Καρδαμύλη: Στο Δήμο Δυτικής Μάνης με παραδοσιακά εδέσματα, αγορά τοπικών προϊόντων, χορούς και αναβίωση της Μπαρμπούτας! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Καρδαμύλη: Στο Δήμο Δυτικής Μάνης με παραδοσιακά εδέσματα, αγορά τοπικών προϊόντων, χορούς και αναβίωση της Μπαρμπούτας!

Καρδαμύλη: Στο Δήμο Δυτικής Μάνης με παραδοσιακά εδέσματα, αγορά τοπικών προϊόντων, χορούς και αναβίωση της Μπαρμπούτας!

Share This

 


Καρδαμύλη: Ολοήμερη εκδήλωση στην πλατεία με παραδοσιακά εδέσματα, αγορά τοπικών προϊόντων, χορούς και αναβίωση της Μπαρμπούτας!

Με πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων ξεκίνησε η Αποκριά στον Δήμο Δυτικής Μάνης, με πρώτο σταθμό σήμερα την έδρα του Δήμου, την Καρδαμύλη και τη γιορτή που στήθηκε στην πλατεία. Παραδοσιακά λαλάγγια και τραβηχτές πίτες της Μάνης ζυμώθηκαν και ψήθηκαν επί τόπου από τις γυναίκες των συλλόγων των χωριών της περιοχής, ενώ στήθηκε κανονικό γλέντι με παραδοσιακούς χορούς, και σπιτικά εδέσματα, καθώς και ψησίματα στη σχάρα.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γιώργος Χιουρέας, ανάμεσα στα μέλη του "Κήπου της Λυσσούς" στην τοπική αγορά που στήθηκε στον χώρο δίπλα στην πλατεία της Καρδαμύλης, και συγκέντρωσε αρκετό κόσμο που αγόρασε τοπικά προϊόντα από μικροπαραγωγούς της περιοχής

Υπαίθρια Αγορά με παραδοσιακά προϊόντα

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν τοπικά προϊόντα, όπως ρίγανη, βότανα Ταϋγέτου και  μέλι, σπιτικά μπισκότα και κουλουράκια, όλα από ντόπιους παραγωγούς, στην αγορά τοπικών προϊόντων που στήθηκε. Από τις 11.00 το πρωί και έως τις 7 το απόγευμα, με τη συμμετοχή μικροπαραγωγών της περιοχής.

Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν, ενώ σύμμαχος ήταν ο ανοιξιάτικος καιρός

Παραδοσιακά σαπούνια, κηραλοιφές, τουρσιά, ελιές, μέλια, αρωματικά βότανα Ταϋγέτου, μπήκαν στους πάγκους, έτοιμα προς πώληση, όλα χειροποίητα

Αξίζει να αναφερθεί και η συμμετοχή στην εκδήλωση που είχε "ο κήπος της Λυσούς" από την Καλαμάτα, ενώ για τα μικρά παιδιά υπήρχε δημιουργική απασχόληση, Face painting, καθώς και αποκριάτικοι χοροί από το Νηπιαγωγείο Καρδαμύλης, αλλά και από τον Σύλλογο Νεοχωρίου, με τα μικρά παιδιά να συμμετέχουν με ενθουσιασμό, δίνοντας εορταστικό αποκριάτικο τόνο στην εκδήλωση.

Ακολούθησαν κεράσματα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Τσεριωτών, Λαγκάδας, από τον Σύλλογο Γυναικών Προαστίου καθώς και από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Καρδαμύλης. Ενώ τα παιδιά διασκέδασαν με δημιουργική απασχόληση από τα "Πράματα και Θάματα" ΚΟΙΝΕΠ.

Τις εντυπώσεις κέρδισε η ζεστή κολοκυθόσουπα που μαγειρεύτηκε από τους επαγγελματίες εστίασης και μοιράστηκε σε όλους, αλλά και τα χειροποίητα λαλάγγια με τις τραβηχτές μανιάτικες πίτες, που ετοίμασαν οι γυναίκες, και έγιναν ανάρπαστα!

Αναβίωσαν το έθιμο της Μπαρμούτας

Βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει από την παραδοσιακή αυτή γιορτή, η αναβίωση του εθίμου της Μπαρμπούτας, ένα έθιμο που συνηθιζόταν τα παλαιότερα χρόνια την περίοδο των Αποκρεών στα χωριά της Μάνης, με τους μασκαρεμένους να κάνουν εκεί την εμφάνισή τους!

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται οργανωμένη αποκριάτικη εκδήλωση από την Δημοτική αρχή της Δυτικής Μάνης με τη συμμετοχή τόσων Συλλόγων και φορέων της περιοχής, κάτι που δείχνει και την πρόθεση του νέου Δημάρχου Γιώργου Χιουρέα, να  αναβαθμίσει με δρώμενα και πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλαντάρι του Δήμου μέσα στη χρονιά, ώστε να αναδεικνύονται τα έθιμα της περιοχής και τα τοπικά της προϊόντα, και κάθε χρόνο να προσελκύουν επισκέπτες.

Η ολοήμερη γιορτή κλείνει με δύο συναυλίες

Οι εκδηλώσεις της μέρας όμως δεν σταματούν εδώ, ακολουθούν το απόγευμα στις 5, το δρώμενο "ο Γάμος" και παραδοσιακοί χοροί από τον Χορευτικό Όμιλο Λεύκιππος. Η ολοήμερη γιορτή συνεχίζεται με δύο συναυλίες, στις 7 με το TRIO LIVE, και στις 8:30 με τους Electrosocks LIVE, που θα συνεχίσουν το αποκριάτικο κλίμα και κέφι μέχρι το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages