Πανελλήνιες 2024: Ποια τμήματα άλλαξαν φέτος τους συντελεστές της ΕΒΕ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πανελλήνιες 2024: Ποια τμήματα άλλαξαν φέτος τους συντελεστές της ΕΒΕ

Πανελλήνιες 2024: Ποια τμήματα άλλαξαν φέτος τους συντελεστές της ΕΒΕ

Share This


 Αλλαγές στους συντελεστές της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) έκαναν 40 τμήματα των ΑΕΙ και οι οποίες θα ισχύουν για τις πανελλήνιες του 2024.

Σε 21 Τμήματα αυξήθηκε ο συντελεστής της ΕΒΕ, σε ένα Τμήμα (Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ), μειώθηκαν οι συντελεστές στα σχέδια από 1 σε 0,8. Σε 18 Τμήματα μειώθηκαν οι συντελεστές της ΕΒΕ. Η μεγαλύτερη αύξηση συντελεστή υπάρχει στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΑΠΘ από 0,8 σε 1,2. Στα υπόλοιπα Τμήματα η αύξηση του συντελεστή κυμαίνεται από 0,05 έως 0,2.

Οι μειώσεις στους συντελεστές της ΕΒΕ έχουν σκοπό να μειώσουν τις κενές θέσεις που υπάρχουν σε αρκετές σχολές. Οι αυξήσεις των συντελεστών θα έχουν ως αποτέλεσμα να μπορούν να δηλώσουν το Τμήμα λιγότεροι υποψήφιοι με πιθανή συνέπεια να μείνουν κάποιες θέσεις κενές. Τα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Παν. Μακεδονίας και του Παν. Ιωαννίνων αποκτούν για πρώτη φορά συντελεστή για την ΕΒΕ.

 

Οι περισσότερες αλλαγές καταγράφονται στα περιφερειακά Ιδρύματα, με τα τμήματα που τα τελευταία χρόνια πραγματεύονται δημοφιλή αντικείμενα σπουδών να αυξάνουν το συντελεστή τους και φυσικά να δυσκολεύουν την εισαγωγή των φοιτητών.

Σχολές όπως Νομικές και Ιατρικές παραμένουν με τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων είναι πολύ μεγάλος. Στις στρατιωτικές και στις αστυνομικές σχολές δεν υπήρξε καμία μεταβολή, καθώς ήδη από πέρσι οι Σχολές Ευελπίδων και οι Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού και Ναυτικού και οι Σχολές Ναυτικών Δοκίμων είχαν μειώσει το συντελεστή. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ από 0,80 ανέβασε το συντελεστή στο 1,20, όπως και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο ίδιο τμήμα από 0,93 στο 1.

Αντίστοιχα, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο Κρήτης από 0,90 πέρσι τον αύξησε στο 0,95. Από το 1 στο 1,10 αύξησε το συντελεστή και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά. Τρεις αλλαγές καταγράφονται και στα Τμήματα Πληροφορικής στην περιφέρεια.

Ειδικότερα, το Τμήμα Πληροφορικής στην Καστοριά (Παν. Δυτικής Μακεδονίας), το Τμήμα Πληροφορικής στην Αρτα (Παν. Ιωαννίνων) και το Τμήμα Πληροφορικής στην Τρίπολη (Παν. Πελοποννήσου) αύξησαν το συντελεστή σε σχέση με πέρσι.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέβασε το συντελεστή στα Τμήματα Γεωπονίας, Κινηματογράφου και Πολιτικών Μηχανικών, τον κατέβασε όμως στο Τμήμα Ιστορίας, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας. Το ΕΚΠΑ έκανε μόλις μία αυξητική μεταβολή για το Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αύξησε το συντελεστή στο τμήμα Νοσηλευτικής στη Λάρισα.Το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέβασε το συντελεστή στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Αγωγής, σε μία περίοδο προσλήψεων και διορισμών στην εκπαίδευση.

Με βάση εισαγωγής για το 2023 τα 11.920 μόρια, το εν λόγω τμήμα είδε εντυπωσιακή άνοδο των υποψηφίων που το επέλεξαν στο μηχανογραφικό τους πέρσι, με 89 υποψηφίους να το έχουν ως πρώτη επιλογή. Πολλά τμήματα επέλεξαν να ρίξουν το συντελεστή σε αντικείμενα όπως η Φιλολογία και η Φιλοσοφία, όπως στην περίπτωση του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα Τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και σε κάποια τμήματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages