Αίτημα στήριξης των παραγωγών σταφίδας, οίνου και ελαιολάδου της Πελοποννήσου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αίτημα στήριξης των παραγωγών σταφίδας, οίνου και ελαιολάδου της Πελοποννήσου

Αίτημα στήριξης των παραγωγών σταφίδας, οίνου και ελαιολάδου της Πελοποννήσου

Share This

 


Την ενίσχυση των καλλιεργητών ελαιοδέντρων, Κορινθιακής Σταφίδας και των αμπελουργών οινοποιήσιμων σταφυλιών ζητά ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

O κ. Φαρμάκης σημειώνει ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλλιεργούνται περίπου 20.000.000 ελαιόδεντρα για παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών, ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, η μείωση της παραγωγής φτάνει σε ποσοστό 60%-70%, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί και οι οικογένειές τους να αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και να απαιτείται η αναπλήρωση μέρους αυτού του εισοδήματος μέσω κάποιας κρατικής ή κοινοτικής ενίσχυσης. Σημαντικό ήταν, επίσης, το ζήτημα με τη μειωμένη παραγωγή της Κορινθιακής Σταφίδας, η οποία μάλιστα διατέθηκε στην αγορά σε μειωμένες τιμές.

Ακόμα, ο ίδιος υπογραμμίζει τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στην παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών, που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν οι καλλιέργειες από ασθένειες και να προκληθούν σημαντικές καταστροφές.

Ο κ. Φαρμάκης ζητά την αποζημίωση των καλλιεργητών από τον ΕΛΓΑ ως ζημίες κατ’ εξαίρεση από μη φυσιολογικά αίτια, ώστε να μετριασθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών. Θέτει επίσης, το ζήτημα εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει και τίθενται υπαρκτά προβλήματα ασφαλιστικής κάλυψης καλλιεργειών και πάγιων εγκαταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages