Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Καλαμάτα στη γιορτή της Υπαπαντής – Θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Καλαμάτα στη γιορτή της Υπαπαντής – Θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Καλαμάτα στη γιορτή της Υπαπαντής – Θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης

Share This

 


Την Καλαμάτα θα επισκεφθεί για τέσσερις ημέρες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, στη γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού. Ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο Πατριάρχης θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, θέμα που αναμένεται να αποφασιστεί αύριο, Τρίτη το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Τάσος Ηλιόπουλος, στη σχετική εισήγησή του προς το Σώμα σημειώνει: «Την Μεσσηνία και ιδιαιτέρως την πόλη μας Καλαμάτα θα επισκεφθεί ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β', προκειμένου να συμμετάσχει και να λαμπρύνει τους εορτασμούς για την εορτή της Υπαπαντής, την 2α Φεβρουαρίου 2024.

Η προσωπικότητα και το λαμπρό έργο του Κρητός Πατριάρχου της εν Αφρική Εκκλησίας είναι παγκοσμίως και πανορθοδόξως γνωστό.

Η Μεσσηνία ήταν και είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στην Αυτού Μακαριώτητα και το γεγονός μάλιστα ότι στο Δήμο μας διαβιούν αγαπητά του συγγενικά πρόσωπα κάνουν τους δεσμούς του με την πόλη και το Δήμο μας περισσότερο στενούς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β'(κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης) εγεννήθη στην Κρήτη το έτος 1954, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στην Οδησσό της Ρωσίας Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία. Xειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1975 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1978 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Λάμπης και Σφακίων κυρού Θεοδώρου (Τζεδάκη). Κατά τα έτη 1975­1985 διακόνησε ως Αρχιδιάκονος και κατόπιν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων, όπου ανέπτυξε σημαντικό ιεροκηρυκτικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο. Μετακληθείς από τον μακαριστό Πατριάρχη Νικόλαο Στ' στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εχρημάτισε κατά τά έτη 1985-1990 Πατριαρχικός Έξαρχος του Θρόνου στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό, όπου συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

Το έτος 1990 εχειροτονήθη Επίσκοπος Κυρήνης και διωρίσθη Εκπρόσωπος του αειμνήστου Πατριάρχου Παρθενίου Γ' στην Αθήνα (1990-1997), τον οποίο συνώδευσε στις ιεραποστολικές αποδημίες του στην Αφρικανική ήπειρο, ως και σε διεθνή, πανθρησκειακά και Θεολογικά συνέδρια. Το έτος 1997 διωρίσθη Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας από τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ'. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν. Κατά το χρονικό διάστημα της ποιμαντορίας Του ανέπτυξε σημαντική ιεραποστολική δράση. Ανήγειρε Ιερούς Ναούς, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία, βοηθώντας αδιακρίτως πολλούς Αφρικανούς και Έλληνες. Το έτος 2002 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, όπου ίδρυσε 4 Ιεραποστολικά κέντρα στην πρωτεύουσα Χαράρε, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο χωρητικότητος 400 συνέδρων, δύο μεγάλα Ιεραποστολικά κέντρα στο Μαλάουι, τα οποία περιελαμβάνουν Νοσοκομείο, τεχνικές σχολές και παιδικούς σταθμούς. Με τη συναρωγή της Βουλής των Ελλήνων ανακαίνισε το “Ελληνικό τετράγωνο” (Σχολείο-Εκκλησία-Πρεσβυτέριο) στη πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης. Επίσης εθεμελίωσε Ιερούς Ναούς και συνέβαλε στην ίδρυση Ελληνικών Κοινοτήτων στα κράτη της Μποτσουάνα και της Αγκόλα.

Την 9η Οκτωβρίου 2004 εξελέγη παμψηφεί από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Η Ενθρόνισή Του ετελέσθη την 24η Οκτωβρίου 2004 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, με την υψηλή παρουσία Μακαριωτάτων Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών όλων των Εκκλησιών, των Πολιτειακών και Πολιτικών Αρχών της Ελλάδος και της Αιγύπτου και χιλιάδων Χριστιανών. Η εν γένει ιεραποστολική δράση του Μακαριωτάτου, αλλά και το μειλίχιο του χαρακτήρος Του, αποτελούν την αιτία της αγάπης όλων των Αφρικανών αδελφών στο πρόσωπό του, ως και των Ελλήνων και των Αράβων της Αιγύπτου και ολοκλήρου της Αφρικής.

Για όλους του λόγους που προαναφέρθησαν ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ στο Σώμα όπως, κατά την επίσκεψη της ΑΘΜ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β' στην Καλαμάτα, σε ένδειξη βαθύτατης τιμής προς το πρόσωπό Του και το αξίωμά Του και γενικά για τις υπηρεσίες τις οποίες έχει προσφέρει και προσφέρει μέχρι σήμερα στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την ήπειρο της Αφρικής, διατηρώντας άσβεστη την Ελληνορθόδοξη παράδοση και πολλαπλασιάζοντας την μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία την Εκκλησία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, απονεμηθούν οι προβλεπόμενες τιμές και συγκεκριμένα:

ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Όπως, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ανακηρυχθεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β' επίτιμος δημότης της πόλης της Καλαμάτας.

Να του επιδοθούν: Το χρυσό Κλειδί της πόλης, η Διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας και Ψήφισμα».

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με επιστολή του στον δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στο πρόγραμμα της Μητρόπολης για τον εορτασμό της Υπαπαντής «υπάρχει πρόβλεψις όπως άνακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης τής πόλεως τής Καλαμάτας, έφ' όσον τό επιθυμείτε καί ψηφιστεί, εάν είναι δυνα­τόν όμοφώνως, άπό τό Δημοτικόν Συμβούλων, διά τήν Παρασκευήν 2 Φεβρουάριου 2024 καί περί ώραν 18.00».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages