Νίκας: “Πρέπει να αλλάξουν όλα στην Αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος-Χωρίς χρήματα τέλος η μεταρρύθμιση” - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Νίκας: “Πρέπει να αλλάξουν όλα στην Αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος-Χωρίς χρήματα τέλος η μεταρρύθμιση”

Νίκας: “Πρέπει να αλλάξουν όλα στην Αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος-Χωρίς χρήματα τέλος η μεταρρύθμιση”

Share This

 


Νίκας: Με διάφορες “αστείες” δικαιολογίες δεν δόθηκε ο λόγος στους συνέδρους για την οικονομική καχεξία των Περιφερειών-“Φτωχοί συγγενείς” οι Περιφέρειες απολύτως εξαρτώμενες από την εκάστοτε κυβέρνηση

Η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο στις Περιφέρειες και στους δήμους, αφορά στα πάντα και συνδέεται όχι με την ανάπτυξη, αλλά με την επιβίωση της πατρίδας μας. Πρέπει να αλλάξουν όλα, στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, αλλά και στο κεντρικό κράτος και τις διάφορες εκφράσεις εξουσίας του -κι αυτό αποτελεί και το ‘στοίχημα’ της σημερινής κυβέρνησης”.

Τα πιο πάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε παρέμβασή του -στη θεματική ενότητα “Μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή διακυβέρνηση στην πράξη”– κατά το πρόσφατο 9ο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), στα Γιάννενα, οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Αναφερόμενος γενικότερα στο εν λόγω συνέδριο, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε ότι αυτό “έληξε απότομα και χωρίς εξαγωγή πορισμάτων”, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως “με διάφορες ‘αστείες’ δικαιολογίες δεν δόθηκε ο λόγος στους συνέδρους προκειμένου να τοποθετηθούν στο σοβαρότερο από τα ζητήματα, όπως τα οικονομικά θέματα και η οικονομική καχεξία των Περιφερειών εν γένει, πράγμα για το οποίο διαμαρτυρήθηκα, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι σύνεδροι”.

Ο Π. Νίκας εξέφρασε την εκτίμηση, ωστόσο, πως “εξ όσων ειπώθηκαν από τα αρμόδια πολιτικά στελέχη, δεν προκύπτει ότι θα αλλάξει ο βηματισμός ως προς τα οικονομικά θέματα των Περιφερειών, με συνέπεια βεβαίως αυτές να εξακολουθήσουν να αποτελούν τους ‘φτωχούς συγγενείς’ και απολύτως εξαρτώμενες από την εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση”.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, το απόγευμα της πρώτης ημέρας του συνεδρίου της ΕΝΠΕ, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σε παρέμβασή του στη θεματική ενότητα “Μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση – Περιφερειακή διακυβέρνηση στην πράξη”, επισήμανε πως

“Η μεταρρύθμιση δεν αφορά μόνο στις Περιφέρειες και στους δήμους, αφορά στα πάντα και συνδέεται όχι με την ανάπτυξη, αλλά με την επιβίωση της πατρίδας μας -αυτό το κράτος πρέπει να αλλάξει, η μεταρρύθμιση είναι ένα ‘αγώνισμα’ που αφορά όλους”

δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας για να σημειώσει στη συνέχεια:

“Πρέπει να αλλάξουν όλα, στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, αλλά και στο κεντρικό κράτος και τις διάφορες εκφράσεις εξουσίας του -κι αυτό αποτελεί και το ‘στοίχημα’ της σημερινής κυβέρνησης”.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν “τεράστιες” αντιδράσεις, σημείωσε όμως ότι “δεν είναι εύκολο να αλλάξει το κράτος, σε όλες τις εκφράσεις του, αν δεν υπάρξει σύγκρουση και ρήξη με τα κάθε είδους συμφέροντα που επωφελούνται από την υφιστάμενη κατάσταση”.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ειδικότερα,

“Η μεταρρύθμιση αποτελεί ‘σλόγκαν’, αρέσει ως σύνθημα, αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα στο κράτος, με συνέπεια να αποβαίνει δύσκολη η συνεννόηση για τον αυτοδιοικητικό αιρετό με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες, με τα υπουργεία -επικρατεί ένας λαϊκισμός που κυριαρχεί σε πάρα πολλά επίπεδα”

τονίζοντας στη συνέχεια:

“Η ιδεολογία μου είναι γνωστή και αναγνωρίζω ότι η κυβέρνηση έχει καλή θέληση, αλλά ανταποκρίνονται οι κρατικές δομές σε αυτή την θέληση; Μιλώντας ενδεικτικά, για ποια μεταρρύθμιση στις Περιφέρειες μιλάμε, με ποιο ανθρώπινο δυναμικό; Χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση, με την διατήρηση της προσωρινότητας διευθυντών και γενικών διευθυντών -οι οποίοι εν τέλει τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, άγνωστο για ποιον λόγο-, με πεπαλαιωμένους οργανισμούς λειτουργίας, με ενιαίο μισθολόγιο βασισμένο αποκλειστικά στον χρόνο υπηρεσίας και μόνο. Συμβάλλουν όλα αυτά άραγε στην μεταρρύθμιση και στην εξέλιξη;” αναρωτήθηκε ο Π. Νίκας.

Καταλήγοντας στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, υπογράμμισε πως “χωρίς χρήματα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εξέλιξη, ούτε μεταρρύθμιση”, ενώ αναφερόμενος στις αρμοδιότητες των Περιφερειών παρατήρησε, ότι αυτές περιορίζονται σε διαδικαστικού ή τεχνοκρατικού χαρακτήρα αντικείμενα –

“Η ενασχόληση με τα θέματα της Παιδείας αρχίζει και τελειώνει με τη συντήρηση των κτηριακών υποδομών, ενώ θα μπορούσε στις Περιφέρειες να δοθεί η αρμοδιότητα, λόγου χάριν, για την προσχολική αγωγή ή για τις σχολές του ΟΑΕΔ ή για την Πρόνοια”

όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Π. Νίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages