Οι “Ταξιδευτές των Κοντοβουνίων” στην Μεσσηνίακαι το εγχείρημα της προβολής της περιοχής - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Οι “Ταξιδευτές των Κοντοβουνίων” στην Μεσσηνίακαι το εγχείρημα της προβολής της περιοχής

Οι “Ταξιδευτές των Κοντοβουνίων” στην Μεσσηνίακαι το εγχείρημα της προβολής της περιοχής

Share This

 


Γράφει ο Γιάννης Λάσκαρης

Οι “Ταξιδευτές των Κοντοβουνίων” είναι μια ομάδα ενεργών πολιτών και φυσικά περιηγητών που επιχειρεί να αναδείξει μια περιοχή που καταλαμβάνει έναν ιδιαίτερο χώρο στο ανάγλυφο της Μεσσηνιακής γης και διατηρεί μια σπουδαία ιστορία που ξεκινά πολλούς αιώνες πριν. Ανάμεσα στα μέλη αυτής της χωρίς νομική υπόσταση ομάδας είναι κάτοικοι της περιοχής αλλά και φίλοι του εναλλακτικού τουρισμού και του θεματικού τουρισμού.

Οι “Ταξιδευτές των Κοντοβουνίων” τον πλούτο των Κοντοβουνίων  επιχειρούν να τον προβάλουν αλλά κυρίως να τον ενοποιήσουν και να τον προτείνουν σαν ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν που θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη της Μεσσηνίας, που θα ξεφεύγει από τα τοπόσημα -σήμα κατατεθέν του νομού και που φυσικά θα επιφέρει οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συγκρατήσει την πληθυσμιακή αιμορραγία που έχει πληγώσει τον τόπο.  Ιδρυτικά μέλη της ομάδας είναι ο Γιώργος Σταθόπουλος και  ο Γιάννης Λάσκαρης.

Τα Κοντοβούνια είναι ένα σύμπλεγμα περίπου 55 χωριών τα οποία ενώνονται με παλαιά μονοπάτια (πολλά από τα οποία ενίοτε καθαρίζονται από φορείς και συλλόγους των χωριών), έχουν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα στα σπλάχνα τους ενώ συνδέονται στενά με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού. Ανάμεσα στα χωριά συγκαταλέγεται, άλλωστε και το Μανιάκι όπου ο Παπαφλέσσας έπεσε ηρωικά. Σε όλα τα χωριά, φυσικά, υπήρξαν ήρωες και ομάδες αντίστασης. Στα Κοντοβούνια βρίσκεται και ένα μοναδικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής πολλές πηγές, αρκετά ποτάμια, το μεγαλύτερο δάσος Αριάς στα Βαλκάνια, το μοναδικό οροπέδιο της Μάλης, κτηνοτροφικές και μελισσοκομικές μονάδες, τυποποιητήρια μεσσηνιακών προϊόντων και κυρίως μοναδικά μνημεία αρχιτεκτονικής όπως παλαιά σχολεία, πηγάδια, παραδοσιακά σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια κ.λπ. Μέρος των οδοιπορικών της ομάδας καταγράφεται με γλαφυρό τρόπο σε ιστοσέλιδες όπως οι παρακάτω:

Oitaxideytestonkontovoynion (webnode.gr)

ΩΔΗ ΣΤΗ ΜΑΛΗ (maliodoiporiko.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages