ΓΕΜΑΤΟΣ σκουπίδια από τη δεκαετία του ’80 γέμισε ένας ξεροπόταμος στην Πύλο - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΓΕΜΑΤΟΣ σκουπίδια από τη δεκαετία του ’80 γέμισε ένας ξεροπόταμος στην Πύλο

ΓΕΜΑΤΟΣ σκουπίδια από τη δεκαετία του ’80 γέμισε ένας ξεροπόταμος στην Πύλο

Share This


 Με σκουπίδια από τη δεκαετία του ’80 γέμισε ένας ξεροπόταμος στην Πύλο
. Αιτία, η κατάρρευση παλιάς, αποκατεστημένης από δεκαετίες χωματερής, εξαιτίας ισχυρής βροχόπτωσης στα μέσα Οκτωβρίου, που έκανε το ρέμα να «φουσκώσει». Τώρα, δήμος και περιφέρεια αναζητούν λύσεις όχι μόνο για να καθαρίσουν το ρέμα, αλλά και για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η κατάσταση να επιδεινωθεί στην επόμενη κακοκαιρία.

Πύλος: «Ξύπνησε» χωματερή του ’80-1
Εθελοντής της οργάνωσης Save Your Hood μπροστά από τα σκουπίδια, που «φυτρώνουν» ακόμη και ανάμεσα στους βράχους.

Την κατάρρευση της χωματερής αποκάλυψε με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εθελοντική οργάνωση Save your Hood. «Είχαμε την πληροφορία ότι ξαφνικά γέμισε σκουπίδια ο Ξεριάς στην Πύλο. Για τον λόγο αυτό επισκεφθήκαμε την περιοχή, ώστε να το ερευνήσουμε», λέει ο ιδρυτής της οργάνωσης Βασίλης Σφακιανόπουλος. «Βρεθήκαμε εκεί με ομάδα εθελοντών την προηγούμενη Παρασκευή. Ξεκινήσαμε από τη γέφυρα του Ξεριά στην εθνική οδό Πύλου – Καλαμάτας και χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, η μια προς τα ανάντη και η άλλη προς τα κατάντη».

Πύλος: «Ξύπνησε» χωματερή του ’80-2
«Συλλεκτικά» όσα αποκάλυψε η τεράστια αποκατεστημένη χωματερή –τουλάχιστον 30-40 ετών– που κατέρρευσε εξαιτίας ισχυρής βροχόπτωσης στα μέσα Οκτωβρίου στην Πύλο. Δεν μπορούν να σταλούν για ανακύκλωση γιατί βρίσκονται δεκαετίες κάτω από τη γη, έχουν αλλοιωθεί και είναι πλέον ακατάλληλα. [SAVE YOUR HOOD]

Σύντομα, η ομάδα που ανέβηκε τον Ξεριά βρήκε την προέλευση των σκουπιδιών: μια τεράστια χωματερή, μέρος της οποίας είχε παρασυρθεί από το νερό που «κατέβασε» ο χείμαρρος στις 10 Οκτωβρίου, ύστερα από μια μεγάλη νεροποντή. «Η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχουν παντού σκουπίδια: μέσα στην κοίτη, πάνω στα δένδρα, μέσα στην παραποτάμια βλάστηση, ανάμεσα στους βράχους», λέει ο κ. Σφακιανόπουλος.

Πύλος: «Ξύπνησε» χωματερή του ’80-3
[SAVE YOUR HOOD]

«Από διάσπαρτα –κυρίως πλαστικά– αντικείμενα καταλάβαμε ότι επρόκειτο για μια παλιά χωματερή, τουλάχιστον 30-40 ετών. Βρήκαμε συσκευασίες απορρυπαντικών και άλλων προϊόντων της δεκαετίας του ’80. Φαίνεται ότι με το πέρασμα των ετών η επιφάνεια της χωματερής σταδιακά καλύφθηκε με πυκνή βλάστηση κι έτσι η ύπαρξή της ξεχάστηκε. Ηταν όμως κοντά στο ρέμα και έτσι όταν αυτό κατέβηκε ορμητικό έπειτα από χρόνια, δεν άντεξε».

Πύλος: «Ξύπνησε» χωματερή του ’80-4
[SAVE YOUR HOOD]

Η οργάνωση επικοινώνησε με τις τοπικές αρχές, ενημερώνοντας για την κατάσταση. «Οπως λένε παλιοί εργαζόμενοι του δήμου, αυτή ήταν η παλιά χωματερή της Πύλου που έκλεισε κάπου τη δεκαετία του ’80. Είχε αποκατασταθεί σωστά, γιατί για χρόνια δεν είχαμε πρόβλημα. Ομως τώρα το νερό που έπεσε την ξέσκαψε από τη μια πλευρά και γέμισε ο τόπος σκουπίδια», λέει ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας.

Πύλος: «Ξύπνησε» χωματερή του ’80-5
[SAVE YOUR HOOD]

«Τα σκουπίδια έφθασαν στη γέφυρα της εθνικής οδού, περίπου 300-400 μέτρα μετά τη χωματερή. Στο σημείο αυτό στείλαμε μηχανήματα και κατ’ αρχάς απομακρύναμε ό,τι μπορούσαμε», προσθέτει ο Ανδρέας Τσουκαλάς, αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας.

Επείγει η εύρεση λύσης

Οι Αρχές προβληματίζονται για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης. «Είναι όμως μια πολύ δύσκολη υπόθεση, λόγω του ανάγλυφου. Ο παλιός δρόμος που οδηγούσε στη χωματερή έχει με τα χρόνια κλείσει, δεν υπάρχει πρόσβαση. Η χωματερή δεν μπορεί απλά να «μετακινηθεί», είναι πολύ μεγάλες οι ποσότητες των σκουπιδιών. Δεν γνωρίζουμε καν πόσο μεγάλη ήταν, έχουν περάσει 40 χρόνια. Τα σκουπίδια που συλλέγονται δεν μπορούν να σταλούν για ανακύκλωση, γιατί είναι δεκαετίες κάτω από τη γη, έχουν αλλοιωθεί και είναι πλέον ακατάλληλα. Ακόμη και η συλλογή τους θα είναι δύσκολη. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ποτέ κληθεί να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο».

Πύλος: «Ξύπνησε» χωματερή του ’80-6
[SAVE YOUR HOOD]

Σε πρώτη φάση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα στείλει σήμερα κλιμάκιο ειδικών από την τεχνική υπηρεσία και τη διεύθυνση περιβάλλοντος, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της χωματερής και η ζημιά που έχει γίνει. Σε δεύτερη φάση, δήμος, περιφέρεια και ενδεχομένως ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα συνεργαστούν για τον καθαρισμό της κοίτης (σύντομα θα εγκατασταθεί και ο ανάδοχος της νέας αρτηρίας Καλαμάτας – Πύλου – Μεθώνης).

Πύλος: «Ξύπνησε» χωματερή του ’80-7
[SAVE YOUR HOOD]

Ομως, το κύριο ζήτημα παραμένει η στήριξη της υπόλοιπης χωματερής, ώστε να μην καταρρεύσει. «Με τη ζημιά που υπέστη η χωματερή έχει “ανοίξει”, έχει χάσει το έδαφος την ευστάθειά του και είναι πολύ πιθανό στην επόμενη δυνατή νεροποντή να έχουμε τα ίδια και χειρότερα», λέει ο κ. Τσουκαλάς. «Γι’ αυτό επείγει να βρούμε μια λύση».

Πύλος: «Ξύπνησε» χωματερή του ’80-8
[SAVE YOUR HOOD]

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στην Πολεοδομία-Χωροταξία στο ΕΜΠ. Εργάζεται στην Καθημερινή από το 1999, τα πρώτα επτά χρόνια ως ελεύθερος συντάκτης και από το 2004 ως συντάκτης για περιβαλλοντικά και πολεοδομικά θέματα, καθώς και δημόσια έργα.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages