«Έξτρα παρθένο»… λαμπάντε πουλούσαν επιτήδειοι στις αγορές-Κρούσματα και στη Μεσσηνία - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

«Έξτρα παρθένο»… λαμπάντε πουλούσαν επιτήδειοι στις αγορές-Κρούσματα και στη Μεσσηνία

«Έξτρα παρθένο»… λαμπάντε πουλούσαν επιτήδειοι στις αγορές-Κρούσματα και στη Μεσσηνία

Share This

 Σε


έντεκα συλλήψεις και κατάσχεση περισσότερων από 260.000 λίτρων λαδιού ακατάλληλου για κατανάλωση οδήγησε η συντονισμένη επιχείρηση της ισπανικής πολιτοφυλακής (Guardia Civil) με τμήματα των Ιταλών καραμπινιέρων και τη σημαντική στήριξη της Europol.

H συγκεκριμένη επιχείρηση χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή EMPACT (πλατφόρμα κατά του εγκλήματος) και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της επιχείρησης OPSON (συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της απάτης και της παραποίησης τροφίμων) της Europol, παρακλάδι της οποίας χαρακτηρίζεται και η έρευνα για τη νοθεία στο ελαιόλαδο. Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα «λαμπάντε», τα χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδα, για να αραιώσουν το προϊόν τους.

Πρόκειται για λάδια με αυξημένα επίπεδα οξύτητας, ανεπιθύμητη γεύση και μια ευδιάκριτη δυσάρεστη οσμή, στοιχεία που τα καθιστούν ακατάλληλα για κατανάλωση, εξηγεί η ευρωπαϊκή αρχή, υπενθυμίζοντας την προέλευση του όρου από την ιστορική χρήση αυτού του λαδιού ως καυσίμου σε λάμπες πετρελαίου. «Δυστυχώς, η νοθεία στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια κοινή πρακτική, γι’ αυτό και η καταπολέμησή της αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά στις χώρες παραγωγής», υπογραμμίζει η Europol.

«Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως ο γενικός πληθωρισμός των τιμών, η μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και η αύξηση της ζήτησης, έχουν δημιουργήσει το τέλειο έδαφος για περιπτώσεις νοθείας», επισημαίνει. Πρόκειται για περιπτώσεις ανάμειξης ελαιολάδου κατάλληλου προς κατανάλωση με έλαια κατώτερης ποιότητας, μείγματα που επέτρεπαν στους δράστες να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές σε νόμιμες αλυσίδες εφοδιασμού. «Αυτή η παράνομη πρακτική μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, έχοντας περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις», επισημαίνει η Europol.

Συντονισμένες έρευνες σε Ισπανία και Ιταλία

Κατά τη συντονισμένη επιχείρηση τον Νοέμβριο του 2023, στην Ισπανία συνελήφθησαν έντεκα ύποπτοι και κατασχέθηκαν δώδεκα δεξαμενές με 260.000 λίτρα νοθευμένου λαδιού. Κατασχέθηκαν, επίσης, τέσσερα οχήματα και 91.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και ψηφιακά και φυσικά αποδεικτικά στοιχεία, όπως έγγραφα τιμολόγησης και e-mail.

Στις ιταλικές επαρχίες της Σικελίας και της Τοσκάνης, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στην επιθεώρηση τριών εργοστασίων ελαιολάδου με την υποψία εμπλοκής σε παράνομες πρακτικές. Συγκεντρώθηκαν αρκετά φορολογικά έγγραφα και λίστες πελατών, καθώς και δείγματα λαδιών και επιβλήθηκαν κυρώσεις σε μια εταιρεία για παράτυπη επισήμανση σε προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages