Εκδήλωση στις Βρυξέλλες για το ναυάγιο της Πύλου προκαλεί σοκ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Εκδήλωση στις Βρυξέλλες για το ναυάγιο της Πύλου προκαλεί σοκ

Εκδήλωση στις Βρυξέλλες για το ναυάγιο της Πύλου προκαλεί σοκ

Share This


 Συγκλονιστική αφήγηση του ναυαγίου της Πύλου έκανε επιζών ναυαγός, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου με διοργάνωση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου.

Ο επιζών Αχμάντ Ακιλάνι υποστήριξε ότι οι περίπου 650 μετανάστες του πλοίου που βυθίστηκε ζητούσαν τη διάσωσή τους από τον Frontex και το Ελληνικό Λιμενικό, ωστόσο οι αρχές όχι μόνο τους άφησαν αβοήθητους αλλά επιχείρησαν να τους ρυμουλκήσουν κιόλας για να μπουν σε πορεία προς την Ιταλία, προκαλώντας, κατά τη μαρτυρία του, τη βύθιση του πλοίου σε δεύτερη διαδικασία ρυμούλκησης.

Για την εκδήλωση στις Βρυξέλλες που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ στην “Efsyn.gr” (Εφημερίδα των Συντακτών), στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνονται τα εξής: “Μια καθηλωτική διήγηση του μοιραίου ταξιδιού από τη Λιβύη μέχρι την Πύλο, όπου το πλοίο με περίπου 650 πρόσφυγες επιβάτες βυθίστηκε τη νύχτα στις 14 Ιουνίου, ο επιζών Αχμάντ Ακιλάνι, που μίλησε την Τετάρτη μέσω ζωντανής σύνδεσης από τη Γερμανία στην εκδήλωση που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για το ναυάγιο, περιέγραψε πώς ο ίδιος και πολλοί άλλοι επιβάτες ζητούσαν για ώρες από το ελληνικό Λιμενικό, από τη Frontex και από παραπλέοντα πλοία να μεταφερθούν με ασφάλεια στις ελληνικές ακτές, χωρίς ανταπόκριση.

Εξήγησε επίσης πως το μόνο που χρειάζονταν εκείνες τις ώρες ήταν να σωθούν και όχι τα μπουκάλια νερό που τους έδιναν τα παραπλέοντα πλοία, που κι αυτά δεν έφταναν για όλους με αποτέλεσμα να προκληθεί φασαρία. Υπογράμμισε ότι γνώριζαν πως δεν ήταν σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι, που είχε ήδη γίνει εφιάλτης, σε ένα πλοίο-καρυδότσουφλο φορτωμένο πέρα από τα όριά του, με προβλήματα στη μηχανή, με ανθρώπους που είχαν πεθάνει εν πλω από την εξάντληση και τις ασφυκτικές συνθήκες.

Και περιέγραψε λεπτομερώς πώς τις μοιραίες ώρες το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού τους οδηγούσε παρά τη θέλησή τους προς την Ιταλία, προσπαθώντας δύο φορές να ρυμουλκήσει το πλοίο, όταν τη δεύτερη φορά η απότομη ρυμούλκηση το έκανε να αναποδογυρίσει και να βυθιστεί, οδηγώντας στο θάνατο εκατοντάδες επιβάτες.

Ο ίδιος βρέθηκε στο νερό και χρειάστηκε να παλέψει περίπου μία ώρα με τα κύματα προσπαθώντας να φτάσει το σκάφος του Λιμενικού, που είχε απομακρυνθεί σε απόσταση περισσότερο από μισό χιλιόμετρο, χωρίς να πετάξει σωσίβια στους ναυαγούς και αγνοώντας τις εκκλήσεις τους για βοήθεια. Είπε επίσης για τους εννέα επιζώντες που καταδικάστηκαν σε πολύχρονη φυλάκιση κατηγορούμενοι για διακίνηση ότι ήταν εθελοντές και δεν είχαν σχέση με τους διακινητές που είχαν μείνει στη Λιβύη.

«Γιατί δεν μας βοήθησαν; Από το πρωί ζητούσαμε βοήθεια, η Frontex, το Ελληνικό Λιμενικό το ξέρει, είμαστε στη θάλασσα, δεν έχουμε νερό και φαγητό, δεν έχουμε τίποτα, έχουμε νεκρούς, γυναίκες και παιδιά, γιατί δεν μας βοήθησαν; Γιατί δεν μας έσωσαν τη νύχτα, γιατί δεν μας έσωσαν το πρωί; Γιατί προκάλεσαν τον κίνδυνο να βυθιστεί το σκάφος;

Επρεπε να μας δώσουν σωσίβια, νερό και φαγητό, γιατί ήμασταν κουρασμένοι. Γιατί όταν βυθιστήκαμε δεν μας βοήθησαν, δεν έμειναν στο ίδιο μέρος αλλά απομακρύνθηκαν; Χρειάζομαι απαντήσεις από το Ελληνικό Λιμενικό», υπογράμμισε”.

Όλο το ρεπορτάζ της Efsyn.gr https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/411288_giati-den-mas-esosan-i-frontex-kai-limeniko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages