Ουσιαστική η εκδήλωση της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ για κλιματικά ουδέτερες πόλεις - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ουσιαστική η εκδήλωση της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ για κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Ουσιαστική η εκδήλωση της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ για κλιματικά ουδέτερες πόλεις

Share This

 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τ.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 1 Απρίλη, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με θέμα: “Καλαμάτα – 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της ΕΕ. Μύθοι και Αλήθειες. Ποιος πληρώνει; Ποιος κερδίζει;”

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μίλτος Κουτίβας, μέλος του ΤΓ Μεσσηνίας.

Στη συνέχεια την κεντρική ομιλία έκανε ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε:

“Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, μοιράζοντας πακτωλούς χρημάτων στους μεγάλους ομίλους της πράσινης και ψηφιακής ανάπτυξης, με το αζημίωτο, οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Γιατί οι εγγυημένες τιμές πώλησης ρεύματος από τους ομίλους των ΑΠΕ, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ, οδήγησαν στην γιγάντωση του κόστους του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, στη γενίκευση της μεγάλης ακρίβειας των ειδών λαϊκής κατανάλωσης.

Γιατί αυτές οι μεγάλες επενδύσεις για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, “πέρασαν και δεν ακούμπησαν” το λαϊκό εισόδημα, τους μισθούς, τις συντάξεις που μειώθηκαν κιόλας λόγο της επίδρασης του πληθωρισμού. Ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις σπάνε κάθε χρόνο τα ρεκόρ κερδοφορίας στη χώρα, με αύξηση των καθαρών κερδών πάνω από 16% το 2022, οι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 6%, μειώθηκαν δηλαδή παίρνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, ενώ σήμερα βρίσκονται στα επίπεδα του 2004…

Γιατί με την κατάπτυστη οδηγία RepowerEU, που ψήφισαν το Δεκέμβριο του 2022 στο Ευρωκοινοβούλιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ, ΠΑΣΟΚ και Ελλ. Λύση, ορίζονται “περιοχές εισόδου/επιτάχυνσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, με “fast track” διαδικασίες, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, ανεξάρτητα από τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Παραδίδονται στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και οι περιοχές Νatura 2000 αφού επί λέξει αναφέρει η οδηγία ότι “ο καθορισμός περιοχών επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη εγκατάσταση έργων σε όλες τις περιοχές που είναι διαθέσιμες”.

(…)

“Η πράσινη μετάβαση της ΕΕ, δεν έχει καμία σχέση με τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της ζωής του ανθρώπου. Πρόκειται για εργαλείο ενίσχυσης των “γκριζοπράσινων” ομίλων της ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με τους ανταγωνιστές από άλλες χώρες και αντίπαλους άξονες, στέλνοντας το λογαριασμό στις λαϊκές οικογένειες. Αρκεί να δείτε την οδηγία για τους ρύπους της ναυτιλίας. Για χρόνια καθυστερούσε στις διαπραγματεύσεις των κρατών-μελών, διότι και η ελληνικές κυβερνήσεις έθεταν βέτο, προασπίζοντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Τελικά εγκρίθηκε η οδηγία αφού υιοθέτησαν τις απαιτήσεις των πλοιοκτητών τα πρόστιμα και οι επιβαρύνσεις να μην τα πληρώνουν οι ίδιοι, αλλά είτε οι ναυλωτές εάν είναι εμπορικά καράβια, είτε οι επιβάτες εάν είναι επιβατηγά! Δηλαδή, τις παραβάσεις των εφοπλιστών, που χαίρουν δεκάδες προνόμια με όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – εθελοντική φορολογία, αφορολόγητο πετρέλαιο κα – η ΕΕ της φόρτωσε στις πλάτες του λαού είτε σαν καταναλωτή των μεταφερόμενων προϊόντων είτε σαν επιβάτη που θα ταξιδεύει με αυξημένα ναύλα.

(…)

“Ο αστικός σχεδιασμός της λεγόμενης «κλιματικά ουδέτερης και έξυπνης πόλης» αφορά  ένα σχέδιο στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο που δεν αφορά μόνο την ΕΕ αλλά όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.  Πρόκειται λοιπόν για κατεξοχήν «πόλεις των μονοπωλίων» πράσινων και ψηφιακών,  ομίλων των κατασκευών και νέων τεχνολογιών που μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό βρίσκουν διέξοδο για τα λιμνάζοντα κεφάλαια τους, που αλλιώς δεν θα επένδυαν πουθενά, και αποτελούν πονοκέφαλο για τα καπιταλιστικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, σήμερα όπου η οικονομία της ΕΕ είναι σε ύφεση και διαφαίνεται και νέα βαθιά καπιταλιστική κρίση”.

(…)

“Το δίχως άλλο, τα σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η 4η Βιομηχανική επανάσταση, σκιαγραφούν σήμερα μία νέα πραγματικότητα για τον εργαζόμενο λαό. Όπου η επιστήμη και η τεχνολογία θα μας επιτρέπουν να δουλεύουμε λιγότερο και ελαφρύτερα, να αμειβόμαστε καλύτερα. Θα δημιουργούν ελεύθερο χρόνο. Όπου η υγειονομική περίθαλψη, η πρόνοια, δεν θα αποτελούν άπιαστο ακριβό όνειρο. Όπου ο άνθρωπος θα ζει σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς να το καταληστεύει και να το τσαλαπατά.

Αυτές οι νέες δυνατότητες, σκοντάφτουν στο καπιταλιστικό σύστημα, που τις μετατρέπει σε εξαρτήματα για την αύξηση της κερδοφορίας του. Επομένως, η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μία νέα εποχή και στην κοινωνία. Το σοσιαλισμό”.

(…)

“Η στρατηγική “κόστους-οφέλους” διαπερνά όλες αυτές τις επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, είναι μία στρατηγική που έχει κάψει τον ελληνικό λαό, και τον λαό της Μεσσηνίας συγκεκριμένα. Γιατί είναι κοστοβόρα τα αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά έργα και δεν αποδίδουν γρήγορη και μεγάλη κερδοφορία. Είναι η στρατηγική που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών και οδηγεί στα καθημερινά Τέμπη”

(…)

“Γι’ αυτό κι ο λαός μας έχει συμφέρον να δυναμώσει το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, στέλνοντας πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας, επιλέγοντας ευρωβουλευτές που δεν θα είναι κλακαδόροι των αντιλαϊκών επιλογών, αλλά μαχητές και συμπαραστάτες του αγώνα των ανθρώπων του μόχθου, για τις δικές τους ανάγκες.

Στις 9 του Ιούνη με δυνατό ΚΚΕ ετοιμάζουμε την πανευρωπαϊκή αντεπίθεση! Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, την Ευρώπη του Σοσιαλισμού”.

 

Μετά την κεντρική ομιλία, παρεμβάσεις έκαναν οι:

  • Δημήτρης Οικονομάκος, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, με θέμα: “Ο ρόλος της τοπικής διοίκησης στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το παράδειγμα της έξυπνης πόλης”, αναφέροντας τα δις ευρώ – που προέρχονται από τη φορολογία του φτωχού λαού – και ετοιμάζονται να τα ξοδέψουν προς χάριν μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Πέτρος Τσίτουρας, Γραμματέας της ΚΟΒ Οικοδόμων – Κατασκευών, με θέμα: “Το πρόβλημα με τα πανάκριβα ενοίκια στην Καλαμάτα: Η πράσινη ανάπτυξη στις κατασκευές και οι επιπτώσεις στη λαϊκή στέγη”, αναδεικνύοντας την ανάγκη για σύγχρονο κρατικό σχεδιασμό που να καλύπτει τη λαϊκή στέγη. Καλώντας το λαό να παλέψει για άμεσα μέτρα ενάντια στα πανάκριβα ενοίκια, όπως διεύρυνση και αύξηση του στεγαστικού επιδόματος, αυξήσεις στους μισθούς κλπ.
  • Γρηγόρης Οικονομόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, πολιτικός μηχανικός, με θέμα: “Σε μια “πράσινη” πόλη προβλέπονται σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια;”, αναδεικνύοντας την πολύ άσχημη κατάσταση των σχολείων της Καλαμάτας, που σε ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηρίζεται επικίνδυνη, καλώντας το λαό να κάνει δική του υπόθεση την πάλη για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages