Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων διανομέων σε επισιτισμό και ταχυμεταφορές - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων διανομέων σε επισιτισμό και ταχυμεταφορές

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων διανομέων σε επισιτισμό και ταχυμεταφορές

Share This

 


 Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλαμάτα θα κάνουν την Πέμπτη 8 Ιούνη 2023, στις 10 το πρωί, τα Συνδικάτα Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας και Τουρισμού – Επισιτισμού Ν. Μεσσηνίας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων διανομέων σε επισιτισμό και ταχυμεταφορές.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν:

“Το τελευταίο διάστημα είναι επαναλαμβανόμενα τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο των διανομέων, με πιο χαρακτηριστικό το ατύχημα τη 1 Ιούνη, που εργαζόμενος διανομέας είχε σοβαρό τροχαίο στην πόλη της Καλαμάτας.

Η κατάσταση στον κλάδο έχει φτάσει στο απροχώρητο, με πολλά “μικρά” και “μεγάλα” ατυχήματα να έχουν γίνει “συνήθεια”.

Η τεράστια αύξηση των ατυχημάτων στους κλάδους αυτούς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της «κακιάς στιγμής»,  ως «ανθρώπινου λάθους» ή έλλειψης παιδείας και «ατομικής ευθύνης» των εργαζομένων που πηγαίνουν σαν τους τρελούς και παραβιάζουν τον ΚΟΚ.

Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά πανελλαδικά και συστηματικά επαναλαμβανόμενα! Πόσοι διανομείς έχουν σακατευτεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα  πανελλαδικά;

Στον επισιτισμό και στις ταχυμεταφορές η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο με τους εργοδότες να μετράνε με το ρολόι τις παραγγελίες και τις παραδόσεις, χωρίς να παρέχουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με ξεχαρβαλωμένα δίκυκλα κτλ. Η πλειοψηφία των εργαζομένων κάνει δυο και τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα, χωρίς συμβάσεις, ανασφάλιστοι ή μισο-ασφαλισμένοι, με αρκετούς να χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για συντήρηση – βενζίνες και σε περίπτωση ατυχήματος πληρώνουν τα σπασμένα.

Οι εργαζόμενοι κάτω από την ανάγκη της επιβίωσης και τον φόβο της απόλυσης αναγκάζονται να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, συνθήκες που οι ίδιοι οι εργοδότες επιβάλλουν.

Απαιτούμε από την Επιθεώρηση Εργασίας να ενταθούν οι έλεγχοι:

·        Όλοι οι διανομείς να είναι ασφαλισμένοι ως τέτοιοι, με βάση την πανελλαδική υποχρεωτική σύμβαση και όχι με άσχετες συμβάσεις, άλλες ειδικότητες κτλ. Η σύμβαση από τον Ιούλη του 2022 είναι υποχρεωτική. Κανένας εργαζόμενος να μην είναι ανασφάλιστος και απροστάτευτος σε αυτή την εργασία. Να μπει τέλος στο χάλι της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

·           Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται και να καλύπτονται από την επιχείρηση. Να είναι σύγχρονα και ασφαλή. Για όσους χρησιμοποιούν το δικό τους μηχανάκι ο εργοδότης να αποδίδει την υποχρεωτική προσαύξηση του 15% για την αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος.

·               Να εφαρμοστεί η διάταξη της σύμβασης που επιβάλει στον εργοδότη να παρέχει δωρεάν τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας των εργαζομένων διανομέων (κράνος, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο).

·                Να εφαρμοστούν όλες οι προσαυξήσεις που προβλέπονται από την σύμβαση για υπερωρίες, Κυριακές, νυχτερινά και δουλειά σε ημέρες αργίας.

 

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ταχυμεταφορών σε εστίαση, courier κτλ να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας ώστε:

·                Οι διανομείς να μπουν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

·                Πλήρη και σταθερή εργασία.

·                Σύγχρονη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε από την δουλειά μας να ζούμε με ασφάλεια και αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειές μας.

Φτάνει πια! Δε θα παίζουμε καθημερινά τη ζωή μας κορώνα – γράμματα και μάλιστα για ένα μισθό που δε φτάνει να ζούμε αξιοπρεπώς!

Είμαστε εργαζόμενοι, όχι μηχανάκια!”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages