Στους… δρόμους με δυνατούς αγώνες οι αγρότες και στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στους… δρόμους με δυνατούς αγώνες οι αγρότες και στη Μεσσηνία

Στους… δρόμους με δυνατούς αγώνες οι αγρότες και στη Μεσσηνία

Share This

 



Τις μηχανές των τρακτέρ τους ζεσταίνουν οι αγρότες της Μεσσηνίας οι οποίοι προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας από την πολιτεία τα αυτονόητα. Μείζον είναι το ζήτημα του καλλιεργητικού κόστους που είναι κυριολεκτικά.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Ήρθε η ώρα να βγούμε στον δρόμο του αγώνα γιατί υπάρχουν και είναι οξυμένα τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, που δημιουργούν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Στην πραγματικότητα θέλουν την πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων εκτός επαγγέλματος, ώστε να μείνει μια μικρή μειοψηφία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Το τελευταίο επίτευγμα αυτής της πολιτικής ήταν και το όργιο των κομμένων επιδοτήσεων εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπου σε κάποια προϊόντα έφτασε από 20% έως 50%. Το κόστος παραγωγής μας διώχνει κυριολεκτικά από την καλλιέργεια και συνεχώς αυξάνει. Στην κτηνοτροφία, η κατάσταση και τα αδιέξοδα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Ειδικά φέτος το αιγοπρόβειο γάλα πωλείτε είδη 0,20- 0,30 λεπτά χαμηλότερα από πέρυσι  την ίδια στιγμή που η φέτα έχει απαγορευτική τιμή στον καταναλωτή. Το αίσχος των ανοιχτών τιμών γενικεύεται παντού. Είναι αναγκαιότητα η κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα επιβίωσης στους παραγωγούς. Ενώ ταυτόχρονα θα φτάνει φθηνό και ποιοτικό προϊόν στον καταναλωτή. Οι συγκυριακές υψηλές τιμές σε κάποια προϊόντα εξαφανίζονται από την ακαρπία και την μειωμένη παραγωγή (ελιά , πορτοκαλί). Οι τεράστιες ζημιές στην παραγωγή δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, ή δίνονται κάποια ψίχουλα που δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το μέγεθος της ζημιάς. Το αίσχος με τον ΕΛΓΑ και τον αναχρονιστικό αντιλαϊκό κανονισμό του, που επιτακτικά το αγροτικό κίνημα ζητάει την αλλαγή του όχι μόνο δεν υλοποιείται από την κυβέρνηση, αλλά επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και είσοδο εταιρειών που σημαίνει αύξηση των ασφαλίστρων και μικρότερες αποζημιώσεις.

Είναι μερικά από τα προβλήματα που μας ξεκληρίζουν. Η κυβέρνηση και το υπουργείο σε αυτά απαντούν με ΜΑΤ και καταστολή, καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν οι συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Θεσσαλία από την κρατική καταστολή. Γελιούνται αν νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν και θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να δεχτούμε παθητικά τον ξεριζωμό μας. Οι αγροτικοί σύλλογοι Μεσσήνης-Χανδρινού, καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες  και κτηνοτρόφους, αγροτικούς συλλόγους, επιτροπές αγώνα του νομού  να συνταχτούν μαζί μας στον αγώνα για επιβίωση και να πάρουν μαζικά μέρος στην σύσκεψη για το συντονισμό των κινητοποιήσεων μας που θα γίνει την Δευτέρα 29 Γενάρη 2024 και ώρα 7μμ στο Χανδρινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages