προχωρούν οι αγρότες και στη Μεσσηνία

Share This

 


Στο συντονισμό των δράσεών τους προχωρούν οι αγρότες και στη Μεσσηνία διεκδικώντας κατώτατες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις,  αφορολόγητο όριο, αρδευτικά έργα και μια σειρά από άλλες αναγκαίες τομές που θα καταστήσουν τον πρωτογενή τομέα βιώσιμο εν μέσως μεγάλης οικονομικής κρίσης. Στο χωριό Χανδρινού Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Μεσσήνης- Χανδρινού προγραμματίζουν για την προσεχή Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ., Γενική συνέλευση για το συντονισμό των κινητοποιήσεών καλώντας όλους τους αγρότες καθώς όπως σημειώνουν “Ήρθε η ώρα να βγουν τα τρακτέρ στο δρόμο. Με συλλογικό αγώνα θα κερδίσουμε!!”

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Ήρθε η ώρα να βγούμε στον δρόμο του αγώνα γιατί υπάρχουν και είναι οξυμένα τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που δημιουργούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Στην πραγματικότητα θέλουν την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων εκτός επαγγέλματος, ώστε να μείνει μια μικρή μειοψηφία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Το τελευταίο επίτευγμα αυτής της πολιτικής ήταν και το όργιο των κομμένων επιδοτήσεων εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπου σε κάποια προϊόντα έφτασε από 20% έως 50%. Το κόστος παραγωγής μας διώχνει κυριολεκτικά από την καλλιέργεια και συνεχώς αυξάνει. Στην κτηνοτροφία, η κατάσταση και τα αδιέξοδα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Ειδικά φέτος το αιγοπρόβειο γάλα πωλείτε είδη 0,20- 0,30 λεπτά χαμηλότερα από πέρυσι  την ίδια στιγμή που η φέτα έχει απαγορευτική τιμή στον καταναλωτή. Το αίσχος των ανοιχτών τιμών γενικεύεται παντού. Είναι αναγκαιότητα η κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Ενώ ταυτόχρονα θα φτάνει φθηνό και ποιοτικό προϊόν στον καταναλωτή. Οι συγκυριακές υψηλές τιμές σε κάποια προϊόντα εξαφανίζονται από την ακαρπία και την μειωμένη παραγωγή (ελιά , πορτοκαλί). Οι τεράστιες ζημιές στην παραγωγή δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, ή δίνονται κάποια ψίχουλα που δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το μέγεθος της ζημιάς. Το αίσχος με τον ΕΛΓΑ και τον αναχρονιστικό αντιλαϊκό κανονισμό του, που επιτακτικά το αγροτικό κίνημα ζητάει την αλλαγή του όχι μόνο δεν υλοποιείται από την κυβέρνηση, αλλά επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και είσοδο εταιρειών που σημαίνει αύξηση των ασφαλίστρων και μικρότερες αποζημιώσεις.

Είναι μερικά από τα προβλήματα που μας ξεκληρίζουν. Η κυβέρνηση και το υπουργείο σε αυτά απαντούν με ΜΑΤ και καταστολή, καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν οι συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Θεσσαλία από την κρατική καταστολή. Γελιούνται αν νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν και θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να δεχτούμε παθητικά τον ξεριζωμό μας. Οι αγροτικοί σύλλογοι Μεσσήνης-Χανδρινού, καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες  και κτηνοτρόφους, αγροτικούς συλλόγους, επιτροπές αγώνα του νομού  να συνταχτούν μαζί μας στον αγώνα για επιβίωση και να πάρουν μαζικά μέρος στην σύσκεψη για το συντονισμό των κινητοποιήσεων μας που θα γίνει την Δευτέρα 29 Γενάρη 2024 και ώρα 7μμ στο Χανδρινού.

Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε  στη Τρίπολη ήταν η αφετηρία των κινητοποιήσεων στην Πελοπόννησο.  Η πείρα μάς έχει διδάξει ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμεΜε τα μπλόκα κερδίσαμε το αφορολόγητο, την σταδιακή – και όχι μονομιάς – επιβολή των αυξήσεων στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ κ.α. , καταφέραμε γενικότερα, να καθυστερήσουμε μέτρα εναντίον μας που θα μας οδηγούσαν γρηγορότερα στο ξεκλήρισμα. Κλιμακώνουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας.

Διεκδικούμε:

·     Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από ακαρπία και καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και νόσους στην ελαιοκαλλιέργεια, στα εσπεριδοειδή, στην αμπελοκαλλιέργεια και σε άλλες καλλιέργειες που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

·     Τώρα η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τα αδιάθετα εσπεριδοειδή που κινδυνεύουν να μείνουν στα δέντρα ή να δοθούν σε εξευτελιστικές τιμές.

·     Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.

·     Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.

·     Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

·     Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

·     Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.

·     Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.

·     Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

·     Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Κανένα αρδευτικό έργο με ΣΔΙΤ, που μετακυλύουν ένα υπερδιογκωμένο κόστος στους αγρότες και στα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, για τα υπερκέρδη κατασκευαστικών ομίλων και τραπεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages