Λαοθάλασσα πιστών και αρχών για την πολιούχο της Καλαμάτας «Παναγία Υπαπαντή» - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Λαοθάλασσα πιστών και αρχών για την πολιούχο της Καλαμάτας «Παναγία Υπαπαντή»

Λαοθάλασσα πιστών και αρχών για την πολιούχο της Καλαμάτας «Παναγία Υπαπαντή»

Share This

 


Με κάθε λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη εόρτασε 2 Φεβρουαρίου 2024 η Καλαμάτα, την πολιούχο της «Παναγία Υπαπαντή».

Του Όρθρου και της πανηγυρικής πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος, συμμετασχόντων των Σεβ. Μητροπολι­τών Γέροντος Λεοντο­πό­­λεως κ. Γαβριήλ, Γουϊνέας κ. Γεωργίου, Καρ­θαγένης κ. Μελετίου, του Θεοφιλ. Επι­σκό­που Τολιάρας κ. Προδρό­μου, καθώς και των Σεβ. Μητρο­πο­λιτών Μο­νεμ­βασίας και Σπάρτης κ. Ευ­στα­θίου, Διδυ­μοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Χαλ­κίδος, Ιστιαίας και Βο­ρείων Σπορά­δων κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου, Αχαρ­νών και Πετρουπόλεως κ. Αθηνα­γό­ρου, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου,  Στα­γών και Μετεώ­ρων κ. Θεοκλήτου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Χρυσο­στόμου.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, προσφωνώντας τον Πατριάρχη Αλεξαν­δρείας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την άκρως τιμητική αποδοχή της προσκλή­σεως να λαμπρύνει με την παρουσία του τον εορτασμό, ως επίσης τις ευχαριστίες και τη χαρά του Ιερού Κλήρου, των Αρχόν­των και τοῦ Λαού. Επιπροσθέτως ευχήθηκε στον Πατριάρχη η «Πανα­γία Υπαπαντή» να του χαρίζει μακρότητα ημερών, ώστε να οδηγεί στο φως του Ευαγγελίου λαούς και έθνη έως εσχάτων της γης. «Μακα­ριώ­τατε Σας υποδεχόμεθα ως τον Πατριάρχη των παραδόσεων και της αγάπης, αλλά και ως σεμνό προστάτη της Ορθοδοξίας και του Ελληνι­σμού στη μακρινή Αφρικανική γη, Σας υποδεχόμεθα σε ένα τόπο αιματοβαμμένο από τους αγώνες για ελευθερία του γένους ο οποίος κατοικείται από φιλογενείς, φιλοπρόοδους και εργατικούς πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε ότι ο Πατριάρχης σε καιρούς υπερφίαλων σχηματικών τάσεων με ενθοφυλετικό υπόβαθρο, στέκε­ται πάντοτε πραγματικός αδελφός υπερασπιζόμενος την ενότητα του σώματος των Εκκλησιών και είναι το πρόσωπο εκείνο που γνωρίζει να αγαπά και να τιμά τους πάντες σε καιρούς αφιλίας και αχαριστίας. Κατακλείοντας, επικαλέστηκε την Πατριαρχική ευχή και ευλογία για το ποίμνιό του.

Αντιφωνώντας ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος ομίλησε για το Ιερό Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς και για την σημειολογία της Υπαπαντής του Χριστού. Δήλωσε δε την βαθιά του συγκίνηση για την επίσκεψή του στην Μεσσηνία μετά από 32 χρόνια και ζήτησε από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, τον Κλήρο, τους Άρχοντες και τον Μεσσηνιακό λαό να προσεύχονται για την ελαχιστότητά του.

Ο Μακαριώτατος με το πέρας της αντιφώνησής του, τίμησε τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας με το παράσημο του Αποστόλου Μάρκου και του προσέφερε ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο. Συνάμα προσέφερε στον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Πανοσιoλ. Αρχιμ. Φίλιππο Χαμαργιά το πετραχήλι του, για την λαμπρά διοργάνωση του θρησκευτικού μέρους της πανηγύρεως, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τίμησε με το παρά­ση­μο της Ιεράς Μητροπόλεως, ήτοι το Μεγαλόσταυρο της «Παναγίας Υπαπαντής», τον Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου, τ. Πολιτικό Διοι­κητή του Αγίου Όρους και Εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, για την συμβολή του στην ανακαίνιση του εσωτερικού του Καθολικού της Ιστορικής Ιεράς Μονής Βουλκάνου.

Ακολούθησε πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουρ­γού Εικόνος, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στην οποία συμμε­τεί­χαν χιλιάδες προσκυνητών.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο πρ. Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης και  Π. Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθ. Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι άλλων πόλεων της Πελοποννήσου, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών Φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages