Αποχή μέχρι 21 Δεκεμβρίου-"Στα κάγκελα" οι δικηγόροι Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Γυθείου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αποχή μέχρι 21 Δεκεμβρίου-"Στα κάγκελα" οι δικηγόροι Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Γυθείου

Αποχή μέχρι 21 Δεκεμβρίου-"Στα κάγκελα" οι δικηγόροι Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Γυθείου

Share This

 


Αποχή μέχρι 21 Δεκεμβρίου-"Στα κάγκελα" οι δικηγόροι Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Γυθείου για την κατάργηση δικαστηρίων σε Μεσσηνία και Λακωνία

Ομόφωνη κοινή απόφαση 3 Δικηγορικών Συλλόγων: Καλαμάτας-Κυπαρισσίας-Γυθείου στο πόρισμα της ομάδας εργασίας του υπουργείου για τον νέο δικαστικό χάρτη: "Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί παράγοντες του Νομού"

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΥΘΕΙΟΥ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ 12-12-2023 ΕΩΣ 21-12-2023

Στην Καλαμάτα σήμερα την 7-12-2023, συνήλθαμε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων Γυθείου, Κυπαρισσίας και Καλαμάτας, με αφορμή το Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για το Δικαστικό Χάρτη και αποφασίσαμε ομόφωνα τα εξής:

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να διανοηθούμε την περισσή προχειρότητα του Πορίσματος και το πενιχρό και άνευ ουσιώδους αιτιολόγησης περιεχόμενο του, όπου χωρίς καμία ειδική επιχειρηματολογία, εισηγείται ουσιαστικά την κατάργηση ως αυτοτελών Δικαστικών Μονάδων του Εφετείου Καλαμάτας, του Πρωτοδικείου Γυθείου, του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, του Ειρηνοδικείου Πύλου, του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους, του Ειρηνοδικείου Γυθείου και του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως Βοιών.

Αρχικά πρέπει να επισημανθούν τα εξής ως προς το εν λόγω πόρισμα: 

  • Η έκδοση του αναμενόταν μετά την κατάθεση των προτάσεων της  Παγκόσμιας Τράπεζας με βάση την ενημέρωση που είχε όλο το δικηγορικό σώμα και εν τέλει προηγήθηκε αυτής. Ο λόγος προφανής και αυταπόδεικτος: προκειμένου να προκαταλάβει καταστάσεις και να δημιουργηθεί το προσδοκώμενο κλίμα.
  • Με βάση την ενημέρωση που είχαμε από τον εκπρόσωπό της  Ολομέλειας που μετείχε στην ομάδα αυτή, πρόκειται για σύνθεση των απόψεων των μελών της (πλην αυτών που διατυπώνουν την άποψη τους στο τέλος αυτού, καθώς και των ειδικών ζητημάτων για τα οποία καταγράφονται αποκλίνουσες απόψεις), οι οποίες εν τέλει δεν διατυπώνονται για έκαστο μέλος ξεχωριστά.
  • Δίδει την εντύπωση, ότι δεν αντιλαμβάνεται, ότι η διοικητική  λειτουργία της χώρας διαφέρει (και πρέπει να διαφέρει) από την απονομή της δικαιοσύνης και δεν μπορεί αυτές να ταυτίζονται και όλα αυτά ενόσω η συντριπτική πλειοψηφία της ομάδας αυτής είναι δικαστές. 
  • Παραπέμπει αναφορικά με το ζήτημα της παραγωγικότητας των  δικαστηρίων σε μελέτες για τα διοικητικά δικαστήρια (!!!!). 
  • Ουδεμία αναφορά στο δικηγορικό σώμα και στην ταλαιπωρία των Δικηγόρων αλλά και των πολιτών από τις προτεινόμενες αλλαγές υπάρχει, την οποία δεν προσδοκούσαμε άλλωστε και ενόσω σημαντικό μέρος του πορίσματος αναφέρεται στην επιβάρυνση και στην υπηρεσιακή εξέλιξη και διάκριση των δικαστών.
  • Προτείνει την κατάργηση πέντε δευτεροβάθμιων δικαστικών  σχηματισμών και αρκετών Πρωτοδικείων με σκεπτικό που σε έκταση δεν ξεπερνά τις τέσσερις  σελίδες συνολικά.

Το εν λόγω ζήτημα είναι θέμα μείζονος σημασίας και ζωτικό, αφορά όλους τους  Μεσσήνιους, ανεξαιρέτως, καθώς και τους κατοίκους της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Γυθείου. 

Για τους λόγους αυτούς ο Δικηγορικός Σύλλογος Γυθείου, Κυπαρισσίας και Καλαμάτας θα καλέσουν όλους τους φορείς και τους πολιτικούς παράγοντες του νομού μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ξεκάθαρη θέση και δράση.

Το Εφετείο Καλαμάτας, το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, το Πρωτοδικείο Γυθείου, το Ειρηνοδικείο Πύλου, το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους, του Ειρηνοδικείου Γυθείου και του Ειρηνοδικείου Νεαπόλεως Βοιών, σε όλα τα χρόνια αυτοτελούς λειτουργίας τους μόνο θετικό πρόσημο εμφανίζουν, καθώς έχουν συνδράμει τα μέγιστα στην απρόσκοπτη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, που πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα του αρμόδιου Υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν  το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών της Μεσσηνίας και της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Γυθείου, για πρόσβαση στην Δικαιοσύνη, βασικό στοιχείο του Κράτους Δικαίου, που κάθε δίκαιο Κράτος οφείλει να υπηρετεί και επίσης συνδράμουν στην οικονομική ζωή του τόπου και των επιχειρήσεων.   

Επίσης αποφασίστηκε, ομόφωνα, η κήρυξη προειδοποιητικής αποχής των Δικηγόρων μελών των Δικηγορικών Συλλόγων Γυθείου, Κυπαρισσίας και Καλαμάτας, από τα καθήκοντα τους, από την 12-12-2023 έως και την 21-12-2023. 

 

Καλαμάτα 7 Δεκεμβρίου 2023

1/ Η Προέδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου

Ανθή Μπαλιτσάρη

 

2/ Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Κωνσταντίνος Μαργέλης

 

3/ Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας

Αθανάσιος Πετρόπουλος

 

Σε έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου προχωρούν οι Δικηγόροι Καλαμάτας

Καλούνται τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα γίνει την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:30 στο Ακροατήριο του Εφετείου Καλαμάτας, με θέματα:

1/ Ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με τις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που έγινε στις 8-12-2023. – Ανακοινώσεις Προέδρου.
2/ Ενημέρωση για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
3/ Έγκριση ψηφίσματος για το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages